Sport

2016.11.07. 19:33

Fa a hátsó harmadban - A fehérvári Fa Nándor a 22. helyen hajózik a Vendée Globe-on

Les Sabbles d’Olonne - Egy nap és öt órával a Les Sabbles D’Olonne-i rajt után a 22. helyen hajózott Fa Nándor a Vendée Globe Földkerülő egyszemélyes vitorlás-versenyen.

Ferencz Balázs

A hazai építésű és fejlesztésű Spirit of Hungary hátránya 124 tengeri mérföld volt hétfőn kora este az élen haladó francia Armel Le Cléac’h-szel (Banque Populaire VIII) szemben. Az első napon sokáig vezető brit Alex Thomson (Hugo Boss) élesen a part felé fordult, teljesen más irányt választva, mint ellenfelei.

A világ legnehezebbnek tartott vitorlás viadalán csúcsnak számító tíz ország 29 hajósa vágott neki a több mint 40 ezer kilométeres távnak.

A 63 éves Fa Nándor harmadik Vendée Globe-ján indul, egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül kell körbehajózni a bolygót. Az 1992-93-as verseny során Fa Nándor a legjobb nem franciaként, az ötödik helyen ért célba 128 nap után.

A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012-13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.Fa Nándor 100 kilogramm élelmiszert visz magával, ami 250 adag készételt jelent.

- Összességében 90-100 napos útra számítok - mondta Fa Nándor még a vasárnapi rajt előtt. A franciaországi startot egyébként százezer ember követte a helyszínen. A franciákon kívül egy spanyol, egy japán, egy brit, egy ír, egy amerikai, egy ausztrál, egy svájci és egy magyar hajós alkotják a 8. Vendée Globe mezőnyét.

Fotó: Spirit of Hungary

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!