Sport

2012.07.09. 18:40

Megyei eredmények a Kékszalagon

Balatonfüred - Jól teljesítettek a megyei vitorlázók a 44. Kékszalagon, sok egység állhatott dobogóra a szombati díjkiosztón. A legnagyobb tapsot Paulovits Dénes tervező és hajóépítő kapta.

Miskei Anita

Sokan nem is sejtették, mi épül a kápolnásnyéki Pauger csarnokban. Pedig a vitorlázók tudják, Paulovits Dénes, vagyis Dini csodákra képes, néhány különleges hajó már elkészült műhelyében. Most sem volt ez másként, hiszen egy kétárbocos katamaránt álmodott, majd épített meg a tervező, hajóépítő.  Szerényen, csendesen, a háttérből szemlélte a versenyt, izgult a kétárbocos "gyermekéért", amit a Wild Joe profi csapata vitt a Kékszalagon.

Dini maga is vitorlázik, ezúttal a partról nézte végig, miként áll helyt hajója. Az eredmény pedig magáért beszél, hiszen hosszú idő után a kétárbocos új rekordot állított fel, s ahogy a Fifty-Fifty kormányosa, Józsa Márton elárulta, kedvező szélviszonyok esetén ennél többre is képesek lennének. Mint mondta, a légvonalban is 150 kilométeres távot akár öt    óra alatt is teljesíteni lehetne. A Fifty-Fifty mellett abszolút kilencedik helyen futott be a Concept 25. A 25 lábas katamarán három fős csapatában Székely András fehérváriként mutatta meg, mit tudnak. A Nelson szintén fehérvári legénységével a 24. helyen futott be, Varga Lajosék hajnali fél három után értek át a füredi célvonalon. A közel hatszáz egységet felvonultató mezőnyben szépen teljesítettek az egykori VVSI-s vitorlázók is. S bár Litkey Farkasék csapatának technikai hiba miatt kellett feladni a versenyt,   szépen meneteltek.

A szélcsendet és zivatarokat, viharokat is ígérő meteorológusok sokakat megvicceltek. Voltak azonban, akik inkább a legendákra hallgattak, s a déli partot húzták. Így tett Ludwig Richard Bocs nevű Scholtz 22-esével is. A hajót három fős székesfehérvári egység vitte, s így igen előkelő helyen, abszolútban a 102. helyen ért célba, maga mögé utasítva nagyobb, gyorsabb hajókat. Ha az előnyszámokat is vizsgáljuk, a 15. lett a hatszáz fős mezőnyben, kategóriájában pedig több mint öt órával korábban szelte át a célvonalat, mint ellenfelei. Jól teljesített a J'Korszak is. A Farkas Tamás vezette egység, J 24-es hajóosztályban az első helyen végeztek, a csapatot a szintén  székesfehérvári egység, a Bond  követte, melynek kormányosa Kristóf Zoltán volt. 

A Kékszalag megmérettésen ott volt Palkovics Krisztián is, ezúttal is saját hajójával, a yardstick II-es csoportba sorolt Icemannal vágott neki a megmérettetésnek. Segítségére volt Lukács Csaba, akivel nem csak barátok, de például a Wild Joe-n is vitorláztak már együtt, tették próbára magukat tengeri versenyen is. De  igazán jól teljesített nyolcméteres, Camelot névre hallgató hajójával Kassai Andrásék csapata is, 56-ként értek célba valamivel negyed öt után pénteken hajnalban.  Németh Péterék pedig a Kékmadárral 98-ként futottak be. Igaz, a 30-as cirkálót ezúttal nem Wossala György, hanem a fia, Wossala Kristóf kormányozta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!