Sport

2016.07.31. 19:05

Arany, ezüst, bronz a végére - László Dávid remek teljesítménnyel nyerte a hármasugrást az ob-n

Székesfehérvár - 52 egyesület atlétái versengtek Székesfehérváron, a 121. Atlétikai Magyar Bajnokságon, ahol az ARAK egy arany-, egy ezüst-, és két bronzérmet szerzett.

Ferencz Balázs

Bitang napsütés, 35 fokos hőség tarthatta melegen az izmokat a 121. Atlétikai Magyar Bajnokság harmadik versenynapján. A meleg és a napsütés nem is zavarta annyira az atlétákat, mint az erős szél, melyre többen is panaszkodtak. A nők távolugró számában éppen a széllökések miatt meglehetősen sok volt a rontott ugrás, azonban a bajnoki címvédő Schmelz Vivien Fanny (TFSE) egyetlen értékelhető, s egyben idei legjobb repülésével, 636 centis ugrásával harmadik bajnoki aranyát zsebelhette be. A hölgyek diszkoszvető versenyét egy olimpikon nyerte. A békéscsabai Márton Anita nem csupán súlylökésben, de a tányérhoz hasonlító tárcsa reptetésében is országos első. 54 méter 56 centis hajításal állhatott a dobogó legfelső fokára, s két arannyal hangolt a riói olimpiára. A 400 méteres gátfutás különleges izgalmakkal szolgált a fehérvári közönség számára. Ezen a távon a döntős mezőny tagja volt az ARAK Up. Akadémia országos ranglisa-másodikja, Mátó Sára, valamint az a Zsiga Mónika is, aki tavaly még ARAK-osként lett ezüstérmes, most azonban már az Ikarus színeiben próbálta megszorongatni a címvédő Szűcs Noémit. A Hódiák atlétája azonban remekül kezdett, féltávig Zsiga tartotta vele a lépést, s Mátó Sára is elszakadt az üldözőktől. Szűcs Noémit nem lehetett megverni, Zsiga Mónika lett a második, míg a mindössze 16 esztendős Mátó Sára (01:01,21) élete első bronzérmét szerezte a felnőtt ob-n.

- Jónak éreztem a futást és elégedett vagyok, mert kifutottam magam. Nagyon nagy volt a szél, s ez zavart a futásban, főként a célegyenesben. Nem jöttek ki a gátak olyan lépésszámra, ahogy szerettem volna, de így is nagyon örülök - mondta a hétpróbára
készülő Mátó Sára.

A férfiak 400 méteres gátfutásán debreceni siker született, Koroknai Tibor (50,85) nyert, míg 200 m síkon az ARAK kiváló sprintere, Szabó Dániel idei utolsó futásán mindent megtett, hogy aranyat szerezzen, de nagy csatában ezüstérem jutott neki Sipos Jánossal (Szolnok) szemben.

- Iszonyatosan elfáradtam, próbáltam felszívni magam. Amit tudtam, kihoztam magamból. Ha hátszelünk van, nagyobb esélyem lett volna nyerni, éreztem, hogy jövök fel rá, és el tudnék menni mellette, de visszafújt a szél. Örülök az ezüstéremnek - vélekedett az első napon 100 méteren bronzérmet szerző Szabó Dani. A 800 méteres férfi síkfutást Kazi Tamás (DSC) nyerte, míg a nőknél bravúrosan kezdett az ARAK sportolója, Budai Boglárka. A Fejér megyei lány 500 méterig a második helyen futott a végső győztes Kéri Bianka (VEDAC) mögött, majd a célvonalig küzdött a dobogóért, végül a 4. lett 800-on. A férfi diszkoszvetést a várakozásoknak megfelelően Kővágó Zoltán (Szolnok) nyerte (59,54m). A férfiak rúdugrását Kéri Tamás (Ikarus) teljesítette aranyéremmel (500 cm), az arakos Skoumal Péter megsérült, s a 6. lett (460). Az ARAK egyetlen aranyérmét a hármasugró ranglistavezető, László Dávid szállította. A fehérvári fiatalember a negyedik sorozatban ugrotta meg a győztes, 16 m 46 cm-es távolságot, s így több mint fél méterrel verte a mezőnyt.

- Nagyon izgultam a verseny előtt, hiszen ranglistavezetőként érkeztem, és komoly volt az elvárás velem szemben. Jól teljesítettem, bár a szél nagy volt. Jobban is alakultak az ugrások, mint terveztem, nem számítottam ilyen nagyra. Azt hittem kiugrottam már magam, de úgy tűnik volt még bennem tartalék - mosolygott az aranyérmes fehérvári legény.

További bajnokok: Férfiak: 5000m: Kovács Benjámin (UTE); gerely: Rivasz-Tóth Norbert (Törökszentm.); súlylökés: Kürthy Lajos (Mohács); 4x400: Gödöllői EAC. Nők: magasugrás: Szabó Barbara (UTE) 190cm; 5000 m: Gyürkés Viktória (Ikarus); 4x400: BHSE.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!