Sport

2013.08.12. 22:00

Közel a világsztárokhoz a Győr-Bayern meccsen

Győr - Kilenc év alatt sok minden változott, de az eredmény nem: akkor is, most is 4-1-re verte az ETO FC-t a Bayern FC.

Horog László

A győri futballstadion tőszomszédságában található bevásárlóközpontban annyi piros-fehérbe öltözött és németül beszélő szurkoló még nem tette tiszteletét, mint vasárnap délután. Nem csak a plázát töltötték meg a drukkerek, hanem a lelátókat is, 16 ezren szemlélték a Bayern München vendégjátékát. Az érdeklődés nem véletlen, a világ legjobb csapata érkezett a Rába-partjára, az idei BL-győztes, német bajnok és kupagyőztes tette ismét tiszteletét a Kisalföldön. Köszönhetően a világhírű német autógyárnak, amely vezető szponzora mindkét alakulatnak.

Kilenc évvel ezelőtt is ők irányították ide a bajorokat, akik akkor is, most is 4-1-re győztek, góljaikat szűk egy évtizede Ballack, Makaay és Santa Cruz szerezte, előbbi kétszer volt eredményes, a túloldalon Nicsenko vette be Kahn kapuját. Az eredmény tehát nem változott, a körítés azonban rengeteget, anno a meglehetősen lepukkant aréna salakos futópályáján furcsán mutattak a nagy sebességgel elsuhanó kabriókból kivigyorgó müncheni sztárok mellett üldögélő hazai profik.

Ezúttal nem köröztek luxusjárgányok a tribünök előtt. Nem is tehették, lévén atlétikai pálya az új arénában nincs, a győri futballklubot működtető gazdasági társaság tulajdonosa, Tarsoly Csaba hazai léptékkel mérve, álomlétesítményt húzott fel az elmúlt esztendőkben. Ezt ki is emelte a bajorok elnökével, az egykori világsztárral, Karl-Heinz Rummeniggével tartott sajtótájékoztatója során.
- Tizenhét éve az általam vezetett cégcsoport vállalta, hogy megmenti a győri futballt, ami úgy gondolom, sikerült. Kilenc éve, a klubunk alapításának századik évfordulóján már járt itt a Bayern - akkor is a világhírű autóipari konszernnek köszönhetően - , óriási dolog, hogy ismét sikerült őket elhoznunk. Akkor egy romos, lebontásra ítélt arénában fogadtuk őket, most pedig egy olyan létesítményben, amely Közép-Európában is párját ritkítja. Én a Bayern sikerein nőttem fel, Karl-Heinz Rummenigge volt a nagy kedvencem, számomra ő jelentette a labdarúgást.

A bajorok főnöke elmondta, néhány hónappal ezelőtt kapták a felkérést a győri vendégjátékra, örömmel tettek eleget a meghívásnak.

- Büszkén jöttünk Győrbe, a legjobb csapatunkkal. A 113 esztendős egyesületünk életében az idei év fénypontok sorozata, a BL-sikerrel, a bajnoki arannyal és a német kupagyőzelemmel, ezt a korábbi 112 év során egyszer sem sikerült összehoznunk.

A Bayern első embere hozzátette, a magyar foci mindig nagy tiszteletnek örvendett Németországban, főleg az ötvenes években, az 1954-es, berni vb-döntőről készült filmet többször megnézte.

- A magyar labdarúgás jelenlegi minősége sajnos egyáltalán nem olyan, mint a fél évszázaddal ezelőtti. Jó futballisták vannak, említhetném akár Husztit és Szalait, akik meghatározók a Bundesligában. Akadnak remek játékosok, ám őket nem sikerül a magyar bajnokságban tartani, mert másutt sokkal többet keresnek. Azon országok, amelyek nem elég gazdagok, hosszú távon nem lehetnek sikeresek. A minőségi futball drága, a szakmai munka nem elég, a sikerekhez nagyon sok pénz is kell. Németország nagy ország, elég gazdag is, ám a mi helyzetünk sem egyszerű, sok a rivális, erős az angol, a spanyol és az olasz futball is. A nemzetközi foci elképesztően sokat fejlődött, a Bayernnek a 70-es, 80-as években 15 alkalmazottja volt, most 500 van, a pénzforgalom akkor 15 millió márka volt, most 400 millió euro. Óriási különbség.

A gálameccsen a győriek szereztek vezetést Martinez révén, előnyüket őrizték is az első félidőben, majd beállt a német, belföldi rekordot jelentő, 37 millió eurórért igazolt Götze, aki Shaqiri jótékony közreműködésével - mindketten kétszer köszöntek be - megfordította a meccset, a vendégek 4-1-re nyertek.

A derék piros-fehérek kilenc éve meg sem várták a vacsorát, pánikszerűen elhagyták a helyszínt, ezúttal nem siettek ennyire, közösen étkeztek a házigazdákkal. Összesen öt órát töltöttek nálunk, délután 3-kor érkeztek, különgépük 8-kor emelkedett fel a péri légikikötő betonjáról. Amíg ők a reptérre hajtottak, addig a zöld-fehérbe öltözött, helyi futballhívek békésen sörözgettek a stadionhoz közeli kocsmákban. Egyikük jegyezte meg: "Jó, hogy eljöttek, közelről láthattuk a világsztárokat. Nekünk nem őket kell megvernünk, hanem a Fradit, meg a Videotont. Szerintem utóbbiakkal leszünk harcban a bajnoki aranyért. "

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!