Sport

2015.03.16. 13:20

Szamurájok a tatamin, teljesítmény, példamutatás

Sárosd - A Sárosdi Kempo Sportegyesület két edzője, Koncz Gábor (3.dan) és Kordás István (3.dan) nemrégiben renshi rangot kapott soke Harnos Imrétől és hanshi Lévai Lászlótól.

V. Varga József

A sárosdi kempósok jelentős fegyverténynek és elismerésnek tartják, hogy edzőik renshi rangot kaptak. A különböző korosztályokban és versenyszámokban szereplő fiatalok igen büszkék az edzőikre, Koncz Gáborra és Kordás Istvánra.

Az Ausztráliában élő Harnos Imre (10.dan) a zen bu kan kempo stílusalapítója, az International Kojosho Karate Federation (IKKF) magyarországi vezetője, Lévai László (7.dan), a zen bu kan kempo európai képviselője. (Az 1966-ban alakult IKKF a különböző, egymástól független harcművészeti szövetségek, iskolák, természetes személyek nemzetközi érdekvédelmi szervezete.)

Amint Koncz Gábor és Kordás István elmondta a Fejér Megyei Hírlapnak: a kojosho által adományozható legmagasabb minősítések, tanító fokozatok (tiszteletbeli szamurájfokozatok) a következők: renshi, az edző; kyoshi, a tanító; hanshi, a mester.

Harnos Imre (középen) Kordás Istvánnal (b) és Koncz Gáborral az elismerés átadásakor. Fotó: Sárosdi Kempo SE

A história szerint a renshi címet az a szamuráj kaphatta, aki kiemelkedően teljesített a harcászatban, és nem különben a bushido útmutatása szerint példamutatóan és hűségésen élt. A bushidó a japán szamuráj életmódját meghatározó szigorú normarendszer, kicsit hasonló a lovagiasság eszményéhez. Nagy hangsúlyt fektet a mértékletességre, az egyszerűségre, a lojalitásra, a harcművészetek gyakorlására és a harcos becsületére. Fontos szempontként kezelték a rang odaítélésénél, hogy az illető, kivételes tehetséggel és képességgel, más szamurájoknak is át tudja adni tudását.

A japán közéletben azokat a tanárokat, akik professzori címet szereznek, ma is gyakran hívják renshi-nek. Tömören és leegyszerűsítve: a renshi felvilágosult tanárt vagy tanítót jelent.

A fenti elismerések, rangok nem járnak automatikusan a feltételek teljesülésekor, hanem adományozhatók – tette hozzá renshi Koncz Gábor és renshi Kordás István. Esetükben teljesültek a főbb követelmények: 3. vagy 4.dan fokozat; 8-10 év, harcművészetben eltöltött idő; aktív, 1.dan fokozattal rendelkező tanítvány.

A soke (a nagymester) rang igen ritka, csak az kaphatja meg, aki létező harcászati stílust hozott létre és alakított ki. Harnos Imre, a legendás harcos személye ebből a szempontból is egyedi, hiszen ő stílusalapítóként megkapta ezt az elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!