Sport

2017.04.22. 12:10

Kézilabdázóból kosárlabdaedző: Peresztegi Nagy Ákos

Székesfehérvár - Két sportág között ingázott éveken keresztül.

Horog László

Az élvonalban lett kosárlabdaedző, egy évtizede irányította az Albacomp férfi együttesét, azonban játékosként kézilabdázóként vitte többre. Érdekes sportkarriert futott be Peresztegi Nagy Ákos, aki évek óta irányítja a fiú szak-ágat a Dávid Kornél Akadémiánál, valamint az Alba Fehérvárnál.

Fiatal szakvezetőnek számít, pedig már 1990 óta rendelkezik edzői végzettséggel. Dolgozott az élvonalban több klubnál a férfiaknál és a nőknél is, két és fél éve tért vissza Fehérvárra, 2014 nyara óta felel a fiú utánpótlásért.

- Kilencévesen kezdtem a kosárlabdát, a Székesfehérvári Városi Sportiskolában, tíz éven át pattogtattam, sajnos nem voltam elég magas. Akkoriban OIK-nak, azaz Országos Ifjúsági Kupának hívták az utánpótlás-bajnokságot, 1989-ben megnyertük, ami komoly sikernek számított. A csapat tagja volt többek között Matus Gábor, Véh Balázs, Rajkó Zsolt, Kozma Tamás, Márton Zoltán. Én bedobót játszottam, de a 182 centiméteres magasságommal nem volt esélyem az NB I-ben való bemutatkozásra.

Kosárlabdázónak nem volt elég magas, átnyergelt a kézisekhez, szélsőként kamatoztatta gyorsaságát Fotó: Horog László

Így utólag talán érdemes lett volna előzőleg az irányító posztot választanom. Ám engem nem oda képeztek. Abban a csapatban a DKKA jelenlegi ügyvezető igazgatója, Matus Gábor, valamint Horváth László szerepelt, akik meg is oldották a feladatot. Bedobóként is akadtak erényeim, gyors voltam és elég ügyes is, ráadásul balkezes, ami akkoriban előnyt jelentett, a védők nehezebben tudtak rám felkészülni. Soha nem voltam sérült, a bokám nem ment ki egyszer sem - mondja Peresztegi Nagy Ákos.

- Elment kézilabdázni. Hirtelen döntés volt?

- Láttam, hogy a felnőtteknél nem juthatok szóhoz az élvonalban, hívtak a második vonalban érdekelt kézisek, a Honvéd Szondi SE, amely akkoriban NK Hungária néven szerepelt. Hét évet játszottam náluk, az utolsó szezonban az NB I-ben vitézkedtünk. A bajnokság nyitánya előtt a frissen kinevezett edző nem számított rám, abbahagytam a kézilabdát, ám edzőcsere következett, a második félévre visszatértem. Az utolsó fehérvári férfi NB I-es gólt én szereztem, büntetőből, a Pécs ellen, Szentes Gábor állt velem szemben, értékesítettem a hétméterest.

- A csapat bennmaradt az élvonalban, 1996 tavaszán. De a főszponzor távozott, a pénz elfogyott, a gárda a következő szezonban már nem indult a legmagasabb osztályban.

- Ezzel az én kézis, élvonalbeli karrierem is véget ért. Ha megy tovább a történet, talán én is folytattam volna. De így egyszerű volt a döntés. Mivel 1990-től kosárlabdaedzői végzettséggel rendelkeztem, a kézilabda mellett a kosaras utánpótlásban dolgoztam, de előfordult, hogy felnőttekkel is, az 1993-94-es szezonban kineveztek a Videoton edzőjének, 23 évesen vállaltam a feladatot. Bennmaradtunk az NB I-ben, sikerrel vívtuk meg a rájátszás küzdelmeit. Aztán az Alba Regia Építőkhöz szerződtem, Nagy Gábor klubelnök invitált az utánpótlásba, azóta ez az otthonom, a Gáz utcai csarnok.

Amikor a kézilabdával végleg szakítottam, a kosárlabda lett az elsődleges az életemben, ez a hivatásom. Dolgoztam az Alba U16-os, U18-as, U20-as és felnőtt csapatánál, a női élvonalban, Szegeden, Baján és Miskolcon, mindig azt szoktam mondani, csillagtúrát folytattam, fehérvári indulással és érkezéssel. A fehérvári utánpótlással öt bajnoki címet szereztem, a felnőttekkel nyertünk a Közép-európai Kupában, a CEBL-ben. Az Alba felnőtt együttesével bajnoki bronzig jutottunk, a Szegeddel is bronzot szereztünk a bajnokságban, ezüstérmet a Magyar Kupában.

A végjátékban alkalmazandó taktikát vázolja utánpótláscsapatának Fotó: Molnár Artúr

A Sopron elleni döntőt mindössze öt ponttal veszítettük el, a bajnokságban pedig a BSE-t utasítottuk magunk mögé a 3. helyért vívott találkozón. A diósgyőri női csapattal a bajnokságban bronzig jutottunk, a hazai kupában a 4. helyig, a CEWL-ben, a Közép-európai Kupában a második pozícióig meneteltünk. Nem kell szégyenkeznem az eredmények miatt.

- Évek óta az utánpótlásban dolgozik. Nem vágyik felnőtt együttes kispadjára?

- Jól érzem magam a bőrömben. Felügyelem a fiú utánpótlást, valamint dolgozom az U20-as, U18-as és U16-os csapattal, a húsz éven aluliaknál a bajnoki találkozókon Góbi Henrik meccsel, amúgy megosztjuk a munkát Ricsivel, valamint Blahó Barnabással, aki az Alba NB I/B-s felnőttcsapatát dirigálja a mérkőzéseken. Az U16-os és U18-as együttest én irányítom a bajnokikon, a többi versenyző korosztálynál zajló munkát is figyelemmel kísérem, valamint az egyéni képzésre és a tehetséggondozásra is nagy hangsúlyt fektetünk, együttműködésben Farkas Sándor szakmai igazgatóval.

Az U16-os csapatunk veretlenül nyerte az alapszakaszt és a középszakaszt, várjuk a májusi, országos döntőt, amelynek a helyszíne még nem ismert. Az U18-as csapat lemaradt a nyolcas fináléról, a kisdöntőben lesz érdekelt, jövő hétvégén, Zalaegerszegen. Úgy gondolom, ez a realitás. A siker fontos, főleg a gyerekeknek, én mégsem az érmekben mérem egy utánpótlásedző sikereit, hanem abban, hogy mennyi klasszist tud kinevelni.

Dolgoztam Hanga Ádámmal, Wittmann Krisztiánnal, Keller Ákossal, Supola Zoltánnal, Soós Zoltánnal, mind-egyikük felnőtt válogatott lett. Kisebb megszakításokkal tevékenykedem a korosztályos válogatottakkal is, most az U16-os, fiú együttesnél Váradi Attila segítője vagyok.

- Kosármeccsekre természetesen jár. Kézilabdára is?

- Amikor nem ütközik a csapataim összecsapásaival, a veszprémiek mindegyik hazai BL-mérkőzésén ott vagyok. Remek kikapcsolódás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!