Sport

2016.12.23. 17:15

Fehérváron sokat segítik a külföldi játékost a beilleszkedésben

Székesfehérvár - A futballkluboknál a téli, illetve a nyári időszakban pezsdül fel igazán az élet, hiszen ilyenkor általában több új szerzemény érkezik a csapathoz, és segíteni kell őket abban, hogy megtalálja a helyét.

Káldor András

Ha jól belegondolunk, akkor a civil életben is stresszel járhat, ha munkánk miatt egy másik városba kell költöznünk, ha pedig egy másik országba kerülünk, a helyzet még rosszabb. Jóval komolyabb kulturális különbségekkel kell megküzdenie annak, aki Rio de Janeiróból Székesfehérvárra költözik, mint annak, aki például Komarnoból Komáromba kerül.

Egy gyökereitől megfosztott labdarúgónak otthont kell keresnie, új életet kell kezdenie egész családjával, alkalmazkodnia kell az új ország társadalmi szokásaihoz. Érdekesség, hogy ennek ellenére az európai klubok többségéből sokszor mégis hiányzik az akarat, hogy azon játékosaiknak, akiket korábban súlyos milliókért vásároltak meg, további összegek bevetésével segítsenek az alkalmazkodásban.

Megvannak a megfelelő feltételek, a szerb Danko Lazovics nem véletlenül nyújtott jó teljesítményt Fotó: Vidi.hu

Sokan inkább úgy vannak vele, hogy nesze, itt a repülőjegy, aztán megérkezésed után rögtön kezdj el brillírozni."

A játékos tehát nem tud kellőképpen alkalmazkodni az új környezetéhez, alul teljesít, az átigazolási díj így kidobott pénzé válik. A relokáció magyarul áttelepülést jelent, és kifejezetten ezzel a területtel tanácsadókat foglalkoztatnak azok a klubok, akik számára a játékos ténylegesen értéket jelent.

Bár kevesen tudják, de nincs ez másként a Videoton FC-nél sem.

Azon kívül, hogy az egyesület scoutjai (játékos megfigyelők), Hadnagy Zsolt és Balogh Tamás hatalmas munkát végeznek, éjt-nappallá téve járják a különböző országok stadionjait, feladatukon kívül a már megszerzett játékosok további sorsával is törődnek. Igen ám, de miután leszállítják" az új szerzeményt, ezt követően a klubnál már az erre szakosodott szakemberek veszik őket szárnyaik alá.

Egyrészt Pánczél Szabolcs a nagycsapat, valamint Wéninger Ákos az NB III-ban szereplő Videoton II technikai vezetőire hárul ez osztályrészül, másrészt pedig a velük együtt dolgozó Fónai Annamária lassan negyedik éve segíti a frissen igazoltakat abban, hogy kizárólag a futballra tudjanak koncentrálni.

- Túlnyomórészt természetesen a nyári és a téli átigazolási hónapokban van több feladatom. Legelőször is a játékos érkezése után fel kell mérni az igényeket, hiszen nem mindegy, hogy valaki családdal, vagy egyedül jön. A legelső, hogy rögtön elkezdjük az albérleteket keresni, felmérjük, hogy hol szeretnének lakni, Székesfehérváron vagy Budapesten, ne-tán más településen.

- Ezután következhet az adminisztrációs ügyek intézése - tartózkodási engedély, regisztrációs kártya kiváltása, különféle magyar vonatkozású igazolványok előkészítése. Az albérlet megtalálása" után a családosoknál a gyermekek iskolai, óvodai elhelyezésében segítünk, és ehhez még szorosan kapcsolódik, hogy a számukra megfelelő gépkocsik bérlését is megoldjuk. Sok külföldi van a klubnál, mindenkinek mások az igényei, lehet azt mondani, hogy eléggé szerteágazó.

- Tájékoztatjuk őket a mindennapi ügyintézés módjairól, az eltérő szokásokról. Felmerülő problémáik megoldásában ittlétük idején folyamatosan segítünk. Könnyen előfordulhat, hogy szabadság idején vagy hétvégén, akár családi program során adok tanácsot, kezdem el intézni a felmerült ügyet.

- Leginkább a nyelvi akadályok jelenthetnek problémát, nem beszél mindenki tökéletesen angolul, és előfordult, hogy nehezen lehetett megfejteni pontosan, mit is akart a játékos. Ez a probléma korábban afrikai, vagy portugál anyanyelvűekkel vetődött fel, de mára ez lényegében teljesen megszűnt, és minden flottul megy.

- Az európaiakkal általában könnyebben meg lehet találni a közös hangnemet, kevesebb törődést igényelnek, ők nagyjából tisztában vannak a hétköznapi élet folyamataival, inkább a távolabbi földrészekről érkezők okoznak fejtörést - tudtuk meg Fónai Annamáriától.
Többek között ennek az áldozatos munkának is köszönhető, hogy a piros-kékeknél minden olajozottan megy, és nem utolsósorban a csapat menetel az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!