Sport

2017.04.07. 19:30

Nem lett magyar népmese, győztek a finnek

Hétfőn Svédország ellen már ízelítőt kaphattunk az északi jégkorong szépségeiből, pénteken pedig talán nehezebb feladat várt ránk a finnek ellen.

Szupkai Gábor

A keretükben öt olyan játékos is szerepelt, aki ott volt a második finn világbajnoki cím megnyerésekor. Közülük talán Lasse Kukkonen a legismertebb név, de mellettük 14 KHL játékos is ott volt a mieink elleni csapatban. A kispadon sem kisebb név irányítja a finneket, mint Jere Lehtinen. Ami árulkodó, hogy tavaly a világbajnokságon ellenünk jégre lépett csapatból nem találunk egyetlen nevet sem. Hiába, van honnan meríteniük.

A mieinknél is volt változás, kilenc játékost cserél ki a stáb a hétfői meccshez képest. A hétfőn pihenők közül egy kapus, Rajna Miklós, három hátvéd, Orbán Attila, Pozsgai Tamás és Vokla Roland, továbbá öt csatár, Dansereau Keegan, Galló Vilmos, Orban Brance, Sarauer Andrew és Somogyi Balázs került be a Finnországgal játszó keretbe. Dansereau újonc, még nem játszott Magyarország színeiben, a honosítása folyamatban van, nagyon szoros lesz a papírmunka befejezése, de van esély a kijevi részvételére. A csapatot ezúttal Majoross Gergely irányította, mivel Rich Chernomaz személyes okok miatt nem tudott részt venni a pénteki mérkőzésen.

 

Határozottan jobban kezdtünk, mint hétfőn a svédek ellen. És nem csak azért, mert nem kaptunk 20 másodperc után gólt. Sokkal élesebbek és gyorsabbak voltunk. Három perc után emberelőnybe is kerültünk, és ugyan gólt nem lőttünk, de Gallónak volt egy veszélyes lövése, határozottan jó volt látni, hogy felálltunk és bátran játszottunk. Pyörala lövése rántott minket vissza az álomvilágból, valamint az a kérdés, hogy vajon meddig bírjuk ezt a tempót? Kerek nyolc perc után Pihlstrom vágta a bal felsőbe Huhtala kapu mögül visszaadott korongját, mesteri akció volt, 0-1. Gyorsan jött a második, Lajunen lőtt majdnem a kékről, a félmagasan száguldó korongba Hetényi csak beleérni tudott, 0-2. Nekik messziről is ment, nálunk Dansereau iramodott meg, de közelről sem sikerült túljárni Sateri eszén. Újra létszámfölényben játszhattunk, de az első helyzet a finneké volt. A hatalmas termetű Marko Anttila tört be a harmadunkba, aki akkora mint egy gólem, bár jóval mozgékonyabb, de szerencsére pontatlanul passzolt. Ismét jól adogattunk előnyben, de Sateri megmutatta miért becsülik olyan sokra a finn kapusiskolát. Ráadásul a hajrában Palola újra betalált Hetényinek, könnyedén vezettek a finnek 20 perc után, 0-3.

Három és fél perc után újabb távoli bomba talált utat a kapunkba, ezúttal Jesse Virtanen rakétája volt kellően erős és pontos, 0-4. Sajnos ebben a húsz percben csak asszisztálni tudtunk a finnek játékához, akik lemásolták az első góljukat. Vokla maradt le Aaltonenről, aki a kapu mögül visszaadott korongot, pontosan helyezte a kapunkba, 0-5. Mindkét oldalon kapuscserék következtek, Sateri helyett Metsola, Hetényi helyett Rajna folytatta a kapuban. Aki a játékrész végéig húzta kapott gól nélkül, ekkor Palola mattolta a Volán dús szakállú kapuvédőjét, 0-6. A finnek 40 perc alatt berámoltak nekünk fél tucatot, mi pedig a svéd meccsel együtt immár öt harmadot tudtunk magunk mögött szerzett gól nélkül.

Fotó: Kricskovics Antal

Ez viszont elmúlt, miután a 48. percben Bartalis István gyötörte be Keegan Dansereau passzát, 1-6. Nem volt szépségdíjas gól, de a miénk. Bartalis pedig elmondhatja, hogy Kanada után immár Finnországban is rettegik a nevét! A hátralévő időben akadt dolga mindkét kapusnak, Rajnának kicsit több, egy alkalommal keményen fejbe is lőtték, de gyorsan kijózanodott. Nekünk pedig nem volt alkalmunk megrészegülni a sikertől. De erre ráérünk majd Kijevben.

A magyar válogatott legközelebb jövő héten kedden játszik Celjében Szlovénia legjobbjai ellen, majd április 18-án ismét a Tüskecsarnokban ennek „visszavágója" következik.

Magyarország–Finnország 1-6 (0-3, 0-3, 0-1)

Tüskecsarnok, 2200 néző, Vezette: Haszonits, Kincses

Magyarország: Hetényi (Rajna) – Sagert, Szirányi, Sarauer, Erdély, Galló – Gőz, Kiss D., Vas J., Bodó, Bartalis 1 – Vokla, Wehrs, Kóger, Nagy K., Dansereau (1) – Orbán A., Pozsgai, Orban B., Somogyi, Csányi. Vezetőedző: Majoross Gergely.

Finnország: Sateri (Metsola) – Jaakola (2), Lajunen 1 (1), Aaltonen 1 (1), Erkinjuntti (1), Palola 2 (1) – Koivisto, Salmela (1), Jormakka, Kemppainen, Pyörala (1) – Jarvinen (1), Virtanen 1, Anttila, Huhtala (1), Pihlstrom 1 – Kivisto, Kukkonen, Junttila, Ojamaki, Sallinen. Vezetőedző: Lauri Marjamaki.

Kiállítások: 4 perc, illetve 8 perc.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!