Sport

2009.01.06. 03:29

Gyülekező felhők a dunaújvárosi minőségi labdarúgás felett

<b>Dunaújváros</b> - Néhány nappal ezelőtt <em>Héger József</em>, a Dunaújvárosi FC tulajdonosa levelet írt <em>Kálmán András</em> polgármesternek, s ezt a klub honlapjára is feltette. A jelenlegi dunaújvárosi labdarúgócsapat jövőjéről szól a levél.

Jankó Árpád

A szerző szavait idézve: ismét gyülekeznek a felhők Dunaújváros nagypályás minőségi labdarúgása felett. Nos, a felhőkön Dunaújváros közgyűlésének döntését kell érteni. E szerint városunkban két magántulajdonosi körrel működő egyesület: a Dunaferr NK női kézilabdacsapata és a DFC labdarúgócsapata nem kap az önkormányzattól a létesítmények használatához anyagi támogatást. Ez a határozat valóban komoly érvágást jelent a futballcsapat további működésében. Héger József egyébiránt a levelében nem csak ezt nehezményezi, de a Dunaújvárosi Futball Club Kft. nevében az eddigi jelképes ezerforintos havi térítési díjon felül öt pontban megfogalmazott vállalásokat is felajánlott.

Röviden ezek a következők. Vállalják a közüzemi díjak kifizetését, amennyiben mérőórákat szerelnek fel, s így a mért mennyiséget fizetik a fűtést is beleszámítva. Átvállalják a stadion és a központi edzőpálya működtetését a személyzet munkáltatói jogaival együtt. Valamint a technikai működtetést is megoldják, ha a tulajdonos hozzájárul ahhoz, hogy a DFC Kft. üzemeltetőként előkészítse a stadion befejezését, illetve bővítését. Amennyiben nem lesz érdemi tárgyalás a két fél között, akkor a birtokon belül lévő sportszervezet igyekszik az eredeti tulajdonostól, az államtól megszerezni a létesítmény kezelői, esetleg tulajdonjogát.

Az eddig közöltek nyilván csak a levél kivonatát tartalmazzák, ám mindez jelzi: a DFC nem tartja elfogadhatónak a létesítmény használatával kapcsolatos döntést. Ezek után kerestük meg Héger Józsefet, tárja a nyilvánosság elé érveit.

- Valójában a DFC a létesítmények használatára érvényes bérleti szerződéssel már rendelkezik. Ezt 2006-ban a polgármester aláírásával meg is kaptuk. Mi eddig eszerint jártunk el. A DVG Zrt. viszont olyan bérleti szerződést akart velünk aláíratni, amelynek feltételei elfogadhatatlanok voltak. Egyébként a zrt. nem gondos gazdaként kezeli a létesítményeket. Ezt a szurkolók is láthatják. Nincs karbantartás, állagmegóvás, az edzőpálya katasztrofális állapotban van.

- Az eddigiekből máris látszik: a működtetés jövőbeli feltételei jelentenek önnek és a kft.-nek gondot...

- Más, a városban működő klubokkal ellentétben tőlünk ténylegesen pénzt kívánnak beszedni. Ez az ellenszenv ellentétes azzal, hogy kölcsönadtuk az utánpótlás-csapatainkat a dunaújvárosi sportiskolának térítés nélkül. Azt hittem akkor, hogy visszaállt a munkabéke, de tévedtem.

- Gondolom, nem vitatja, hogy a közgyűlésnek joga van eldönteni, kit támogat, és kit nem...

- Természetesen joga van. De emlékeztetek arra, hogy az önkormányzat a benne működő egyesületekkel együtt egy fillér nélkül kapta meg a létesítményeket, olyan feltétellel, hogy továbbra is dolgozhatnak benne a csapatok az akkori, elfogadott megállapodás szerint. A közgyűlés a kemény döntésével nem engem, hanem a DFC csapatát, a szurkolókat sújtja. Így a sportág működésképtelen lesz. Ámbár érzem a személyem elleni támadást is.

- Megosztaná velünk: miből eredezteti ezt a támadást ?

- Igazából nem is értem az ellenszenv okát, de tekintettel arra, hogy közgyűlési döntés előtt állunk, azt el kell fogadni. Viszont amíg ez a helyzet fennáll, a dunaújvárosi futballba nem teszek egyetlen forintot sem. Az is elképzelhető a legvégső esetben, hogy eladjuk a csapat tulajdonjogát. Tehát kössön velünk az önkormányzat egy olyan bérleti szerződést, amiben a 2006-os feltételek szerepelnek. Ha nem teszi ezt meg, akkor komolyan megfontolom, hogy a bíróságon védem meg igazunkat. De azért bízom abban, hogy a polgármester úr a levelemben leírtakat a közgyűlés elé viszi, és ott a futball érdekében más döntés születik.

- A vállalások közül az utolsó a stadion befejezése, bővítése. Nem gondolja, hogy ezt blöffnek is minősíthetik?

- Jelenleg siralmas a helyzet: mikor, ki tartja karban a porladó, beázó, pusztuló, rozsdásodó stadiont? Ki fejezi be az építményt? Ilyen futballellenes magatartást tapasztalva nem tudok a célokhoz partnereket találni. A kincstár láthatja, milyen a gazda, és hogyan tartja fenn a tulajdonát. Ha megszereznénk a tulajdonjogot, vállaljuk az ötödik pontban leírtakat, nyilván az önkormányzatot nem kihagyva.

- Jelenleg milyen a lelkiállapota? Elkeseredett, mégis bizakodó vagy pesszimista?

- Szkeptikus vagyok. Törvénytisztelő polgárként, de a jogokat valamelyest ismerő emberként nem tartom korrektnek ezt a döntést. Érthetetlen számomra, hogy az önkormányzat egyes klubokat segít, másokat nem. A stadionra akkor is költeni kellene, ha az kukoricával lenne beültetve.

- Ma kezd a csapat...

- Hogy végigjátsszuk-e a tavaszi fordulót, az attól függ, mit lép sürgősen, napokon belül az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!