Sport

2016.01.25. 20:44

A Volán Fehérvár pentatlonistái jól szerepeltek a versenyévad nyitányán

Székesfehérvár – Kovács Saroltát az olimpiai szereplés gondolata, Demeter Bencét a megújulás hangulata doppingolta a 2016-os szezon első megmérettetésén.

Ferencz Balázs

Az idei versenyszezon első hazai öttusaviadalán rekord létszámban viaskodtak a pentatlonisták. A hölgyeknél 17, a férfiaknál 21 nemzet képviselői mérettettek meg a budapesti Peridot Fedettpályás Öttusaversenyen,ami valljuk meg, nem meglepő, hiszen 2016 az olimpia éve, a következő hónapok adnak lehetőséget utoljára a riói kvóták kiharcolására. Kovács Sarolta már egészen más filozófiával vághatott neki a hagyományos fedettpályás viadalnak. A Volán Fehérvár öttusázója már 2015-ben, a berlini világbajnokságon megszerezte az induláshoz szükséges kvótát, neki szinte csakis az ideális felkészülésre kell koncentrálnia. Jól kezdte az évet a fehérvári lány, legjobb magyarként a hatodik helyen zárt

.– Nagyon örültem az eredménynek, bár a verseny eleje nem indult túl jól. Az időm nem volt rossz, de jobbat szerettem volna úszni –értékelte a budapesti versenyen nyújtott 1341 pontos teljesítményét Kovács Sarolta. – Azonban nem is ezzel volt igazán problémám, hanem a vívással. Az első fele nem sikerült, aztán a második felében már javítani tudtam. A lovaglásban egy verőhibám volt, a kombinált szám pedig feltette az I-re a pontot. Ez a verseny számomra egy felmérőként szolgált, hogy hol is tartok a felkészülésben. Külön-külön értékeltük a számokat, és biztató, hogy a kombinált számban a lövészet és a futás is jól ment, a nyolcadik legjobb voltam. Jó így kezdeni az évet.

Demeter Bence (b) három honfitársával küzd idén a kvótáért, Kovács Sarolta (b3) nyugodtabb Fotó: Molnár Artúr

Érthető a magyar lány öröme, hiszen az alapozást éppen arra építették klubjában, hogy javuljon a futása. Kovács Saci az olimpiáig taktikázhat, hogy mely versenyeken indul, nem nyomasztja az eredménykényszer. A 2011-ben vb-ezüstöt szerző öttusázó az idei első világkupa-viadalt kihagyja, s csak a márciusi, riói vk-n áll újra rajthoz.

– Szinte minden gondolatomat Rió szövi át. Minden reggel Rióra kelek, hiszen az ágyam felett eddig lógó londoni olimpiai plakátot szeptemberben leváltotta a riói olimpiai logó. Nem mintha szükségem lenne a figyelmeztetésre, minden reggel úgy indulok edzésre, hogy tudom, még egy nap következik, melyen többet tehetek azért, hogy minél jobban szerepeljek majd Brazíliában – mesélte Kovács Sarolta, akinek párja ,Demeter Bence nagy hadjárat előtt áll, hiszen neki még meg kell harcolnia az olimpiai indulási jogért. A Volán Fehérvár tusázója fedettpályán szerzett bronzérme is jelzi, ott akar lenni a nyáron Brazíliában.

– Nagyon örülök ennek a helyezésnek, teljesen sikerült túltenni magam a tavalyi év sikertelenségén – vélekedett Demeter Bence. – Minden számban kiegyensúlyozottan versenyeztem. A vívás végére kicsit elfáradtam, az utolsó pár asszó már nem úgy ment, ahogy szerettem volna, s a lovaglásban az első ugrás csúnyára sikeredett. A lövészetben két-három hibával lehetett volna kevesebb.

Nem csak Demeter Bence az, aki kvótáért hajt idén, hiszen Marosi Ádám és Tibolya Péter is belekezdett az idei első versenyen.

– Az biztos, hogy a világkupákon nagy csata folyik majd négyönk között. A végén mindenképpen szeretnék ott lenni a legjobb kettőben –jelentette ki Bence, aki a válogatott versenyzőkkel együtt szerdától Barcelonában edzőtáborozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!