Sport

2016.04.20. 13:29

Hullámvető hullámos lányok: Sebestyén Dalma és Halmai Petra is dobogóra álltak az úszó ob-n

Székesfehérvár – A felnőtt úszó országos bajnokságon a Hullám 91 két női versenyzője szállította a legkiemelkedőbb fehérvári eredményeket.

Ferencz Balázs

A már két számban is olimpiai A-szintet teljesített Sebestyén Dalma egy arany- és egy ezüstérmet zsebelt be a győri országos bajnokságon. 200 méter mellen feltartva nyerte a bajnokságot, a 100 méteres mellúszás döntőjében pedig Sztankovics Anna (UTE) után csapott a medence falára 01:09.58-as időt teljesítve.

– Elégedett vagyok, főleg úgy, hogy 100 mellen sikerült egyéni csúcsot úsznom – értékelte teljesítményét Sebestyén Dalma, akinek célja, hogy 200 m pillangón is olimpiai kvótával kecsegtető A-szintet ússzon. – Sajnos pillén nem jött még ki az az eredmény, amire képes vagyok. De ezen dolgozunk a jövőben. Közel sem vagyok még csúcsformában, de nem is az ob volt a végállomás, hanem majd az olimpia lesz. A gyorsaság még nincs meg, de biztatóak az eredmények.

200 pillangón 2:13.64 perccel az ötödik lett a fehérvári úszólány.

– Nem rossz ez az eredmény, de még dolgoznunk kell azon, hogy kijöjjön az, ami az olimpiai A-szinthez kell. A részidők alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy az állóképességgel nem volt gond, a gyorsasággal van némi probléma. Most azonban azok a hónapok jönnek, amikor lehet gyorsulni. Fenn kell tartani az állóképességet, lesznek durva edzéseim, de most már inkább a rövidebb távokra összpontosítunk.

Az ob után és a keményebb edzések sora előtt egynapos pihenő is kijutott a két érmet szerző Dalmának.

– Vasárnap pihentem, és a győri nagyszüleimnél voltam, akik láthattak is versenyezni. Hétfő reggeltől azonban már ismét melóztunk a vízben. Egy másik 19 esztendős fehérvári lány is megvillantotta tudását a győri ob-n. Halmai Petra 100 m mellen a dobogó harmadik fokára állhatott (1:10.64). Petra rengeteget fejlődött az elmúlt néhány hónapban. 100 m pillangón is döntős volt, a 7. lett (01:04,35). Az 50 méteres pillangóúszásban döntős volt, s ott 27.87 másodperces ideje a 6. helyre volt elég. Sebestyén és Halmai Petra Kovács Réka és Halmai Blanka mellett tagja volt az ötödik helyet elcsípő 4x100 méteres vegyes úszás hullámos váltójának.

– Teljes mértékben elégedett vagyok. Volt olyan momentuma az országos bajnokságnak, amit szerettem volna, ha jobban sikerül, de összességében nem panaszkodhatom – fogalmazott Halmai Petra, aki 200 mellen a 12. lett. – Ezen a számon mindenképpen szerettem volna jobb eredményt elérni, úgy érzem, oda tudtam volna érni a dobogóra, de az az igazság, hogy az edzőmmel eltaktikáztuk a futamot. 100 pillangón a közeli váltószám miatt lazábban úsztam, hogy tartogassam az erőmet a váltóversenyre. A 100 mell nagyon jól sikerült. Reménykedtem ugyan, hogy 1:10 alá tudok menni időben, de teljesen elégedett lehetek a 1:10.6-tal – vélekedett az utóbbi hónapokban nagy változáson átesett versenyző.

– Csakis az úszásra koncentrálok, s talán ennek tudható be a javulás. Igaz, idén érettségizem, de így is fontosabb most számomra az úszás. Sajnos nem jutottam ki az Európa-bajnokságra, de az edzőm, Dévay László mindig azt mondja, hogy legyek türelemmel, ott a helyem a válogatottban, s én hiszek neki.

Halmai Petra kiskorában már a fürdőkádban is mindig a víz alatt volt, így kezdett el úszni. Most elsősorban a Budapest Openre készül az ob-bronzérmes, ahol az idejét javítaná, és szeretne kijutni a decemberi világbajnokságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!