Sport

2016.04.16. 18:30

Legyűrték a bajnokot: a fehérvári kosarasok ötödszörre legyőzték a Szolnok együttesét

Székesfehérvár - Heroikus csatában, elképesztő végjátékban verte a TLI-Alba a bajnok és listavezető Szolnok kosárlabdacsapatát, vert helyzetből, 78-76-ra.

Horog László

Négy vereség – három a bajnokságban, egy a kupában – után hazai pályán óhajtott javítani idei, gyászos, Szolnok elleni mérlegén a TLI-Alba Fehérvár. Az előjelek nem voltak kedvezőek, ugyanis a szerdai, zalaegerszegi mérkőzésen sérülés miatt már nem léphetett pályára a center, Csorvási, a következő napi tréningen pedig a bedobó, Supola dőlt ki, mindketten a kispad szélén, farmerben figyelték a találkozót. Az első két pontot a pályafutását Fehérváron kezdő, majd a 2013 bajnoki és kupasiker után Szolnokra távozó magas ember, Keller dobta. Vojvoda triplája is ült, egy perc elteltével 0-5 mutatott a táblán. Chery két büntetőjével nem volt gond, de a túloldalon Vojvoda megint látványos triplát szórt, 2-8. Myles távolról rontott, Ráadásul Lóránt a labdáért vívott harc során személyi hibát vétett. Vrbanc is bedobta a maga hármasát, Chery elhibázta. Vojvoda is képes volt téveszteni, Spurlock dobott hirtelenjében öt pontot, Myles négyet, egyenlített az Alba, 11-11. Vojvoda középtávoli pontjaira, Chery felelt, Lóránt vétett két személyi hibát, helyére Wright érkezett, Pearsont pedig Markovic váltotta. Vrbanc ügyeskedett a palánk alatt, ismét a Szolnoknál volt az előny (13-18), Chery kintről, Myles bentről hibázott, Wright azonban javított. Simon kapott bizalmat Chery helyett, kisvártatva Myles ült le és Tóth Péter kapott bizalmat. Wright duplájával egy pontra közelített a Fehérvár (19-20), a vendégek mestere, Stojan Ivkovic időt kért. Az első negyed zárása előtti másodpercekben vette át a vezetést a házigazda, Wright pontjaival, 22-20.

A megtáltosodó Jones révén visszavette az előnyt az Olaj (22-25), Spurlock kozmetikázott az eredményen. Tartotta szolid vezetését a vendég, Burrell és Jones helyére Wittmann és Borisov érkezett, azonban pontokat Vojvoda dobott, a hazaiak büntetőből sem tudtak betalálni. Lóránt eredményes volt (28-27), azonban a következő akciónál a bírók túlzott szigorral támadót fújnak ellene. Mivel már harmadik hibája volt, Spurlock váltotta. Pearson küzdött egyedül a palánk alatt, mivel a Lóránthoz hasonlóan, centerként bevethető Wright is a kispadon pihent, három személyi miatt. Rendkívül feszült légkörben zajlott a rangadó, Pearson szerzett három pontot (32-29), az alföldiek időt kértek. Vezetett a házigazda, a félidő zárása előtt öt másodperccel mégis Dzunic időt kért időt, a nagyszünetben 37-36 virított az eredményjelzőn.

Nagy harc folyt a pályán, a hazaiak pontjaira mindig érkezett válasz, Chery és Pearson pontjaira Jones felelt. Pihentető jelleggel leültette Ivkovic, Kovács pedig negyedik hibája miatt foglalt helyet a kispadon. A bírók furcsa ítéletei borzolták a hazai kedélyeket, Borisov triplája nyomán (44-48) Dzunic magához rendelte tanítványait. Kovács kipontozódott, Borisov hármasa megint a gyűrűbe hullt, Vojvoda zsákolt, a fehérváriak azonban rendre tévesztettek, 44-53. Dzunic cserékkel igyekezett frissíteni, közelebb is jöttek Wright pontjaival, azonban Vrbanc és Wittmann révén ismét meglépett az Olaj, 50-61. Dzunic rövidesen időt kért, a záró negyedre 54-63-as eredménnyel fordultak a felek.

Chery hárompontosa ugrasztotta talpra a publikumot, majd Spurlock dobott látványos, távoli kosarat (60-63), Ivkovic azonnal időt kért. Amikor közel jött a házigazda, Vojvoda jobbára betalált, de Borisov keze is gyakran elsült. A zárás előtt öt perccel, 64-73-nál időt kért Dzunic.  Tóthot Myles váltotta, ziccert dobott, majd Pearson duplájával araszolt előre a Fehérvár, ám utóbbi négy büntetéjéből mindössze egyet értékesített, a dudaszó előtt fél perccel (73-76). Dzunic az időkérésben látta a magoldást, Chery egyenlített, Ivkovic is időt kért. Elvesztették a labdát az olajosok, Pearsont szabálytalanul állították meg. Büntetőit bedobta, tíz másodperc volt hátra, Dzunic kikérte utolsó idejét. Vojvoda hibázott kintről, a lepattanó a fehérváriaknál landolt, elképesztő küzdelemben nyert a Fehérvár, 78-76-ra.

TLI-Alba Fehérvár-Szolnoki Olaj 78-76 (22-20,15-16,17-27,24-13)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!