Sport

2009.04.10. 02:29

Jégkorong: folytatják tovább

Budapest - Szerdán pihent, tegnap viszont már gőzerővel folytatta a felkészülést az A csoportos világbajnokságra a magyar jégkorongválogatott. Nagy a harc a csapatba kerülésért.

Bobory Balázs

Tegnap ismét találkozott Pat Cortina 28 főből álló válogatottja, miután a finnek, illetve a norvégok elleni két-két felkészülési mérkőzés után szerdára pihenőnapot kapott a társaság. Sok idejük nem volt a családjukkal lenniük a jégkorongozóknak, hiszen csütörtökön már edzés várt Kangyal Balázsékra, melyet a két másodedző, Diego Scandella és Énekes Lajos vezetett. A szövetségi kapitány Münchenben van, klubcsapatával szerepel a német másodosztály rájátszásában.

Nemsokára, pontosan hétfőn látja Cortina mester újra a keretet, mégpedig a bajor fővárosban, ahol a magyar csapat edzőtáborozik majd. Az eredeti tervek szerint a szokásos olaszországi felkészülés lett volna a program, ám ott már korábban véget ért a bajnokság, a jeget pedig nem tartották meg csak a mieink kedvéért.

Énekes Lajostól azt is megtudtuk, hogy minden bizonnyal 13 csatár, 8 védő és 3 kapus utazik majd Svájcba, az április 24-én kezdődő A csoportos világbajnokságra. Azonban a szakmai stáb azon a verzión is töri a fejét, hogy eggyel több bekk csomagolhat, így összesen három támadó maradna ki a 28 fős társaságból. A fehérvári szakember hozzátette, hogy a magyar alakulat sokat javult a rigai olimpiai selejtezőn, az edzők gyakran viszontlátták - támadásban és védekezésben is - azokat az elemeket a jégen, amelyeket tréningeken gyakoroltak az elmúlt napokban. Az azonban bizonyos, hogy a vb-n ennél is több kell, hiszen a tempó is magasabb lesz, mint az elmúlt négy felkészülési mérkőzésen, de az eddigi benyomások mindenképpen pozitívak. Az is örvendetes, hogy a válogatottnak három remek formában lévő kapusa van, a legutóbbi összecsapáson, a norvégok elleni 4-1-es siker alkalmával ezúttal Budai Krisztián parádézott a ketrec előtt. A fiatal mezőnyjátékosok is bizonyítottak, Kóger, Sofron, Jobb és Nagy Gergő is megbízhatóan teljesített. Utóbbi elégedetten nyilatkozott tegnap:

- Nagyon jólesett a szerdai pihenő, száz százalékig sikerült regenerálódnom, így teljes erővel folytathatom a felkészülést - kezdte az Alba Volán centere. - Talán még soha nem izgultam egy mérkőzés előtt annyira, mint a Papp László Sportarénában, a finnek ellen, első válogatottságom alkalmával, de az idősebb játéko-sok sokat segítettek, így viszonylag hamar megnyugodtam. A sorunk feladata adott volt az utóbbi összecsapásokon: nem szabadott gólt kapnunk, és ezt szerencsére sikerült is teljesítenünk, bár az ellenfél harmadában mutatott játékunkkal nem vagyok teljesen elégedett. Nagyon remélem, hogy az utolsó rostán most nem én esek ki, és titkon bízom abban, hogy utazhatok a svájci világbajnokságra.

A csapat ma még kétszer tréningezik, holnap pedig egy foglalkozás van előírva, vasárnap pihenőnapot kapnak a hokisok. Hétfőn délben indulás Münchenbe, ahol már Pat Cortina várja játékosait. A szakmai stáb jövő héten szűkíti véglegessé a keretet.

Április 22-én, már Svájcban vár az utolsó felkészülési összecsapás a mieinkre, beleborzong a szurkoló, ha arra gondol, hogy az orosz válogatott lesz a magyar csapat ellenfele. A szbornaja szerdán az általunk jól ismert osztrák válogatottal mérte össze az erejét a sógorok otthonában, és nagy küzdelemben 3-1-re diadalmaskodott. Az oroszoknál még nem szerepeltek az NHL-es sztárok, illetve a KHL két döntős együttesének játékosai, vagyis jóval erősebb lesz a keleti nagyhatalom együttese a mostaninál. Alaposan fel kell kötni majd a gatyát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!