Válogatott: ez jó alap lehet

2018.11.19. 21:34

A finnek legyőzésével csoportmásodikak a magyarok

Szépen búcsúztatta az esztendőt a magyar labdarúgó-válogatott, miután az észtek elleni sikert Finnország két vállra fektetésével fejelte meg a Nemzetek Ligája C-divíziójának hatodik, zárófordulójában.

Nagy Péter

Szalai Ádámék (balra) a magyar szurkolókkal együtt énekelték a himnuszt a lefújást követően

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A nagy visszatérések napja volt a vasárnapi: az eltiltását letöltő Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szakvezetője a kapitányi székben, a sokáig mellőzött Dzsudzsák Balázs a középpályán, míg a betegségéből felépülő Gulácsi Péter a kapuban igyekezett tudása legjavát nyújtani a már csoportelső finnek elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen. A Mol Vidi FC játékosa, Pátkai Máté is beleillett ebbe a sorba, annyi kivétellel, hogy a székesfehérváriak futballistája nem a Groupama Aréna, hanem a koronázóváros felé vette az irányt – a piros-kékek 30 esztendős „motorja” az észtekkel szembeni 2-0-s diadal során begyűjtötte a második sárga lapját. Kovács István, Vinícius Paulo és Kovácsik Ádám – szintén a megyeszékhelyről – egyaránt csak a kispadon foglalt helyet.

„A finn játékosok jobban hozzá vannak szokva a hideghez, odafent, északon ehhez kell alkalmazkodniuk. Nekem ez nem ízlik, jobban szeretem a meleget, de ez nem kívánságműsor!” – ez a mondat a védelem bal oldalán szereplő Korhut Mihály, az izraeli Hapoel Beer Seva légiósának szájából hangzott el. Tény, a szurkolóknak sincs jobb dolguk vasárnap késő este, mint a téliesre fordult időjárásban egy, a csapatok számára már majdhogynem tét nélküli találkozón buzdítani a kedvenceiket.

Szalai Ádámék (balra) a magyar szurkolókkal együtt énekelték a himnuszt a lefújást követően
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

„Mi újra itt vagyunk, nem adjuk fel soha… Mert miénk ez a föld” – énekelték a magyar ultrák. A hazai B-közepet csordulásig megtöltő piros-fehér-zöld szimpatizánsok ugyanazt a teljesítményt kapták a skandinávok ellen, mint néhány nappal ezelőtt. Nincs felesleges kockázat, nem rohantak a mieink fejjel a falnak. Volt viszont labdabirtoklás, stabilitás és letámadás. Igaz, az egykori felcsúti, Klein­heisler László talán túlzottan is akart, csoda, hogy az első félidőt megúszta sárga lap nélkül. A vendégek azonban nem úszták meg bekapott gól nélkül. A 25. percben Nagy Ádám szerzett labdát, aki Korhuthoz játszott, utóbbi Kalmár Zsoltot indította, a DAC játékmestere egészen zseniális megmozdulással, sarokkal tette a játékszert Szalai Ádám elé, a német Hoffen­heim csatára pedig 14 méteről okosan a bal alsóba helyezett. Szemet gyönyörködtető támadás a javából! A 38. percben már kettővel mentünk, amikor a nem éppen lövőerejéről híres Nagy Ádám 22 méterről, Joronen kapus közreműködésével megduplázta az előnyünket.

A fordulást követően sem változott a képlet, annyiban mondjuk igen, hogy a sérült Kádár Tamás helyére Vinícius érkezett. A Vidi középhátvédje került a középpontba a 61. percben, amikor Pukki földre került a São Pauló-i születésű bekk szorításában. Azt csak a sasszeműek láthatták, hogy előbb a finn támadó rúgott bele a Fejér megyei labdarúgó lábába. A második játékrészben több érdemleges már nem történt, és mivel a görögök otthon kikaptak az észtektől, így végül Magyarország a csoport második helyén végzett.

– Kellett pár perc, amíg sikerült felvennem a mérkőzés ritmusát, de nagyon élveztem a játékot, és örülök, hogy részese lehettem ennek a szép sikernek – mondta Vinícius.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában