Sport

2007.05.29. 02:29

A cél: legyünk itthon - otthon

Agárd (sis) - Hivatalosan is elkezdődött a nyár a Velencei-tó mellett a szombati szezonnyitóval. A nyárhoz illő melegben került sor az ünnepségre, illetve az azt követő programokra.

Silye Sándor

- Agárdra mindig örömmel jövök, számomra megtisztelő, ha ezen a jövőt építő helyen megjelenhetek, esetleg feladatot vállalhatok - jelentette ki a kapitány.

Egy másik helyen a megnyitó ünnepség résztvevői - Gombaszöginé dr. Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke, dr. Berényi János, a Nemzeti Sportszövetség alelnöke, Trembeczky Beáta, a VVSI igazgatónője - beszélték meg a teendőket. Miként vélekedtek a tó lehetőségeiről azok, akik tehetnek is érte?

- Nagyon fontos számomra a Velencei-tó és környéke. Ez olyan értéke Magyarországnak, amelyet az érintettek nem kezelnek a helyén. Nagy harcot vívunk a Nemzeti fejlesztési tervhez kapcsolódó projektek miatt, és nem látom azokat a lehetőségeket, amelyek változást hozhatnak a Velencei-tó fejlesztése ügyében. Mert összefoghatnak az emberek a településük érdekében, de nagy horderejű változásokra, nagy horderejű fejlesztésekre van szükség, és ezek megvalósítása csak kormányzati és európai uniós pénzekkel lehetséges. Aki pénzzel támogathatja, az figyeljen is erre a területre! Sajnálattal látom, hallom, olvasom a médiában, hogy elsősorban külföldi nyaralási lehetőségeket ajánlanak, pedig jó lenne, ha inkább Magyarország természeti értékeire hívnák fel a figyelmet azok, akik tehetik. Szívügyünk a tó lehetőségeinek fejlesztése, ez lendületet adhat, ám ez önmagában kevés. Meg kell teremteni a marketing hátterét, hogy legalább akkora legyen a csábítás, hogy ne csupán külföldön érezzük jól magunkat, de pihenésünk alkalmával itthon tényleg otthon legyünk. A hitem azért erős, mert érzékelem ezen a téren a pozitív változást, elkezdődött az együttgondolkozás, mert együtt kell működnünk hovatartozás nélkül mindenkivel e téren. A Velencei-tó esetében jelen pillanatban szintentartásról beszélhetünk, de sok minden van, amit tovább kell fejlesztenünk. Ilyen az evezős pálya, megállapodás kell a lehetőségek fejlesztését illetően. A tó egészét tekintve a rehabilitációs projekt lehet az alap, amire építkezni kell. Szükség lesz infrastruktúrára, és bár ez mind pénzbe kerül, de van lehetőség arra, hogy ne csupán álom legyen ezek megvalósítása. (Gombaszöginé dr. Balogh Ibolya)

- Azt kell elérnünk, az emberek érezzék, hogy Magyarországon tényleg otthon vagyunk. Nem kell ahhoz külföldre menni, hogy szeressenek, kényeztessneek bennünket, és emiatt valóban otthon érezzük magunkat. Ez már alakul, hiszen tavaly 10 százalékos volt a turizmus fejlődése, idén is ekkora javulással számolunk. Hisszük, hogy a fejlesztési lehetőségek a Velencei-tó épülését is segítik, nem a szállás lehetőségeire gondolok, hanem az attrakció fejlesztésére, mert az ezzel együtt járó vonzerőre van szükség. Kikötőket, strandokat kell építeni, kirándulóhelyeket kell létrehozni. Ilyen attrakció lehet a sport, vagy a zöldturizmus jegyében a kirándulások sokasága, de fontosak lesznek az idei nyári játékok rendezvényei is. (Niklai Ádám)

- Remélem, hogy lesz jövője a sportnak a tavon. Ennek a tájnak a szerelmese vagyok, minden szabadidőmet itt töltöm. Látva az evezős pályát, bosszant, hogy kihasználatlan. Azt mondják: fúj a szél. és akkor mi van? Az evezős szövetséggel szerencsére megállapodtunk, jó lenne, ha a többi sportági szakszövetség is követné példájukat. Összefogásra van szükség, programokat - sport, kulturális - kell idehozni, és akkor töretlen lehet a fejlődés. (Berényi János)

- Lelkesedésünket meghatározzák a lehetőségeink. Zajlik az élet, dolgozunk, ami rajtunk múlik, megtesszük. Szeretnénk, ha a zöldturizmus jegyében sokan megismernék a tavat, sikerülne megépíteni a kiállítótermünket. A sportot tekintve pedig főleg azt szeretnénk, ha eredményes spor-tolóink széles bázist teremtenének. (Trembeczky Beáta)

A szezont megnyitották, a tavat megkoszorúzták, idén Erős István kapott kitüntetést. Az ünnep véget ért, jöhetnek immár a fontosabb dolgos, eredményes hétköznapok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!