Sport

2014.01.06. 19:00

Gyermeket vár, ezért Marosi Katalin befejezi profi teniszezői pályafutását

Bár soha nem mond, hogy soha, a Fehérváron élő teniszező, Marosi Katalin befejezte profi pályafutását, hiszen májusban világra hozza kisfiát, ifj. Cserny Csabát. Katát hétfőn búcsúztatta el Cser-Palkovics András polgármester, interjúnk akkor készült.

Matók János

- Talán ha Marosi Katalin gyergyói nevelőedzője, néhai Elekes Öcsi bácsi még élne, most megsimogatná Kata fejét, s vélhetően azt mondaná: szép volt lányom!

- Nagy valószínűséggel ezt mondaná, s nagyon sajnálom, hogy azóta sem találkozhattam vele. Biztos vagyok benne, hogy büszke lenne rám. Ő és felesége tanította meg nekem a tenisz alapjait. Azt, amit gyerekkorunkban megtanulunk, az nagyon meghatározó a későbbiekben. Azt, hogy ilyen sokáig játszottam, az főleg édesapám érdeme. Annyira odafigyelt rám, erőnlétileg karban tartott, s ez sokat számított a karrieremben. Most is úgy vagyok vele, ha a térdemmel nem lenne gond, fizikailag még tovább tudnék játszani. És mindezt nagyban édesapámnak köszönhetem, de nagyon sokaknak hálával tartozom azért, amit elértem. Például Székesfehérvárnak, az otthonomnak, mert csak Gyergyóban éreztem úgy magamat, mint itt, a városban. Sok szeretet, támaszt kaptam az itteni emberektől.


- Nagyon szép és eredményes pályafutást tudhat maga mögött. Elégedett?

- Ez egy érdekes kérdés. Próbálok a legszebb eredményekre, sikerekre, pillanatokra emlékezni. Azért küzdünk minden nap, hogy jobbak legyünk, mindig van egy újabb motiváció, újabb cél, még azoknak is, akik végig verik a világot. Ez az érzés mindig megmarad, nehéz is lenne megszabdulni ettől. mert egy élsportolót ez hajt. Alapvetően annak nagyon örülök, hogy 2004 után, amikor egyszer már befejeztem a játékot, 2008-ban visszatértem a tenisz világába, mert úgy éreztem, nincs még vége a pályafutásomnak, folytatnom kell, mert éreztem, sok van még bennem. Most a csúcson hagytam abba, a májusra várt kisfiúnk mondatta ki velem a döntést, most van vége.

- A tavalyi, vagyis 2013 volt a legsikeresebb éve.

- Ez így igaz. 2004-ben nagyon csalódott voltam a német edzőnőm miatt, nem élveztem, nem leltem örömömet a játékban, s azért is fejeztem be. Most viszont egészen más volt, nagyszerű sikerekben volt részem.

- Olyannyira, hogy alaposan túlteljesítette célkitűzését: a párosok világranglistáján a legjobb százba akart bekerülni, s ebből lett a 33. hely. De ha már itt tartunk, ön, aki a többi között Kurnyikova, Mauresmo, és más világhíresség párja volt, kit tartott a legjobb társának?

- Annak ellenére, hogy továbbra is egy kissé kesernyés érzéseim vannak, ilyen érzésekkel tekintek vissza az elmúlt időszakra, úgy gondolom, hogy a horvát Darija Jurak oldalán sikerült elérnünk a legszebb eredményeket. Ő is csak párosozott, csak erre koncentrált, s nagyon sok sikerben volt részünk. De maradt bennem egy kis kíváncsiság abban a tekintetben is, hogy ha az amerikai Megan Moulton-Levyvel korábban kezdünk el párosozni, meddig juthattunk volna el, mert én úgy éreztem, vele még többre vihettük volna hosszú távon. Mert nagyobb volt közöttünk az összhang, mint Darijával.

- Májusban várják a gyermeküket. Azt követően hogyan tovább a tenisszel?

- Nagyon szeretnék azt követően is a tenisszel foglalkozni. Sőt, már nyáron, a szülés után ez a tervem. Nem egy kacsalábon forgó bázisra gondolok, hanem arra, hogy legyen egy olyan hely, ahol lehet tehetségkutatót, tábort szervezni, oktatni a gyerekeket. Megismertetni velük a teniszt. Most a szövetségnek is több anyagi lehetősége lesz a fejlesztésre. Persze, a kisfiam lesz a központban, de jó lenne Fehérváron megvalósítani az elképzelést, fellendíteni a városban a teniszt.

- Közhely, de soha se mondd azt, hogy soha...

- Nagyon kicsi a valószínűsége a folytatásnak, de igen, nem is mondom azt, hogy soha...

Marosi Katalin 1979. november 12-én született az erdélyi Gyergyószentmiklóson. Pályafutása során 15 egyéni, és 33 páros ITF-tornát nyert meg, s rengeteg Grand Slam tornán szerepelt, váltakozó sikerrel. A 2000-es olimpián párosban negyeddöntőbe jutott Mandula Petra oldalán, s 1997 óta volt tagja a magyar Fed-kupa-csapatnak. A WTA Premier tornákon háromszor jutott a párosok döntőjébe: 2009. májusában Estorilban, ahol a kanadai Fichman, 2012. júliusában Palermóban, és 2013. májusában Oeriasban a horvát Jurakkal az oldalán, s mindhárom alkalommal a 2. helyen végeztek. A legjobb egyéni helyezése a világranglistán a 101. (2000. május 8.), amíg párosban a 33. (2013. május 6.).



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!