Sport

2012.08.13. 08:45

Csata magunk és a hullámok ellen

Gárdony - Felemelő, jellemformáló és akaraterősítő élmény lehet, amikor az ember két órányi úszás után eléri a Velencei-tó partját: a harmadik alkalommal megrendezett tóúszáson 1300-an élhették át ezt az érzést. Sajnos, az időjárás miatt a délutáni rajtot le kellett fújni.

Házi Péter

- Nincs szerencsénk az időjárással, ez a harmadik alkalom, hogy megrendeztük a Velencei-tavi úszóversenyt, de sem  tavaly, sem most nem voltak ideálisnak nevezhetőek a körülmények. Olyannyira nem, hogy a délutáni rajtolási lehetőséget a résztvevők biztonsága érdekében az egyre viharosabb szél miatt leállítottuk - mondja Kocsis Árpád, a Budapesti Sportiroda ügyvezető versenyigazgatója, miközben a tóból a versenyt felügyelő mentőszemélyzet egy erejét vesztett, vacogó kislányt hoz ki: a kevésbé tapasztaltak bizony nem tudtak megküzdeni az egyre erősebb hullámzással, s miközben a víz igen kellemes, 23 fokos volt, a levegő hőmérséklete még a húsz fokot sem érte el.

Mindezek ellenére a szervezők sikeresnek értékelték a versenyt, hiszen az ország minden részéről, Balassagyarmattól Kecskeméten át Egerig, nagyon sok helyről jöttek az amatőrök és a versenyszerűen sportolók is. Nem véletlenül, ugyanis Magyarországon csak a Balatonátúszás ad lehetőséget az embereknek arra, hogy édesvízi tóban kipróbálják magukat, ám ott 5,2 kilométert kell teljesíteni, amit nem mindenki vállal be. Éppen ezért a Velencei-tavi  úszásban 3 kilométer a legnagyobb teljesítendő táv, de lehetőség van 1500, sőt 500 méteren is indulni. Ezek sokkal barátságosabb távok a nem naponta úszók számára. Ezt emelte ki az Egerből, feleségével és két fiával érkezett Németh György is: a család szinte együtt úszta végig az 500 méteres távot.

A budapesti Fábri Tamás és barátja, Nemesi Miklós egy óra 33 perces úszás után szállt ki a vízből, s mint lapunknak elmondták, a táv közepén kezdett el erősödni a szél, ekkor nehéz volt a hullámokkal párhuzamosan úszni. De, mint mondták, az érzés, hogy sikerült a távot legyűrni, már megérte a küzdelmet. Ők egyébként több barátjukkal jöttek volna az úszásra, ám ahogy a nap közeledett, úgy morzsolótak le a barátok. Végül ketten maradtak - mondták nevetve - de így a siker annál nagyobb.

A gárdonyi Sport Beachről indult "verseny" célja is ugyanott volt, tehát nem klasszikus tóátúszó versenyről van szó, ehelyett a szervezők a tó gyönyörű nádasai között alakították ki a hangulatos úszóútvonalat. A cél egyébként  - mint Kocsis Árpád főszervező hangsúlyozta -, hogy az ország második legnagyobb tóúszó versenyévé váljon a gárdonyi. Ha egész nap jó idő lett volna, akár háromezer ember is indulhatott volna a megmérettetésen. Habár ez nem verseny volt, az eredménylista alapján tudható, hogy a 3 kilométeres távot a fővárosi Páldi Márk "nyerte" 39 perc 20 másodperccel, ezerötszázon Monori Kristóf (21 perc 42 másodperc) ötszázon pedig Kiss Ádám volt a leggyorsabb, ő  alig több, mint hét perc alatt küzdött meg a hullámokkal.

Aki nem fáradt ki az úszásban, részt vehetett az első túra triatlon versenyen is: az úszás után saját kerékpárjára felpattanva elkerekezett Pákozdig, ahonnan egy közel hét kilométeres túraösvényt kellett bejárnia, végül a tavat megkerülve visszaérkezni Gárdonyba.

 

Méghogy a magyar ember nem sportol! A gárdonyi Sport Beach mellett alig lehetett parkolót találni, annyian érkeztek az úszóversenyre. És ezekkel az autókkal - azúttal - nem a szurkolók, hanem a mozogni, úszni, kerékpározni, túrázni vágyók jöttek! Mi lett volna akkor, ha verőfény, harminc C-fokos meleg és szélcsend várja a sportolni vágyókat? Szóval ez a nap vastagon megcáfolta azt a közhelyet, hogy a magyar nem sportol. Persze, "mindössze" másfélezer emberről van szó, de hát mégis: ha ebből csak a felét a családostul érkezők tették ki, akkor biztos vagyok benne, hogy nem kell aggódni a jövő miatt. Azok a gyerekek, akiknek sikerült teljesíteni a tóúszást, örök életre szóló élményt kaptak a siker ízéből. És ez sokáig hajtja majd őket!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!