Sport

2016.10.20. 14:01

Kutyás terepfutás: fehérvári siker az Európa-bajnokságon

Székesfehérvár - Szász Lilla Fagyi nevű keverék kutyájával Európa-bajnoki címet nyert a hétvégi csehországi canicross (kutyás terepfutás) kontinensviadalon.

V. Varga József

A hétvégén a csehországi Nove Mesto-ban rendezték meg a canicross (kutyás terepfutás) és bikejöring (kutyás terepkerékpározás) Európa-bajnokságot.

A kutyás terepfutás versenyszám legfiatalabbak kategóriájában a 10 éves fehérvári-budapesti diáklány, Szász Lilla Európa-bajnoki címet szerzett Fagyi nevű kutyusával. A gyerekeknek egy felnőtt biztosítása mellett kellett végigirányítaniuk kutyájukat a pályán. Lilla kísérője édesapja, Szász Mihály volt, aki ugyancsak Európa-bajnok, és világbajnoki ezüstéremmel is rendelkezik ebben a sportágban.

Tömegrajt – jobbról Szász Lilláék Fotó: Sulák Dóra

A győzelem felé - Lilla, Mihály és Fagyi a csehországi Eb-n Fotó: Bori Betti

Az 1,6 km távon Lilla és Fagyi az első fordulóban (egyéni rajt) 3:38-as kilométer tempót ment, a másnapi tömegrajttal pedig 3:30-as tempót. Összidejével a legjobb fiúkat is megelőzte korcsoportjában. A magyar válogatott még két érmet szerzett a viadalon, egy-egy ezüstöt és bronzot.

A canicross alapvető szabálya, hogy a gazdi és kutyája egy szárral összekötve együtt fut a tereppályán. A kutya elöl halad, a futás közben diktált sebességet a gazdi határozza meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!