Sport

2008.12.23. 03:29

A fehérvári öttusa-szakosztály 2008-as évéről

<b>Székesfehérvár</b> - Ismét sikeres évet tudhat mögött az Alba Volán SC öttusa-szakosztálya. Az eredményeket, az érmek sokaságát látva csak dicséret illetheti őket, bár volt gond is.

Silye Sándor

Amikor az olimpia esztendeje van, mindig az ötkarikás játékok határozzák meg a sportolók, az egyesületek értékelését, a mögöttük hagyott évet. Ismerve a történéseket, elmondhatjuk, hogy Peking árnyéka nem sok örömre adott okot a magyaroknak.


Idén 40 vb- és EB-érmet hoztak el az öttusázók
Fotó: FMH-Archív

A fehérvári öttusázók részéről nagy tett volt, hogy a megszerezhető négy kvótából hármat a Fejér megyeiek szereztek meg, így Vörös Zsuzsanna, Gyenesei Leila és Horváth Viktor utazhatott a kínai fővárosba. Mint ismert, az előzetesen várt (hitt, remélt) esélyek ellenére nem szerepeltek jól, igaz, Horváth Viktor hosszabb ideig sérüléssel bajlódott, ez alapvetően meghatározta a felkészülését. A versenyzőinktől Fortuna is elfordult, de alapvetően elmondható, az öttusaversenyek napja nem az övék volt, márpedig az egynapos öttusa esetében mit sem számít az előtte, vagy utána meglévő jó forma, azon az egy napon kell a spiccen lenni, de ezt sok minden befolyásolhatja. Nem sikerült, de ettől még a fehérváriaknak bőven volt okuk az örömre. Mert: a világ- és Európa-bajnokságokon nem kevesebb, mint 28 aranyérmet, 4 ezüstöt és 8 bronzérmet szereztek, amíg ugyanez a hazai versenyeken: 13 arany, 11 ezüst, 4 bronzérem.

Sikeresnek mondható a budapesti világbajnokságon megszerzett váltó arany, amelyben a két ifjú volános, Gyenesei és Kovács Sarolta vitte a prímet, de kiemelkedő Gyenesei egyéni 6. helye is, amellyel kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra. De a fehérváriak - Gyenesei, Máthé Vivien - Eb-érme is szép sikernek mondható. És ott vannak az utánpótlás-korosztály nagyszerű eredményei is!

A volános fiatalok közül kiemelkedik Demeter Bence. Bár még ifjúsági korú, de a felnőtt magyar bajnokságon egyéni ezüstöt szerzett, és ez nagy szó, amivel apja - Demeter József, a sportág történelmének első Európa-bajnoka - nyomdokaiba lépett. Az ifjúsági A világbajnokságon egyéniben, csapatban és váltóban világbajnok volt, utóbbi kettőben tesvére, Gergely is aranyossá tette a családot. Kovács Sarolta aratott , összesen 8 aranyérmet, 1 ezüstöt és három bronzérmet szerzett 2008-ban a vb-ken és az Eb-ken. Ráadásul jövőre is versenyezhet az ifjúsági korosztályban! És tessék, már felnőtt vb-váltó aranya is van!

- Az olimpia sikertelensége mellett is büszkén vállalhatjuk ezt az esztendőt, hiszen a 40 vb- és Eb-érem önmagáért beszél. Jövőre a nehezedő körülményeink közepette is szeretnénk megismételni az idei éremtermést, arra törekedve, hogy azok színeinek az összetétele még fényesebb legyen. Bizonytalan az egész öttusacsalád helyzete szerte a nagyvilágban, hiszen az új formától senki nem tudja, hogy mit várhat. Nem panaszkodni, hanem dolgozni kell, sokat gyakorolni azt, hogy miképpen lehet minél eredményesebben megoldani az összevont futó-, lövőszámot - jelentette ki Komlódy Zsolt, a csapat új szakvezetője.

És itt említsük meg, az év legkevésbé kellemes történését: a sikeres szakember, a szakosztály igazgatója, a női szövetségi kapitány, Kulcsár Antal a visszavonulás mellett döntött. A feladat nagy, amit immár nélküle kell az edzőknek megoldani, de Kulcsár mester tudatosan építette több évtizede az edzők csapatát maga köré, így zökkenőmentes lehet az átállás.

Új vezetője van a szakosztálynak is, miután Csáder Dezső a sportklub elnökévé lépett elő. Erőss István lett az utódja, és bízzunk a nomen est omen igazában...

- Nehéz lesz az elvárásoknak, az elődök által elért eredményeknek megfelelni. Még nehezebbé teszi a dolgunkat, hogy az ország, a vállalat, az egyesület helyzete sem javult. Abban bízok, hogy szakmai felkészültségem a segítségemre lesz abban, hogy én is segíteni tudjak a szakosztálynak a dolgos hétköznapjaimban, hogy aztán jöjjenek az ünnepek is. Az első lépésem az lesz, hogy feltérképezem a lehetőségeket, a szakosztályt és a meglévő feltételeinket. Továbbra is az utánpótlásra helyezzük a hangsúlyt azért, hogy a jelen és a jövő versenyzői ebből tudjanak merítkezni. Ehhez megfelelő hátteret kell biztosítani, hogy továbbra is sikeresek legyenek legjobbjaink. Vörös, Máthé, Gyenesei, Horváth személye garancia arra, hogy reménykedve várhatjuk az új év kezdetét. Lényeges lesz, hogy Komlódy Zsoltnak, a visszavonult Kulcsár Antal utódjának olyan támogatást adhassunk, ami folyamatossá teheti az eredményes munkát, és az eredményeket. Szép, de ugyanakkor nehéz feladat előtt állok, állunk! - mondta bemutatkozás gyanánt a szakosztály új elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!