Sport

2011.06.08. 02:29

Fekete ígéretes jövője - a fiatal úszó öt éremmel tart haza egy rangos versenyről

Székesfehérvár - Szerény, nem túl bőbeszédű, de céltudatos. Pár szóval így lehetne jellemezni a fiatal kora ellenére nagy figyelmet érdemlő fehérvári úszót, Fekete Ferencet.

Tóth Bence

 

Hatéves kora óta pallérozódik Dániel András kezei alatt Fekete Ferenc, aki - edzője szerint - rendkívül eredménycentrikus gyerek. Ez az esztendő robbanásszerű javulást hozott az ifjú eredményeiben. A hazai utánpótlás egyik legrangosabb seregszemléjén, Hódmezővásárhelyen ugyanis szintén remekelt, négy aranyat és egy bronzérmet begyűjtve. Mind a négy elsősége a korosztályos magyar ranglista élére repítette a Delfin SE úszó maximalista növendékét, akinek vágya, hogy 100 méter gyorson megdöntse az országos csúcsot. Ettől csupán nüánsznyi dolgok választják el a kiváló keringéssel rendelkező technikás és villámgyors úszót, akinek szemei előtt jelenleg e cél véghezvitele lebeg. Edzője szerint ritka talentum a Ciszterci Szent István Gimnázium tanulója, csak a legkiválóbbak rendelkeznek ilyen erényekkel. Az úszással bátyja révén került közelebbi kapcsolatba, amikor testvére lement az uszodába, Feri is csatlakozott, s igen hamar elsajátította a gyorsúszás alapjait, és onnantól már nem volt visszaút, beleszerelmesedett a sportba. A sulit és az edzéseket nem könnyű összeegyeztetnie, 4 órát visznek el az edzések a napjaiból. Az élsport komoly áldozatvállalással jár, bár nem szeret, de mindennap korán kel, hét végén, ha teheti, igyekszik bepótolni alvásigényét a 12 éves úszó. Kérdésre, hogy öt év múlva is sugárzik-e majd arcáról az a fajta elszántság, amely most jellemzi céljai elérésében, könnyedén vágja rá a kedvenc számának a gyorsot tekintő fiú, hogy igen. Talán nem véletlen az egybeesés, hiszen 2016-ban Brazíliában pont az ötkarikás játékokat rendezik, kétségtelen tehát, hogy rajthoz kíván állni a riói olimpián. Amikor végezetül a példaképeiről faggatom az első versenyén, 7 esztendős korában már dobogóra álló delfines úszót, frappánsan csak annyit felel: nem másra, önmagára hasonlítana.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!