Sport

2015.02.10. 10:34

A fehérvári vívók két éremmel tértek haza

Székesfehérvár – Harmadik állomásával folytatódott az Olimpici párbajtőr Grand Prix nemzetközi versenysorozat Budapesten a Vasas SC rendezésében. A három napon összesen 616 ifjú vívó – közöttük a fehérváriak – gyűlt össze Európából.

Matók János

A rangos eseményen a magyarok mellett Írországból, Angliából, Franciaországból, Olaszországból, Ukrajnából, Németországból, Szlovákiából, Szerbiából és Romániából is érkeztek versenyzők, közöttük a Székesfehérvári Vívó SE fiataljai is képviselték magukat. Az első napon, pénteken az újonc korosztályú versenyzők álltak pástra. A fiúk 108-an vették fel a küzdelmet a 32-es táblára kerülésért, onnan egyenes kiesésben folytatták, míg a többiek 5-ös csoportokban vívták le a helyosztókat. A négy fehérvári versenyző, Lakatos Levente, Magyar Bálint, Háder Roland és Joszkin Péter 8-10 győzelemmel, és 1-2 vereséggel, Magyar kivételével valamennyien bekerültek a legjobb 32 közé, ahol először Lakatos búcsúzott a további küzdelmektől, majd Joszkin esett ki a nyolcas döntőbe jutásért vívott asszóban. Háder bekerült a nyolcas döntőbe, ahol egy ukrán fiatal (a későbbi első helyezett) várt rá, aki erős ellenfélnek bizonyult a székesfehérvári vívónak, így nem került a négy közé, végül a döntő 7. helyén zárta a versenyt. Joszkin a 16., Lakatos pedig a 28. helyen végzett, míg Magyar a 39. lett, a 108 fős mezőnyben.

Kiss Emma (jobbra) a törpici lányok 53 fős mezőnyében a dicséretes 4. helyen zárta a versenyt. Fotó: Mórocz Balázs

A lányoknál Büki Lili, Demény Kata és Réka, valamint Kollár Kincső vette fel a versenyt a népes számú indulók között, ahol Demény Kata és Kollár jutott be a 32-es táblára. Ott Kollár továbblépett és a nyolcas döntőbe kerülésért vívhatott. Ez Kollárnak sajnos nem sikerült, vereséget szenvedett, így a 10. helyen végzett, Demény Kata végül a 18., míg Büki Lili a 33., Demény Réka pedig a 38. helyen zárta a versenyt.

Másnap mindannyian elindultak a számukra eggyel magasabb korosztályban is, ahol csatlakozott hozzájuk a lányoknál Tóth Zsófia, a fiúknál pedig Kisari Péter, akiknek ez volt a saját korcsoportja. A lányoknál 80 induló között az előző napon is versenyző Büki szerepelt a legjobban, ő a 24., míg Tóth a 27., az előző napon döntő közeli Kollár a 49. helyet szerezte meg. A fiúknál 95 induló között Joszkin vívott a legjobban, ő a 29. helyen szerezte meg, míg Kisari a 37., az előző nap döntős Háder pedig az 59. helyen végzett, a nálánál jóval nagyobb gyerekek között.

Vasárnap a serdülő korcsoportban álltak pástra a fehérvári versenyzők, összesen nyolcan. A lányoknál 85, a fiúknál 90 versenyző nevezett a küzdelmekre. A lányok mezőnyében a legjobb helyen Tóth végzett, ő a 37. helyet szerezte meg, míg Györke Lilla a 44. helyen zárt. A fiúknál Szücs Dániel szerepelt a legjobban, aki a 27. helyen végzett, a többiek közül Lakatos Domonkos a 46., Zarándok Levente az 55. helyen fejezte be a versenyt. Ölvedy Csanád az 58., Kisari a 65., Magyar István a 73. lett.

Vasárnap került sor a törpici lányok versenyére is, ahol Kiss Emma személyében szintén volt indulója az 53 fős mezőnyben a fehérvári vívóknak. Emma 8 győzelemmel és két, minimális 1 tusos vereséggel a raglista 8. helyén zárt, így a nyolcas döntő résztvevője lett. Közöttük körvívással döntötték el a rangsort, melynek végén Kiss a finálé 4. helyét szerezte meg Cseh Ida (Vasas), és két ukrán versenyző mögött, egyben megszerezve a Székesfehérvári VSE második érmét a hétvégén. A nyolc aranyéremből hármat sikerült itthon tartani, a négy román, és 1 ukrán arany mellett. „Ezen a versenyen is, a nemzetközi mezőnyben ismételten két döntős helyet szereztünk a hétvégén, amit igen jónak értékelek. Az utánpótlás nevelése érdekében áprilisban új kezdő csoport indul, 2004-2005-2006-os gyerekek számára, melyre várjuk sok szeretettel a jelentkezőket. Elérhetőségeink a honlapunkon a www. szvszse.hu-n megtalálhatóak" – nyilatkozta Szabados Zsolt vezetőedző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!