Sport

2009.06.11. 02:29

A jövő folytatódik - átadták Puskás akadémia épületeit

Felcsút - Az építkezés véget ért, tegnap ünnepélyesen átadták a Puskás Labdarúgó Akadémia épületeit. A megnyugvás csak átmeneti, hiszen marad még munka bőven.

Silye Sándor


A múltat megőrző, de Európára jellemző ház épület, ahol a fiatal tehetségekkel foglalkozhatnak
Fotó: FMH

A felcsúti labdarúgópályát, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia épületét igencsak nehéz volt megközelíteni, autók tömege parkolt az út mindkét oldalán és a környező utcákban. A kerítésen belül ismert emberek sokasága gyülekezett. Amott Buzánszky Jenő, az aranycsapat tagja foglalt helyet, mellette Gyarmati Dezső, a nemzet sportolója ült, de itt volt a névadó, Puskás Ferenc özvegye, Mezey György, az akadémia szakmai vezetője, Orbán Viktor, az akadémia elindítója, az FC Fehérvár képviseletében Berzi Sándor, Garancsi István. De voltak ott bankelnökök, üzletemberek, Vlad Markovic, a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke, a hajdani Videoton SC ezüstcsapatának tagjai, Csongrádi Ferenc, Szabó József, Tiber László, amott az ajtóban Détári Lajos, nem sokkal mellette Nemcsák Károly. Makovecz Imrének, a neves építésznek, az elkészült épületek tervezőjének, szellemi atyjának az első sorban volt a helye, de jöttek még sokan mások. Mielőtt az ünnepség megkezdődött, szót váltottunk az akadémia építésének lelkével, motorjával, Mészáros Lőrinccel, aki a környező községek egyesületének az oklevelét kapta meg.

- Ma átadjuk a két épületet, de nincs megállás, a gyerekeknek éttermet, konferenciahelyet építünk, de Makovecz Imre már tervezi az 2500 főt befogadó stadion lelátóját. A munkánk elején már túlvagyunk, de a vége még messze van - mondta a gazda .

Aztán megkezdődött a ceremónia, az ünnepség. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke nyitotta a beszédek sorát, hangsúlyozta az akadémia kapcsán a jövő fontosságát. Makovecz Imre elmondta, amikor először jött Felcsútra, egy romos kastélyt látott, az elmúlt világ maradékát, ebből építettek a múltat megőrző, de a ma Európájára jellemző házat. Egy új életet akarnak kezdeni, olyat, ahol az ide jövő fiatalok azt érezhetik, az élet templomába léphettek be. Mezey György Puskás Öcsi szellemiségét, példáját említette követendő példaként a jövő játékosainak, és felhívta a figyelmet a ma kezdődő tornán a sportszerűségre, kérte, a hatcsapatos sorozat legyen a piros lap mentes mérkőzések tornája.

Kedves pillanat volt, amikor Szabó István és Kisrigó László püskökök megáldották az átadott épületet, de előtte saját labdarúgó pályafutásukból is felelevenítettek egy-egy történetet. Orbán Viktor elsősorban köszönetet mondott a segítőknek, derültség követte névelszólását, amikor Warvasovszky Tivadar polgármestert is megemlítette. Az akadémia megálmodója 10 éve nagyot álmodott, majd elkezdődött a jövő, tőle azt kérdeztük, a valóság szebb lett, mint az álom maga?

- Még nem vagyunk a végén, de túl vagyunk a legnehezebb szakaszon. Eleinte voltak, akik csak udvariasságból segítettek, nem akarták eszementnek nevezni az ötletet, az akaratunkat. Felcsút kis település, a fák nem nőhetnek az égig, nem lehetett NB I-es csapatunk, de NB I-es csapat mögé akadémiát létesíteni, az már reális álom volt. Az egyik lábunkkal mindig a földön álltunk, minden évben hozzátettünk a megvalósuláshoz annyit, amennyi az erőnkből telt, ezért tartunk most ott, ahol vagyunk.

És jött a megható befejezés: az akadémia valamennyi tagja közösen elénekelte himnuszukat, a Kis hely, nagy játék, Felcsút, Felcsút győzni fogunk című dalt.

Mit lehet ehhez hozzátenni? Szép volt, fiúk!

Ma megkezdődik a torna, erről az U17-es csapat edzője, Vincze István beszélt.

- Az a célunk, hogy a döntőbe jussunk. Kicsit átalakult a keretünk, lesznek új játékosaink is, akiket most akarunk kipróbálni, de a célunk így is a döntőbe jutás - jelentette ki.

A Puskás-Suzuki Kupa programja

Június 11., csütörtök, Felcsút, 14 óra: ünnepélyes megnyitó. 15 óra: Real Madrid-Bp. Honvéd (B csoport). 17 óra: Puskás Akadémia-Ferencváros (A csoport).

Június 12., péntek, Felcsút, 15 óra: Bp. Honvéd-Panathinaikos (B csoport), Puskás Akadémia-Slovan Bratislava

(A csoport).

Június 13., szombat, Felcsút, 14 óra: Ferencváros-Slovan (A csoport), 16 óra: Real Madrid-Panathinaikos (B csoport). 18 óra: Felcsút SE-Ajka (NB II-es mérkőzés).

Június 14., vasárnap, Székesfehérvár, 10.30-tól öregfiúk-torna. 11 óra: Felcsút SE-Esztergom (U12-es mérkőzés). 13 óra: mérkőzés az ötödik helyért (A és B csoport harmadikja). 15 óra: mérkőzés harmadik helyért. 17 óra: döntő.

Schmitt Pál, a MOB elnöke: Az akadémia különleges, olyan összefogását láthatjuk a tudománynak, a gazdaságnak, a szakmának, ami példaértékű. Hiszem, lesznek erős önkormányzatok, klubok, és sok ilyen, Európában példaértékű utánpótlás lesz.

Puskás Ferencé, Bözsi néni a könnyeivel küszködött, hiszen Felcsúton Puskás Ferenc emléke örökkön örökkön él... Nagyon meghatott, és nagyon boldog vagyok. Boldog vagyok, de ugyanakkor szomorú is, ami érthető. Dehát ilyen az élet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!