Sport

2016.11.08. 17:50

Damian Hollis pályára lép a Benfica együttesében

Székesfehérvár - Szerdán 18.30-kor folytatja menetelését a FIBA Europe Cup sorozaton az Alba Fehérvár kosárlabdacsapata. A Benfica érkezik.

Horog László

Három hete, Lisszabonban találkoztak először a portugál kirakatcsapattal, az SL Benfica 77-74-es győzelmet aratott. Pedig minden a fehérváriak mellett szólt, akik gyakorlatilag végig vezettek a találkozón. Azonban a hazaiak Derek Raivio - a korábban Kaposváron és Jászberényben is pattogtató Nikolas Raivio öccse - hármasával, valamint Damian Hollis duplájával egyenlítettek. A végjáték utolsó másodpercében, szintén döntetlen állásnál pedig következett a Zöld-foki Köztársaságában született, kettős állampolgársággal rendelkező, kosaras karrierjét már Portugáliában kezdő, 38 éves, Carlos Andrade triplája, a hazaiak örülhettek. Azóta 87-69-re verték a honi bajnokságban az Ovarensét, 90-76-ra kikaptak az Elan Chalontól az EK-ban, majd október végén, portugál bajnokin 66-60-ra győztek a Maia Basket otthonában.

A Brüsszelben vívott harmadik, nemzetközi derbin, kiélezett csatában, 79-74-re győztek, múlt szombaton pedig hazai pályán arattak magabiztos, 93-74-es sikert az Illiabum Clube felett. Ezzel öt forduló után, pontveszteség nélkül állnak a hazai bajnokságban, a hétvégén legyűrt Illiabum a második, ugyanannyi pontot gyűjtve, ám ők egy meccsel többet játszottak, négyszer nyertek és kétszer kikaptak. A két gárdát követi a Galitos Barreiro és az UD Oliveirense, valamint a - Benfica előtt - tavalyi bajnok és Szuperkupa-győztes Porto.

A fehérvári drukkerek érthetően nagyon várják korábbi kedvencük, Damian Hollis fellépését. A magyar állampolgársággal is rendelkező, amerikai bedobó három év után, magyar bajnokként és kupagyőztesként, 2013 nyarán hagyta el az Alba Fehérvárt, s szerződött Olaszországba. Megfordult az Angelico Biella, a Pallacanestro Cantu, legutóbb a Basket Breschia Leonessa együttesében, s közben, néhány hónap erejéig Görögországban is, a Rethymno csapatában. Az albások október közepi, lisszaboni látogatása során a fehérváriak edzéseinek zárása előtt mindig betoppant a csarnokba, majd hosszasan beszélgetett a vezérkar tagjaival és a szakmai stábbal. Az akkori csapatból mindössze Keller Ákos pattogtat kék-fehérben. 2013 nyarán, a diadalokat követően a center is távozott, Szolnokon, az Olajnál töltött három szezont, nemrég tért vissza a koronázó városba.

A bedobó, Damian Hollis három éven át erősítette a Fehérvárt  Fotó: FMH-archív

A székesfehérváriak érthetően győzelmi reményekkel várják a hétközi ütközetet. Múlt szerdán nagyon elporolták a francia élcsapatot, a legutóbbi idényben az Europe Cup sorozaton bronzéremig jutó Elan Chalont, majd a bajnokságban könnyedén verték a paksiakat. A hazai pontvadászaton öt győzelemmel és egy vereséggel állnak, csak a Soprontól szenvedtek vereséget, a többi riválist legyűrték. A nemzetközi porondon két siker és egy kudarc - a Benfica ellen - a mérleg. Mivel az Alba tovább szeretne jutni az A-jelű kvartettből a következő csoportkörbe, egyértelműen győzelemre készül.

- Úgy gondolom, jobbak vagyunk, ezt szeretnénk érvényre is juttatni - közölte Dzunic Branislav, az edző.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!