Sport

2009.04.28. 02:28

Kosárlabda-bajnokság: szerdán kezdődik az új sorozat

Székesfehérvár - Szerdán 19 órakor megkezdődik a kosárlabda-bajnokság rájátszás-sorozata, az egyenes rendszerű kieséses szakasz. Az Albacomp ellenfele a bajnok Falco KC lesz.

Silye Sándor

Nem túlzás azt állítani, hogy a hon talán két legjobb legénysége csatázik majd egymás ellen azért, hogy az egyik a legjobb 4 csapat között folytassa. Így aztán senki sem igazán elégedett, az Alba azért, mert a legvégén veszítette el az alapszakasz-elsőséget, amíg a szombathelyiek azért, mert a bajnoktól méltatlan a 6. helyezés. Két erős csapat, két erős akarat csap hát össze, és bizony az egyik együttesnek búcsúznia kell. A vasiaknál erős a kezdő ötös: Kálmán (17,0 pont), Hudson (14,4), Csirics (18,5), Perincsics (16,8), Horváth (13,8), de az albásoké is remek: Simon (11,2), Doyne (12,3), Radovics (16,8), Bell (21,4), Morrison (15,1). Mindkét oldalon vannak minőségi cserék, Vrsaljko, Pankár illetve Hanga, Góbi, de persze minden játékos nevét fel lehetne sorolni. Az Albacomp alapszakaszbeli dobott-kapott pontátlaga 89,6-80, a Falcóé 90,2-86,2. A fehérváriak helyzetét nehezíti, hogy a legponterősebb játékosuk, Bell egy hete megsérült, így a játéka bizonytalan.

- Sajnos fáj a vállam, és ez igen nagy probléma a számomra, mert nagyon szerettem volna pályára lépni. Hogy nyerhetünk-e szombaton Szombathelyen már velem? Van olyan jó ez a csapat, hogy nélkülem is képes bárhol a sikerre - mondta.

Érdekesség: Bam Doyne egy éve a play-offban az Albacomp ellen volt a Falco legjobbja, kérdés, az Albacomp játékosaként tud a legjobb lenni volt csapata ellen? A játékos - jellemző szerénységére - nem válaszolta meg ezt a kérdést, de az egészen biztos, hogy mindent megtesz a fehérvári sikerért.

Ott lesz viszont a csapat másik pontgyárosa, Borko Radovics.

- A play-offban a világ valamennyi bajnokságában minden meccs egyformán nehéz. Számunkra a Falco ellen pedig különösen az lesz. Itthon kezdjük a sorozatot, ez előnyt jelent a számukra, amit ki kell használnunk. Bárki is lép közülünk a mérkőzéseken pályára, mindenkinek tudása maximumát kell nyújtania a győzelem érdekében, és csak csapatként lehetünk eredményesek - mondta.

Simon Balázs csapatkapitány szerint:

- Mindenki pozitívan áll hozzá az előttünk levő feladathoz. Sokat és jól edzettünk az elmúlt időszakban, új védekezési és támadási variációkat gyakoroltunk, kipróbáltuk a követendő játékot Bellel és nélküle. Sikerrel akarjuk venni az első kört, mindenki nagyon akarja a győzelmet, és biztos vagyok benne, a maximumot fogja nyújtani az összes játékos ennek érdekében - jelentette ki az albacomposok kapitánya, a válogatott irányító.

Peter Stahl szakmai igazgató Peresztegi Nagy Ákos vezetőedző és Matus Gábor edző segítségével igyekszik kihasználni az alapszakasz utáni szünetet.

- Úgy látom, mindenki harcra kész, és várja már, hogy feldobják a labdát. Az, hogy mennyire volt sikeres a felkészülés, a Falco elleni meccsek végén derül ki, bár mindent megtettünk, amit tennünk kellett. Naponta két edzés mellett videóztunk, átvettük a lehetséges védekezési és támadási módokat. Nem kellett nagy változásokat végrehajtani, de remélem, a csapat hasznára lesz, amit tettünk. Az igazi kihívás az volt a számomra, hogy a játékosok megértsék és elfogadják, amit akarok, úgy láttam, megértették, elfogadták azt.

Megkérdeztem a szakmai igazgatót, hogy felkészültek-e arra, hogy legjobb játékosukkal, Bellel, vagy éppen nélküle kell nyerniük?

- Mivel a kosárlabda csapatjáték, sohasem azt nézem, hogy hiányzik-e egy játékos, vagy sem, mégha történetesen nyerő kosarasról van is szó. Csapatjátékot kell produkálnunk, és ebben a minőségben kell nyernünk.

Min múlhat a továbbjutás, hiszen a Falco KC is nagyon jó csapat? Ismeri már őket Albacomp-edzőként is, mégha csak egy közös edzés után ült a kispadra néhány hete, amikor 7 ponttal győztek hazai pályán a szombathelyiek.

- A Falco nagyon jól dobó együttes, ők voltak a legeredményesebbek az alapszakaszban. Szeretik a gyors játékot, a leindításokat, így alapvetően a védekezés döntheti el a páros csata sikerét. A mostani más helyzet lesz, mint a korábbi, hiszen akkor csak lelkesíteni tudtam a játékosokat, most meg együtt gyakoroltunk néhány hetet, ismerjük egymást, tudjuk, mit várunk egymástól.

Elkezdődik hát a nagy sorozat, amikor már nem szabad hibázni, különösen nem hazai pályán. Híreink szerint sok szurkoló érkezik Vasból, szerencsére még többen lesznek Fehérvárról. Gyerünk hát, a hatodik játékos is tegye meg a magáét, mert a közönség nélkül nincs, különösen nincs közös siker!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!