Sport

2011.09.30. 05:13

Érsebész a kempósok között

Székesfehérvár - Keresztúry Gábor a Fejér Megyei Szent György Kórház érsebész főorvosa. A Doki becenévre hallgató szaktekintély szabadidejében kempo edzéseket látogat.

Matók János

A Székesfehérvári Kempo SE edzőtermében gyakori vendég Keresztúry Gábor, a Fejér Megyei Szent György Kórház érsebész főorvosa. Aki a fehérvári Profi Kempo Gálákon rendre azon fáradozik, hogy szükség esetén a sportolók a lehető legmagasabb szintű helyszíni orvosi ellátásban részesüljenek. Keresztúry személye tökéletes példa arra, hogy tanult, komoly egzisztenciával rendelkező emberek is nagy érdeklődést mutatnak a Zen Bu Kan Kempo iránt.

-  Hogyan került kapcsolatba a Zen Bu Kan Kempóval?

- A kempós barátom ajánlására, aki elcsábított egy edzésre. Előtte is hallottam már erről a sportról, de csak olyan keményfiús viszonylatban - felelt a kempósok körében népszerű Keresztúry Gábor.

- Hány éve és milyen intenzitással kempózik?
 
- Immár harmadik éve látogatom a kempós tréningeket, átlagban heti három edzésen tudok részt venni.

- Akkor nyilván vannak már szép élményei.
 
- Amikor például az edzőim nyernek a profi gálákon, azok a számomra igazán szép pillanatok. De említhetem az edzőtáborok hajnali futásait is, az nagyon jó együvé tartozást jelentő élmény.

- Mit jelent önnek ez a harcművészeti stílus?
 
- Stabil pont az életemben, a mindennapjaim aktív része. És látom magamon a fejlődést, bár ez nem túl gyakori élmény. Ugyanakkor sok munka és szenvedés árán egy magasabb fokú örömérzést jelent számomra.

- Milyen érzés a kempósok családjához tartozni?

- Mint szinglinek, nekem a Zen Bu Kan Kempo a családom, ennél több időt senkivel sem töltök, mint amennyit a kempónak szentelek.

- Van meghatározott célja a kempóval kapcsolatban?
 
- Önfejlesztés, fegyelem, akaraterő, fájdalomtűrés. Nem annyira a versenyekre koncentrálok, mint inkább az önfejlesztésre. De az is cél, hogy minden egyes edzés után jó legyen a közérzetem.

- Immár harcedzett kempósként mit tanácsol a gyerekeknek, vagy az önhöz hasonló felnőtt kezdőknek a stílussal kapcsolatban?

- Azt, hogy kezdjék el minél hamarabb és minél intenzívebben, mert óriási hozadéka lesz az életükben, a mindennapjaikban.

- Feltételezem, van már kempós példaképe. Ha igen, ki és miért pont ő?

- Gyakorlatilag minden edzőmre felnézek, és példaképemnek tekintem: így a 4 danos Takács Attilát, az egyaránt 2 danos Szűcs Gergőt  és  Szűcs Zsoltot, vagy éppen a 3. kyu fokozatú Ács Lászlót. Mindegyikükben más és más dolgot csodálok, nem is tudok közöttük sorrendet felállítani. Ami viszont közös, az a jókedv, a derű és a készség a harcra, illetve a tréningek szenvedéseire. Az, hogy minden edzésen ott vagyok, nagymértékben az ő profi hozzáállásuk és tudásuk eredménye, ennek köszönhető.

- Mégis, a fekete öves mesterekre mi a jellemző?
 
- Na látja, az már egy külön világ. Nem akarom túlmisztifikálni őket, de ők már nem földi emberek...

- Zárszóként a véleményére vagyok kíváncsi: mi az a plusz, amit a Zen Bu Kan Kempo adni tud?
 
- Szilárd és rendíthetetlen jellemet. Az eddigi tapasztalataim alapján nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy derűs, magabiztos és egészséges emberré válik, aki szinte független lesz az élet mindennapos gondjaitól.
 
A Doki? Egy hihetetlen figura, vele minden perc óriási élményt jelent - összegzett tömören Takács Attila.

(Forrás: Pecsu-Press)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!