Sport

2009.02.05. 03:29

Rendet kell teremteni a mérkőzéseken

<b>Székesfehérvár</b> - A futballstadionok után a kézilabda-mérkőzéseken is egyre durvább jelenetek zajlanak a lelátókon. A Magyar Kézilabda Szövetség általában a rendezőt bünteti.

Matók János

Lapunk hétfői számában közöltük azt, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségének címzett nyílt levelet, amelyben a Fehérép Alcoa FKC címére érkezett, szövetségi ejnye-bejnyére reagáltunk. Az alábbiakban az MKSZ versenybizottságának a január 26-án kiadott határozatát idézzük kivonatosan:

A 2009. január 17-én Székesfehérvárott lejátszott Fehérép-Dunaferr NK NB I-es női felnőtt bajnoki mérkőzés közben történt rendbontás miatt, az NB I 2008-2009. évi versenykiírás mérkőzés rendezési előírások S. pontjának be nem tartása miatt az MKSZ versenybizottsága a Köfém SC-t (a csapatot működtető klub - a szerk. megjegyzése) írásbeli figyelmeztetésben részesíti. Az első fokú határozat ellen 15 napon belül, 90 ezer forint egyidejű befizetésével lehet fellebbezni. Indoklás: a versenybírói kiegészítő jelentésből megállapítom, hogy az első félidőben a vendégszektor felől többször szidalmazták a játékvezetőket, akik ezért megállították a mérkőzést. A műsorközlő felszólítása ellenére ez megismétlődött. A rend csak a rendezői létszám átcsoportosítása, megerősítése után felelt meg a követelményeknek. Felszólítom az elnök urat, hogy tegyen meg mindent, hasonló rendzavarás elkerülésére.

A gond csak az, hogy a szurkolók száját alkotmányosan nem lehet befogni, leragasztani, főként ha a versenykiírás szerint a felelősség amúgy is a rendező klubot terheli. Ez történt korábban, amikor tavaly a Fradi szurkolói előbb Fehérváron, majd Debrecenben is balhézták , s miattuk állt a játék, vagy legutóbb Kiskunhalason, ahol a békéscsabai szurkolók a helyi biztonsági embereket is megverték, miután betódultak a játéktérre! Viszont a Fejér megyei rangadón az elkeseredett újvárosi drukkerek csak szájkaratéztak a lelátón.

- Sajnos a futballpályákon és más sportágakban észlelt szurkolói viselkedés a kézilabdába is betört - mondta Katona Sándor, az MKSZ versenybizottsági elnöke, a levél aláírója. - Igyekszünk ennek az elejét venni, s ezért szigorítottunk a versenyki-írásban. Így a becsmérlő szurkolói rigmusnál fel kell szólítani őket a befejezésre, egy-idejűleg a szektor kiürítésének a lehetőségével. A szurkolók renitens viselkedését a hazai rendezők úgy tudják megelőzni, ha mérkőzés előtt 7 nappal a vendégklub hivatalosan közli: a szervezésében mekkora létszám érkezik, s ezt az igényét előre jelzi. Ez a csarnok befogadóképességének a tíz százaléka lehet, s ettől kezdve már a vendégek is felelőssé tehetőek a szurkolóikért, ám még ez sem menti fel teljes mértékben a hazai klubot, s annak a biztonsági szolgálatát a rendért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!