Sport

2017.07.04. 19:31

A Gyulai Memorial bekerült a világ legjobb 14 atlétikai viadala közé

Minden idők legerősebb mezőnye versengett a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon, 98 olimpiai és világbajnoki érmes is rajthoz állt. Verseny-, szezon-, és országos csúcsok születek, Fehérváron.

Ferencz Balázs

Fénylő csillagok tündöklésére volt kíváncsi a Bregyó Közi Regionális Atlétikai Központ közönsége, de a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj bukást is tartogatott a sportok királynőjénel magyarországi ünnepére. S e bukás épp a hazaiak számára volt fájó, hiszen a nemzetközi viadal első keddi számában, a férfiak kalapácsvetésében Pars Krisztián három sorozat után búcsúzott, nem jutott döntőbe. Olimpiai bajnokunk a közönség tapsa miatt nem tudott kellőképpen koncentrálni, s csak a kilencedik pozíciót érő, 73,09 méteres messzeségbe repítette a kalapácsot. Az ARAK sportolója, Pásztor Bence idei legjobbját megdobta ugyan (72,38), de ez kevés volt a döntőhöz. Legjobb magyarként Halász Bence teljesített, aki helyt állt a döntő három sorozatában, 75,81 méterrel a hatodik lett. A kétszeres világbajnok lengyel Pawel Fajdeket nem lehetett megverni, 82,64 méterrel nyerte a számot.

- A felszerelésem elkeveredett a repülőtéren, s szoknom kellett az új ruhát. Ugyanakkor figyelnem kellett Halász Bencére is, aki nagyon jól dobott. A harmadik sorozatban technikát is kellett változtatnom - fogalmazott Pawel Fajdek.

Elképesztően erős mezőny kezdett vágtázni a nők 400 méteres gátfutásán is, ahol némi meglepetésre lekerült a trónról a szám világcsúcstartója és olimpiai bajnoka, Dalilah Muhammad. A számot a szintén amerikai Kori Carter nyerte, új versenycsúccsal.

- Nagyon elfáradtam, fantasztikus verseny volt. A táv közepén akadt némi problémám, de a végére rendezni tudtam a mozgásom. Remélem, a világbajnokságon is meg tudom ismételni ezt a teljesítményt - mosolygott Kori Carter.

A női 100 méteres síkfutás egy nem túl gyors repesztést hozott. A győzelemre legesélyesebb, távolugrásban olimpiai bajnok Tiana Bartoletta lehet, már az ugrásra koncentrált, csak az ötödik lett, míg a számot a mezőny második leggyorsabb sprintere, a nigériai Blessing Okagbare-Ighotegounor nyerte 11,11-el.

- A győzelem a fontos. Nagyon örülök, hogy a csodálatos közönség előtt sikerült mindez úgy, hogy nem kellett kifutnom magam - mesélte a a nigériai sprinter.

Közben a Bregyó lelátóit zsúfolásig megtöltő lelkes közönség előtt Márton Anita sorozatban 19 méter fölé lökte a súlyt, és egészen elképesztő előnnyel - több mint egy méterrel nagyobbat lökve társainál -, 19,48 m-rel nyerte a súlylökést. A férfiak 100 méteres síkfutása brutális versenyt hozott. Óriási nevek viaskodtak az egy lélegzetvételnyi rohamban, s rendkívül szoros csatában az elmúlt három év leggyorsabb embere, az amerikai Justin Gatlin 10 másodperc alatti idővel, 9,98-cal győzte le Akani Sibine-t (9,99).

- Óriási élmény volt számomra itt versenyezni. Emberközeli a város, ez a kicsi stadion, ahol nagyon szeretik az emberek az atlétikát, és élveztem, hogy ennyien szurkolnak nekem. Szoros futam volt, s nagyon vágyom rá, hogy a londoni világbajnokságot is megnyerjem - ecsetelte Justin Gatlin. Szabó Dániel, az ARAK magyar bajnoka 10,55-tel a 8. lett.

- Nehézkes volt a mozgásom, kicsit fáradt vagyok, fejben sem voltam itt igazán - mondta az érettségi után repesztő magyar legény. - Az elejét élveztem, amikor még együtt voltam velük. Erősebb volt a mezőny, mint két évvel ezelőtt, egy picit zavarban is voltam, de igyekeztem feloldódni a sztárok között.

A dél-afrikai Rushwal Samaai versenycsúccsal nyerte a férfiak távolugrását, 834 centit ugrott.

Elképesztő időt száguldott a 400 méteres síkfutás olimpiai bajnoka, a bahamai Shaunae Miller-Uibo, aki remekül rajtolt, már az első 100 méteren ellépett a mezőnytől, s 49,86 másodperccel lett első. A férfiak 400-as futamában az ugyancsak bahamai Steven Gardinert nem lehetett megszorítani (44,61). 400 gáton az amerikaiak nagyot csatáztak, Bershawn Jackson nyert Robinson előtt.

A férfi diszkoszvetés a második magyar elsőséggel ért véget. Kővágó Zoltán teljesítve a vb-szintet, 65,67 méterrel diadalmaskodott. A 200 métert az amerikai Isiah Young szezoncsúccsal nyerte (20,14 mp). Ahogy ment le a nap, úgy lettek egyre testesebbek az eredmények. A nők 100 méteres gátfutását úgy nyerte Kendra Harrison, hogy nem csak a versenycsúcsot döntötte meg, de 12,28-as ideje a világ idei legjobbja ezen a távon! A férfiak 110 m gát számában Omar McLeod harmadik Memorialján trónra ülhetett végre, versenycsúccsal lett első. Baji Balázs mindeközben új országos csúccsal, 13,15 mp-cel lett negyedik. Az olimpiai bajnok Tiana Bartoletta a távolugrásban vigasztalódott, majd az est zárásaként a szintén ötkarikás aranyérmes, David Rudisha magabiztosan nyerte a 800 métert.

Az összesítés után kiderült, a Gyulai István Memorial elérte célját, a pontszámok alapján megelőzte az osloi Diamond League-viadalt.

A GYŐZTESEK

Férfiak: Kalapácsvetés: Pawel Fajdek (lengyel) 82,64 m, Távolugrás: Rushwal Samaai (Dél-afrikai) 834 cm, 100 m: Justin Gatlin (amerikai) 9,98 mp., Diszkoszvetés: Kővágó Zoltán 65,67 m. 400 gát: Bershawn Jackson (amerikai) 49,54. 400 m: Steven Gardiner (bahamai) 44,61. 200 m: Isiah Young (amerikai) 20,14. Magasugrás: Bohdan Bondarenko (ukrán) 230 cm., 110 gát: Omar McLeod (amerikai) 12,96. 800 m: David Rudisha (kenya) 1:44,90.

Nők: Súlylökés: Márton Anita 19,48 m. 400 m gát: Kori Carter (amerikai) 54,22. 100 m: Blessing Okagbare-Lghoteguonor (nigériai) 11,11. 400 m: Shaunae Miller-Uibo (bahamai) 49,86. 100 m gát: Kendra Harrison (amerikai) 12,28. Távolugrás: Tiana Bartoletta (amerikai) 679 cm.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!