Sport

2013.09.05. 18:35

Győzelmi remények

A csoportjában a reményteljes második helyen álló futball-válogatottunk pénteken este, magyar idő szerint 20 órakor Romániával csap össze a román fővárosban.

Horog László

Csütörtökre virradóra, az ártándi határ közelében, az utolsó honi benzinkúton a buszról rozé borokkal kezükben leszálló szurkolók nem felejtették el világgá kürtölni: nem szeretik Romániát. Azonnal adódik a kérdés, akkor miért mennek mégis oda? A válasz kézenfekvő: világbajnoki selejtező ürügyén... Ha nem is sorsdöntő, de roppant fontos összecsapás vár a mieinkre péntek este, a bukaresti pokolban.

Csütörtökön este még ötezer jegy várt gazdára az 56 ezer néző befogadására alkalmas stadionban, a románok sajtófőnöke szerint ezen tikettek értékesítésével sem lesz gond, telt ház várja majd a mieinket az Arena Nationalában. A tét a csoport második, pótselejtezőt érő helye, az élen álló, eddig pontot sem vesztő hollandok hátát nézi a mezőny, azonban aki mögöttük befut, kap egy esélyt a brazíliai részvételre. 

A magyar együttest szállító gépmadár csütörtökön, késő délelőtt emelkedett a levegőbe, majd egyórás, könnyed légi út után landolt Bukarestben. Egervári Sándor és középpályása, Hajnal Tamás, taxival toppant be a stadionba – a társak később, busszal érkeztek –, majd kezdődött is a hivatalos sajtótájékoztató.

A ceremóniát levezénylő helyi kolléga nem volt naprakész futballunk ügyeiben, ugyanis Hajnalt a Stuttgart középpályásaként vezette fel, holott az új szezont már egy osztállyal lejjebb, Ingolstadtban kezdte a németeknél. Kérdést is kapott korábbi, stuttgarti csapattársa, Maxim kapcsán: irányítónk elmondta, szívesen futballozott vele. Aztán kitért a pénteki összecsapásra is.

Fotó: MTI



– Nagyon várjuk a meccset, pontosan tudjuk, milyen hangulat vár ránk. Jól felkészültünk, bizakodom, hogy megoldjuk a feladatot. A döntetlen sem rossz eredmény, azonban mi nyerni szeretnénk, ugyanis a márciusi, budapesti döntetlen miatt lépéshátrányba kerültünk a román együttessel szemben. Fegyelmezett, alázatos játékkal három pontot szerezhetünk, úgy gondolom, ellenfelünk erős, de verhető.

A szövetségi kapitány, Egervári Sándor is optimistán beszélt a válogatottunk esélyeiről. „Igazi sportemberek alkotják a csapatot, egyértelműen győzelemre fogunk játszani. A házigazda kiegyensúlyozott, szervezett, mindkét gárda hasonló játékerőt képvisel. Alighanem jobb játékot kell nyújtanunk, mint az eddigi selejtezőkön, bízom a sikerben.

Nagyon fontos lenne a három pont, ezzel megnőnének esélyeink a pótselejtezőre. De igazából ez a meccs nem is három, hanem hatpontos. Az utóbbi évtizedekben nem aratott itt sikert a magyar válogatott, az utolsó pontszerzésre is több, mint 30 éve került sor. Itt lenne az ideje, valami nagy eredmények.”A szakmai munka felelőse kérdésre válaszolva elmondta, a legfontosabb a védelem stabilitása. Nem könnyítette meg a dolgát, hogy két kulcsembere, Juhász Roland és Mészáros Norbert is megsérült, előbbinek a tapasztalata, nemzetközi rutinja, utóbbinak pedig a gyorsasága fog hiányozni, ám a mester reméli, a többiek megoldják a feladatot. A kezdőcsapatról nem beszélt, megjegyezte, ahogy a korábbi összecsapások során, ezúttal is csak a meccsnapon, a kezdés előtt pár órával nevezi meg a gyepszőnyegre lépő tizenegyet. 

– Az utóbbi évek legfontosabb mérkőzése következik. Biztos vagyok abban, hogy tisztességes keretek között zajlik majd a találkozó, márciusban, Budapesten is férfias, rendkívül sportszerű volt a küzdelem. Meggyőződésem, nem lesz ez másként ezúttal sem – mondta Egervári.

Adrian Mutu most nem segíthet

A román zsurnaliszták elárulták, nem véletlen, hogy a kérdések jelentős része a franci Ajaccio leszálló ágban lévő, a román csapatból kimaradó Adrian Mutu körül összpontosultak, lévén nem csak a közvéleményt, a válogatott tagjait is megosztja a márciusi, budapesti meccsen a románok első gólját szerző támadó személye. Akadnak, akik szerint helye lenne a gárdában, mások úgy vélik, már pályafutása vége felé jár, nem tudna segíteni. Tény: ez már soha nem derül ki...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!