Sport

2013.07.16. 22:00

Demeter Európa-bajnok

Magabiztos versenyzéssel, végig vezetve lett Európa-bajnok a magyar férfi öttusacsapat Demeter Bencével. Egyéniben Marosi Ádám nyert, Kasza Róbert és az orosz Lesun előtt.

Horog László

Korán csörgött a vekker a lengyelországi öttusa Eb helyszínén, a férfi versenyzők számára. Demeter Bence és két magyar társa, Marosi Ádám és Kasza Róbert 6 óra után néhány perccel kelt, mert fél 8-kor már a vívóteremben volt jelenésük Drzonkowban.

A fél órás bemelegítés után már kezdődött is az egyéni verseny, amelyben Demeter öccse, Gergely nem volt érintett. Két nappal korábban nem sikerült beverekednie magát a legjobb 36 közé, balszerencséjére a 37. helyen zárta a kvalifikációt a közel 50 fős mezőnyben, épp felette húzták meg a finalisták vonalát. Persze, ő sem tétlenkedett kedden, a versenyhelyszíntől, Drzonkowtól nyolc kilométerre fekvő Zielona Gorában található szállásról futva tette meg a távolságot a délelőtti órákban. Ezzel a napi tréning jelentős részét letudta, a folytatásban két, volános trénerével gyakorolt, Szloboda Józseffel fizikai munkát végzett, édesapjával, egyben vívóedzőjével, Demeter Józseffel iskolázott. Persze, amikor a bátyja nem versenyzett.

Bence közepesen kezdte a napot, a vívásban ellenfeleivel általában döntetlenre végzett, azaz egy tust adott, egyet kapott. A szám felénél plusz két találattal állt, végül mínuszban zárt, 16-szor nyert és 19 alkalommal veszített. Ez 784 pontot jelentett, ami a 20. helyhez volt elegendő, Marosi remekelt, nyerte a pengeforgatást, 976 ponttal, Kasza a 8. helyen végzett, 880-nal, a pedig csapat magabiztosan vezetett az olaszok és a franciák előtt.

 

Demeter Bence a szokottnál kissé halványabban vívott, a megszerzett 784 pontnál többet tud (Fotó: Fási László)

 

 

- Bencének négy tussal többet kellett volna adnia. Így sincs baj, de megkönnyítette volna a folytatást közölte édesapja. Az úszás lényegesen jobban ment az Alba Volán fiataljának, egyéni legjobbjától alig másfél másodperccel elmaradva, a nyolcadik legjobb idővel csapott célba, Marosi a 4., Kasza pedig a 6. helyen érintette a falat, ezzel előbbi őrizte vezető helyét, utóbbi feljött az 5. pozícióba. Demeter is javított, a 15. helyen várta a lovaglást. A csapat növelte előnyét, több mint 200 ponttal vezetett a franciák, valamint az olaszok elé érkező britek előtt.

- Eddig, a verseny felénél minden rendben, remélem így is marad a folytatásban is - jegyezte meg Pálvölgyi Miklós, szövetségi kapitány.

A négylábúak sorsolásánál megnyugodtak a fehérvári szakemberek, ugyanis Demeter mellé a hétfői, női döntőn mindkétszer - például Gyenesei Leilával - hibátlan pályát teljesítő lovat rendelte a gép, illetve Fortuna. A paripákra amúgy nem lehet panasz, bár történtek bukások, a viadalra rendelt patások összességében nagyon jól szerepelnek.

Demeter is remekül kezdett Las Vegas nyergében, azt hittük, ez már Tiszta Amerika, amikor a 10. akadályt verte a 12-ből - a lelátón ülő öccse szerint bátyja szerint rosszul mérte fel a távolságot - , így a maximális 1200 1160 pontot kapott, ami dicséretes teljesítmény. Feljött a 8. helyre, Kasza kettő vétett, 1120 pontot lovagolt, így bronzérmes pozícióba került, Marosi 1080-at teljesített, őrizte pozícióját az élen. A csapat tovább növelte előnyét, 304 egységnyi különbséggel várta a kombit, azaz a futást és a lövészetet. Demeter apuka a lovaglás végeredményére pillantva gyors fejszámolásba kezdett, majd közölte: az egy verőhiba tíz másodpercet jelent, ha nagyobbik fia hibátlan lovas pályát teljesít, a 4. helyről kezdhetné az utolsó, kombinált tusát.

Marosi indult elsőként, őt az orosz Alexander Lesun követte négy másodperc elteltével, Kasza öttel később, Demeter pedig fél percet várt az indító jelre. A fehérvári öttusázó első lövészete során két hibát vétett, a folytatásban többet, csak az utolsó sorozata volt jó, akkor csak egyet rontott. Marosi és Kasza alig hibázott, egymással versenyeztek, a többiek tisztes távolból követték őket. Végül az egész nap során végig magabiztos Marosi érkezett elsőként, Kasza másodikként, Lesun harmadikként, Demeter Bence a 15. helyen ért célba. A magyar csapat biztosan diadalmaskodott, 17504 ponttal, a franciák 17340-et, az olaszok 17016-ot gyűjtöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!