Sport

2016.06.28. 09:56

Róma, a rekordok városa - Sebestyén Dalma három számban is egyéni csúcsot úszott Rómában

Róma – A riói olimpiára készülő Sebestyén Dalma bronzérmet szerzett a Sette Colli úszóversenyen, Rómában.

Ferencz Balázs

Akárcsak a londoni Európa-bajnokságon, Rómában, a Sette Colli nemzetközi viadalon is magabiztosan nyerték slágerszámaikat a magyar klasszisok: Cseh László 200 pillangón, Kapás Boglárka 800 gyorson, Verrasztó Dávid pedig 400 vegyesen győzött magabiztosan, de rajtuk kívül is igen szépen termelt a magyar éremgyár.

Az úszók számára ilyenkor leginkább fontos időeredményekre sem lehet panasz: Verrasztó Dávid 4:12.21-gyel – egyébként csaknem négy másodperces előnnyel – győzött 400 vegyesen, ebből Rióban meglehet a 4:09-en belüli idő, amiért ott is érmet oszthatnak. Cseh László nagyjából két másodpercre van Európa-csúcsától 200 pillangón, másfél hónappal a csúcsviadal előtt ez is jó hír (1:54.69)

Kapás Boglárka 800 gyorson repesztett 8:22.21-es ideje csupán 8 tizedre van élete legjobbjától, amivel májusban aranyat nyert Londonban, azaz a Foro Italico legendás medencéjében utcahosszal megnyert viadal elsőrangú visszaigazolás, hogy Bogi a legtöbbet ígérő távon remek formában lesz az olimpián.

Száz pillangón Szilágyi Liliána óriási izgalmak közepette lett bronzérmes (58.42), az első három 0.06 másodpercen belül vágódott a falhoz, Ilaria Bianchi érintette meg elsőként a panelt. Szintén bronzot szerzett György Réka (4:41.31) 400 vegyesen, ugyanitt Sebestyén Dalma (4:43.77) az ötödik helyen zárt.

A 100 méteres mellúszó számban a Hullám 91 sportolója a B döntőben tempózott, s ebben a futamban a negyedik helyre, no meg egyéni csúcsra volt elég az 1:08.87-es ideje. Sebestyén Dalma a római Hét Domb verseny 200 méteres vegyesúszó számában végre a dobogóra állhatott. Az olasz Ilaria Cusinato nyerte a számot, de Dalma harmadikként csapott a medence falára. Nem is az érem, hanem az időeredménye boldogíthatta igazán a fehérvári úszót, hiszen a 2:13.08-as ideje azt jelenti, hogy jó egy másodperccel javította meg azt az időt, mellyel olimpiai A-szintet teljesített még 2015-ben.

– Kicsit aggódtam, hogy a vegyesen a hátúszásom nem lesz jól, de megoldottam. Négy számban indultam, ebből háromban egyéni csúcsot úsztam, vagyis nem panaszkodhatom – értékelt az úszólány. – A 200 vegyes és a 400 vegyes nagyon jól sikerült, utóbbin hat másodpercet javítottam. A lényeg, hogy edzésből is ilyen jó eredményeket tudtam produkálni.

Sebestyén Dalma tehát jó úton jár, s felkészülésének azon szakaszát éli most, mely egyértelműen a gyorsításról szól. A fehérvári lány a 200 vegyes mellett 200 méteres mellúszásban is rendelkezik A-szinttel, s minden bizonnyal ebben a számban állhat majd rajtkőre a riói olimpián. Minden számban két magyar nevezhető, 200 vegyesen többen is tudnak jobbat, mint Dalma, azonban 200 mellen sokáig, egészen vasárnapig egyeduralkodó volt. Rómában Sztankovics Anna is teljesítette a kiküldetési szint-időt, de 13 századdal még mindig gyengébb, mint Sebestyén Dalma decemberben úszott ideje (2:26.47).

A hétvégén a fővárosi új Tüske Uszodában csobban vízbe a Budapest Open mezőnye. Sebestyén Dalma addig is gyorsulni szeretne, hogy a 100 méteres mellúszó számban is olimpiai A-szintes idő birtokosa legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!