Sport

2015.09.03. 19:48

A kenus Hajdu Jonatán is tagja a magyar csapatnak

Rio de Janieiro – A múlt hétvégi felnőtt kajak-kenu országos bajnokság után nem sokat pihenhetett a Dunaferr SE ifjú tehetsége, Hajdu Jonatán, aki a magyar csapattal Brazíliába utazott, ahol péntektől az előolimpián szerepelnek. A 19 éves Hajdu óriási bravúrral C-1 200 méteren a milánói vb-n szerzett ötkarikás kvótát.

Gallai Péter

Storcz Botond felnőtt vezetőedző a helyszínről az alábbiakat mondta a szövetség honlapjának: – A szállás és az ellátás tökéletes, a pályára való kijutás tíz percet vesz igénybe, így ezzel nem lesz gondunk jövőre sem. A szállodában van konditerem is, amely az olimpia ideje alatt megkönnyíti majd a felkészülést, mivel a pályán egyelőre nincs ilyen lehetőség. Érdekesség, hogy orvosi segítséggel figyeljük azt, a csapat tagjai hogyan reagálnak az új környezetre és az időeltolódásra. A pályán az utolsó kétszáz méter katasztrofális, teljesen benőtte a hínár, sokszor arra kell figyelni, hogy ne csavarja ki a lapátot az ember kezéből, ráadásul azon a szakaszon nagyon sekély a víz is. A szervezők most is azon dolgoznak egy speciális gép segítségével, hogy megtisztítsák a cél területét a növényektől. Még egy aprócska gondunk akad, a tesztversenyre rendelt hajóinknak csak a fele jött meg, az sem abban a minőségben, amit kértünk. De ez csak most gond, hiszen jövőre természetesen saját hajóparkot hozunk.

A keret tagja a Dunaferr SE kenusa, Hajdu Jonatán, aki olimpiai kvótát szerzett Magyarországnak kenu egyes kétszáz méteren az augusztusi vb-n. Hajdu az idei válogatókon és felnőtt bajnokságokon nem talált legyőzőre ebben a számban, meggyőző fölénnyel verte a honi mezőnyt. Így edzője, Molnár Gergely szerint, ha csak nem történik nagy baj, szinte biztos, hogy Jonatán állhat rajthoz ezen a távon Rióban.

– Nem tudok róla, hogy a szakosztály történetében saját nevelésű versenyzőnk szerepelt volna ötkarikás játékokon, s mindezt tizenkilenc esztendősen. Ez elképesztően nagy siker. A világbajnokságon nagyon komoly mezőnyben szerepelt, s jutott be kiváló evezéssel a döntőbe, ahol hetedik lett. Ám ez számunkra felért egy aranyéremmel, hiszen riói szereplést ér – hangsúlyozta.

– Az előolimpia ugyan verseny, de ezúttal semmi szakmai jelentősége nincs így szezon végén. A legfontosabb, hogy a csapat mindent élőben megtapasztalhasson, letesztelhessen, kipróbálhasson. Ne jövőre legyen minden újdonság, amikor már élesben megy minden és nüanszok dönthetnek. Jonatánnak nagyon sűrű és kemény szezonja volt, hazaérkezése után pihenőt kap, majd a téli alapozással már elkezdjük a felkészülést az „igazi” olimpiára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!