Sport

2009.09.11. 02:29

Távolodik a vb-szereplés

Budapest - A szombati, svédek elleni kudarc után nem maradt más esély, mint szerdán legyőzni a portugálokat. Ez a bravúr sem jött össze, futballistáink a csoport előkelő második helyéről visszacsúsztak a semmit sem érő negyedikre.

Fejér Megyei Hírlap

Amit labdarúgóink az utóbbi hónapokban nagy nehezen felépítettek, azt pár nap alatt szétrombolták. A svédek elleni, hazai selejtező 2:1-es veresége ha kilátástalanná nem is, de rendkívül nehézzé tette a helyzetet, a világbajnoki döntőről szőtt álmokhoz nyerni kellett volna a portugálok ellen. A diadal nem jött össze, sőt, a döntetlen sem, legjobbjaink lehajtott fejjel bandukoltak le a Puskás-stadion gyepszőnyegéről. 
Múltkor csatár nem volt a kezdőben, most irányító nincs, nem értem ezt az egészet - mondta az egyik hazai futballszakember a VIP-páholyban, majd hozzátette: persze, ettől még győzhetünk. 

A mieink a vb-selejtezők 1. európai csoportjában Babos - Bodnár, Gyepes, Juhász, Halmosi - Vadócz - Huszti (Priskin, 64.), Tóth B. (Buzsáky, 83.), Dárdai (Hajnal, 64.), Dzsudzsák - Torghelle összetételben léptek pályára, a luzitánoknál Eduardo - Bosingwa, Ricardo Carvalho, Pepe, Bruno Alves - Raúl Meireles, Tiago (Rolando, 89.) - Cristiano Ronaldo, Deco (Simao, 49.), Duda - Liédson (Nani, 82.) jutott szóhoz. Úgy tűnt, a korábbi években biztos pontnak számító Hajnal helyett csatasorba állított, védekező középpályásként számon tartott Tóth Balázs vezetésével sikerül magunkhoz ragadni a kezdeményezést. Bár helyzetig nem jutottak aranylábú gyerekeink, de a középpályán jobbára náluk volt a labda. Gólt mégis az ellenfél szerzett, ismétlődött a négy nappal korábbi koreográfia, akkor is röviddel a kezdés után kaptunk gólt, egy felfutó védő fejelt a kapunkba. Akkor Mellberg, ezúttal Pepe érkezett, Vadóczot és Babost megelőzve bólintott a jobb sarokba, 0:1. 
Sebaj, gyerekek, még van nyolcvan perc, jut idő a fordításra! - közölte a műsorközlő, s tulajdonképpen igaza volt, a hátralevő idő bőségesen elég lett volna, ha futballistáink jobban futballoznak. Ám ezúttal sem játszottak jól. Dzsudzsák jóvoltából veszélyeztettek a mieink az első félidőben kétszer is, ám ballábas lövései elkerülték Eduardo kapuját, a túloldalon Ronaldo adott munkát Babosnak. Negyedórával a zárás előtt Hajnal lövése kerülte el nem sokkal a vendégkaput, majd a selejtező előtt a keretbe visszatért Bodnár távoli lökete jelentett gólveszélyt: Eduardo lábbal mentette a 32 méterről megeresztett bombát. A végére egy kimaradt Nani-lehetőség maradt, egy góllal győztek Cristiano Ronaldóék. A mérkőzést követő sajtótájékoztatón érthetően a vendégek kapitánya, Carlos Queiroz volt boldogabb. Közölte, bár a játékukban akadtak hibák, a célt elérték, győztesen távoztak a magyar fővárosból, ezzel továbbra is versenyben vannak a továbbjutásért vívott küzdelemben. Erwin Koeman, a mieink szakvezetője nyugodtan kezdte mondandóját, ám a feltett kérdések között akadt olyan, amelyre arrogánsan válaszolt.

Elmondta, a szombati, csalódást keltő játék és eredmény után fiai helytálltak, ám technikailag nem tudták felvenni a versenyt a jóval képzettebb ellenféllel. A vendégeknek sem volt sok helyzete, tanítványaim mindent megtettek, ám ezen az estén ennyire voltunk képesek. Nem akartunk kinyílni, a biztonságos védekezésre törekedtünk, abból próbáltunk támadásokat vezetni. Nem adom fel a reményt, hogy kijutunk Dél-Afrikába, ám erre kicsi az esélyünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!