Sport

2010.07.18. 15:26

Elbúcsúztatták a visszavonuló Vörös Zsuzsannát

Debrecen - A debreceni Európa-bajnokság vasárnapi férfi döntőjének zárószáma előtt elbúcsúztatta a versenyzéstől a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) a visszavonulását június elején bejelentő Vörös Zsuzsannát.

MTI

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok gyakorlatilag kilovagolt a sportágból azzal, hogy a férfiak fináléjának 37. lovasaként teljesítette a pályát, majd elköszönt a Gyulai István Atlétikai Stadion közönségétől, amely vastapssal köszönte meg a páratlan pályafutást.

Szabó Lajos, a hazai sportági szövetség elnöke köszöntőjében azt mondta, neki a magyar öttusa sokáig egyet jelentett Balczó Andrással, a 2004-es athéni olimpiai diadal óta viszont a magyar női öttusa egyenlővé vált Vörös Zsuzsával. Ezt követően a magyar öttusa örökös bajnoka címet adományozta neki.

Balogh Gábor olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok a sporttársak nevében búcsúzott tőle, azt kívánva neki, hogy azoknak a tulajdonságainak a révén, amelyek győzelmekhez segítették, a civil életben is sikeres legyen. Búcsúzóul egy lovat ábrázoló kis szobrocskát adott át neki, melyre a minden idők legjobb magyar női öttusázója felirat került.

Schmitt Pál megválasztott köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is köszöntötte Vörös Zsuzsannát.  

"Te tudod, milyen 15 millió magyart boldoggá tenni. Neked sikerült ez, amikor olimpiai bajnok lettél - mondta. - Beírtad magad az olimpia aranykönyvébe. Nagy bajnok vagy, példaképpé váltál, de most jön a neheze, most válik el, sikerül-e továbbra is példaképnek maradnod."

"Nehéz ilyenkor megszólalni - búcsúzott könnyeivel küszködve Vörös. - Mindenkinek, edzőimnek, klubomnak, a szövetségnek, csapattársaimnak és a szurkolóknak köszönöm a támogatást, amit a pályafutásom során nyújtottak."

A 33 éves versenyző másfél hónapja azzal indokolta döntését, hogy úgy érzi, öttusázóként kifutott az időből, pedagógusként és nevelőedzőként viszont még szeretne bizonyítani. Elhatározásában a balszerencse is közrejátszott: 2008. november 11-én súlyos lovasbalesetet szenvedett, és jelentős hátrányba kerülve csak három hónappal később állhatott újra edzésbe, párját pedig tíz hónappal később, szeptember 11-én a munkahelyén érte kis híján végzetes baleset. 

Olimpiai diadala mellett egyéniben háromszor volt világ- (1999, 2003, 2004), kétszer pedig Európa-bajnok (2000, 2006), emellett további dobogós helyezéseket gyűjtött be egyedül, illetve válogatottbeli társaival együtt is. Magyar bajnokságon hétszer bizonyult a legjobbnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!