Sport

2009.05.12. 02:29

Félelem a lelátón - avagy a Falco-Albacomp meccs tanulságai

Szombathely - Duplán volt fekete nap a vasi kosárlabdapéntek. És ebből az Albacomp veresége és kiesése volt az egyik - a kisebbik - gond. Legalábbis ahhoz képest, hogy találkozhattunk a lelátói és pálya környéki terrorral...

Silye Sándor

Korábban is voltak olyan helyek, ahol a hegyeket mozgató szurkolás mellett bizony jelen volt az ellenfél, a távolról érkezett szurkolók és a játékvezetők fenyegetése is. Szolnokra, Körmendre, Kaposvárra mérkőzésre utazni nem volt megnyugtató gondolat, azzal együtt is, hogy a B-közepek csapatukat támogató ténykedését egy bizonyos fokig akár el is lehetett ismerni.

- A Szombathelyen uralkodó terrorisztikus hangulat példa nélkülien félelmetes volt, nem emlékszem olyanra, hogy az ellenfél játékosait, edzőit inzultálta volna egy adott csarnok biztonsági személyzete. Márpedig a történtek hatottak az ellenfélre, a játékvezetőkre. Előfordult: egy néző egyszerűen közölte velem, megöl. Itt volt Bell édesanyja látogatóban, jött szurkolni a fiának, elképesztő, hogy mit kapott a szurkolóktól a lelátón, a mosdóban, angolul, magyarul egyaránt. Valóban van még néhány goromba hely az országban, de ezeken a pályákon a rendezés jó, elkerítik a nézőket a játéktértől. És ne feledjük, ennél kisebb probléma miatt Székesfehérváron igen szigorú feltételeket szabtak, míg a vasi székhelyen egy plexi sincs a kispad mögött, így védtelen az ellenfél - mondta a helyszínen jelen lévő Nagy Gábor, az Alba Regia SC elnöke, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének korábbi alelnöke.

Érthetetlen, miért nem fújták le a bírók a meccset, hisz az orruk, a zsűri asztal előtt inzultálták az ellenfél mesterét. Alighanem ők is megijedtek. Nem voltak tisztességtelenek, de a félelem szerepet játszhatott néhány - az eredményt befolyásoló - ítéletükben.

- Sem a játékos, sem a játékvezető nem tudja magát függetleníteni a külső körülményektől, főleg, ha a biztonsági emberek mutatják meg tettükkel, hogy nincsenek biztonságban! Így nem lehet a játékra koncentrálni, de alighanem éppen ez a célja azoknak, akik megteszik azt, amit láthattunk. Mindez pedig hatott a bírókra is - vélte az elnök.

Furcsa tanulsága lehet a történetnek: mindig az nyer, ahol hangosabb, erőszakosabb a lelátói tábor, ahol bizonytalanabb, vagy éppen megengedhetetlen módon lép közbe a rendezői gárda.

- Éppen ezt nem szabad megengedni...!

Mint volt alelnök, mit javasol Nagy Gábor, mi legyen a szövetség legsürgetőbb feladata?

- Rövidesen közgyűlés lesz új vezetéssel, erélyesebben szükséges rendet tenni. A legfontosabb, hogy a rendezőt kötelezni kell akár súlyos szankciók árán is, hogy gondoskodjanak a rendről. Családi esemény kell, hogy legyen a kosárlabda, mint az nálunk, vagy még néhány pályán. Tény: a látottakban szerepet kap az emberek létbizonytalansága, de a frusztrációt nem szabad bevinni a csarnokba. Ott volt velem a lányom, bizony nagyon féltettem a pénteki meccsen... Az esetnek lesz következménye, az ellenőr korrekten leírt mindent, de mi jogorvoslattal nem élhetünk, olyan nem történt, ami alapján óvni lehetne!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!