Sport

2012.09.26. 04:39

A szent jobb, az arany bal láb és az aranyfej találkozása

Újra együtt van Magyarországon a hajdan verhetetlen magyar labdarúgó válogatott, az Aranycsapat! Utolsóként Kocsis Sándor, a legendás jobbösszekötő tért végleg haza, hamvai Puskás Öcsi mellett nyugszanak a Szent István-bazilika altemplomában. A téren hatalmas tömeg volt, amerikaiak kérdezték miért nem mehetnek be?

Silye Sándor

Mert itt és most újra temetik a legendás labdarúgót, Kocsis Sándort.  Az indok nem hatotta meg őket, de  honnan is tudhatnák: az a csatárfenomén tért haza, aki az 1954-es világbajnokságon 11 góljával király lett, és  őt választották a vb legjobb játékosának. Grosics Gyula, a legendás 11 egyik   élő tagja  Buzánszky a másik, hajdan velük kezdődött a csapat összeállítása, és milyen az élet: velük is érhet majd véget  mesélte:  a csatár 68 válogatott meccsen 75 gólt szerzett, csodálták érte, míg ő 86-szor védte a  kaput, kapott 87 gólt, de nem dicsérte ezért  senki... A Bazilika  pompás díszlete volt a csatár végleges hazatérésének. A régi társak mellett tisztelegtek a Barcelona képviselői, így Luis Suarez az aranylabdás zseni, aki Kocsissal együtt támadta az ellenfelek kapuját. Suarez üzent a csatárnak:  rövidesen találkoznak ott fent, de kérte  a volt csapat- és szobatárs türelmét, mert szeretne még picit a földön maradni. Rudas Ferenc  a régi Fradi hátvéd mesélt a korról, amikor Budait katonaként, Kocsist meg csak úgy vezényelték a Honvédba. Ehhez szavuk sem lehetett, ha akartak még valamit a sportban... 
Együtt nyugszik hát immár Puskás, Kocsis, akik egymás mellett lettek a legnagyobb legendává. A bazilika kupoláiban angyalok táncolnak, tán még az égiek is örülnek, hogy a két zseni újra egymásra talált. Jöttek sokan spanyol földről, itt volt a  család:    gyerekek,  unokák,  dédunokák. Ágnes, Sándor, Alicia a Bazilikában ejthetett könnyeket a Pápá emléke előtt.
Kocsis Sándor hazatért. Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány fehérvári elnöke találóan fogalmazott: A  Bazilikában együtt van Szent István jobbja, Puskás bal lába, és Kocsis Sándor Aranyfeje.
Mindörökké, Ámen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!