Sport

2016.09.04. 19:21

A Fehérvár AV19 magabiztos játékkal nyert a döntőben

Székesfehérvár – A Fehérvár AV19 jégkorong csapata a MAC Budapest együttesét múlta felül az Ifl. Ocskay Gábor Emléktorna fináléjában.

Ferencz Balázs

Döntő is meg nem is. A VIII. Ifj. Ocskay Gábor Emléktorna fináléját az elődöntő két győztesének, a Fehérvár AV19 együttesének és a Graz 99Ers alakulatának kellett volna játszania, de az osztrákok a jégminőségre és a balesetveszélyre hivatkozva inkább „leboltolták” a Cracoviával, hogy a C-pályán ők vívják meg a bronzmeccset. Így fordulhatott elő, hogy a Graz döntősként lett harmadik a tornán, miután 3-2-re verte a lengyel bajnokot.

Vasárnapra virradó éjszaka hizlalták a jeget az arénában, hogy fináléhoz méltó játéktér fogadja a végső diadalért küzdő két magyar együttest, a Volánt és a MAC Budapest csapatát. A találkozó előtt a MAC csapatkapitányát, Kovács Csabát ünnepelte a majdnem háromezres tömeg, s halmozták el volános relikviákkal a fehérvári klubvezetők és Cser Palkovics András polgármester, ugyanis a kék-fehéreknél 14 szezont töltő Sütit eme összecsapás előtt búcsúztatták el az egylettől.

A Fehérvár kezdett agilisebben, nagy iramot diktált a meccs elején, de a MAC beleállt a csatába. Előbb Kóger közeli lövése pattant le Arany mellvédőjéről, majd a hajtós mezőnyharcot követően Hetényi volt kicsit bizonytalan a harmad egy rövid szakaszában, de szerencsére nem talált kaput a MAC. A játékrész derekán Makowski brutális löketét védte Arany, majd az ellentámadásból Nagy Gergő vezethette szólóban Hetényire a korongot, de a kapus túljárt a korábbi fehérvári eszén, védett. A legnagyobb helyzetet egy késleltett kiállítás hozta, egy villámgyors Orban - Bodo - Sarauer összjáték végén a kapuvas tövénél állította meg a pakkot Arany korija. A hajrában egy eladott korongra Day Chief csapott le a kapu mögött, megkerülte a ketrecet, de a visszakanyarintott korongra átért Hetényi Zoli. A harmad utolsó másodpercében Sarauer pattintott közelről, Arany volt a végállomás.

A második periódus elején kiegyenlített volt a küzdelem, amíg a fehérváriak újabb emberfórt hagytak kihasználatlanul, addig a MAC kétszer is megtornáztatta Hetényit. Aztán a 26. percben egy ritmusváltás találatot szült. Sárpátki tette ki a korongot a jobb oldalra, a nagy lendülettel érkező Justin Maylan pedig egyből kilőtte a bal sarkot, 1-0. A gól felpaprikázta a fővárosiakat, Jubinville iramodott meg, elhúzta Hetényi előtt a korongot, de már nem tudta a ketrec felé pöccinteni. A fehérváriak aztán átvették az irányítást, de az emberelónyös játékkal továbbra is hadilábon álltak Benoit Laporte-mester harcos legényei.

Csendesen csordogált a játék a harmadik harmadban a fehérváriak meddő mezőnyfölényének árnyékában, mígnem Sofron Ruikkával történt kemény ütközése rázta fel a hangulatot. A hazaiak beszorították a budapesti medvéket, s Erdély Csanád nem is járt messze a góltól, Arany azonban a helyén volt. A vége előtt hét perccel komoly esélyt kapott a MAC az egyenlítésre, kettős emberelőnyben hokizhatott, de nem tudta megszorongatni a remekül védekező Volánt. Amikor pedig kiegészültek a kék-fehérek eldöntötték a meccset: Sarauer passzolt Makowskihoz, aki nem hibázott, 2-0. Zárásként Makowski még a bal kapuvasat is megcsörgette, de a háló már nem rezdült. A Fehérvár AV19 2009, 2010, 2011, és 2013 után 2016-ban is az Ifj. Ocskay Gábor Emléktorna élén végzett.

Fehérvár AV19–MAC Budapest 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)

Ifj. Ocskay G. Jégcsarnok, 2900 néző. V.: Gangel, Druga

Fehérvár AV19: Hetényi – Makowski 1 (1), Owens, Sofron, Kóger, Vas J. – Szabó D., Sagert, Maylan 1, Sárpátki (1), Courchaine – Szirányi, Orbán A., B. Orban, Sarauer (1), Bodo – Szabó B., Kocsis, Szabó P. K., Erdély (1), Vincze. Vezetőedző: Benoit Laporte.

MAC Budapest: Arany – Ruikka, Mestyán, Kovács Cs., Nagy G., Terbócs – Lakatos, Kovács B. Z., Nagy K., Könczei Á., Tóth R. – Pozsgai, Vokla, Somogyi, Day Chief, Jubinville – Schmál, Jászai, Silló, Roczanov, Keresztury. Vezetőedző: Majoross Gergely.

Kiállítások: 10 illetve 8 perc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!