Sport

2008.10.06. 02:29

A fránya előnyök

<b>Székesfehérvár</b> - Hatalmas hajrával szerzett pénteken pontot az EBEL-ben az Alba Volán SC jégkorongcsapata a Jesenice ellen, tegnap pedig már a Graz 99-ers látogatott a Raktár utcai jégcsarnokba.

Bobory Balázs

Az első harmadban a kék-fehérek domináltak, mégis a Graz mehetett előnnyel a szünetre, de nézzük, hogyan szerzett vezetést a vendégcsapat. Az első percektől kezdve a Volán lépett fel támadólag, Szupernek eleinte nem sok dolga akadt, ellenben a másik oldalon szépszámmal akadtak lehetőségek. Az első emberelőnyben hatástalan maradt az Alba, aztán a 8. percben egyenlő létszámnál megszerezte a vezetést: egy vendégvédő által körbelőtt korongot Palkovics szedett össze a jobb oldali palánknál, középre nézett, és pontosan szolgálta ki ikerpárját , Ocskay Gábor öt méterről lőtt a jobb alsó sarokba, 1-0. Semmi extrát nem mutatott a Graz, de Bonni felesleges szabálytalansága miatt mégis emberelőnyben támadhatott. Már úgy tűnt, hogy komolyabb veszély nélkül sikerül kihúzni ezt a két percet, ám egy villámgyors akció végén, amikor kiegészült a házigazda, Iob szép góllal egyenlített, 1-1. Nem lett volna baj, ha a Volán értékesíti emberelőnyeit, ehelyett egy ilyen szituációban Horváth elesett az ellenfél harmadának kék vonalánál, a korongra lecsapott Schildorfer, majd Day elé játszott, aki közelről a vas alá emelt, 1-2. Bosszantó, hogy így alakult a találkozó, mert a Graz semmivel sem volt jobb, sőt...

Sajnos nem változott a helyzet a második harmadban. Emberelőnyben kezdhette ezt a húsz percet az Alba, sőt, kisvártatva kettőssé változott a fór, de így sem sikerült bevenni az ellenfél ketrecét. Be kell vallani: Grumet-Morris kapus tartást adott csapatának, sikeresen dolgozott a kapuja előtt. Akadt létszámfölényes helyzete bőven a fehérváriaknak, sokszor azonban tanácstalannak tűnt a társaság, kevés volt a vállalkozókedv, előfordult, hog túl- játszották a helyzeteket a kék-fehérek. A Graz eleinte csak elvétve jutott el az albás harmadba, Szuper sem hibázott, nem változott az eredmény. A sport alapigzasága szerint az eltékozolt lehetőségek megbosszulják magukat. Ettől féltek a fehérvári szurkolók is. Főleg akkor vált forróvá a helyzet, amikor gyors egymásutánban két hazai játékos is a kiállítás sorsára jutott. Majd másfél percig játszott dupla létszámfórban a vendégcsapat, de nagyszerűen dolgozott a Nathan Martz, Andreas Byström, Ryan Bonni trió és persze Szuper Levente is, aki néhány hatalmas védéssel tartotta szűken az eredményt. A játékrész utolsó két perce ismét az albáé volt, a hatalmas kavarodásokból, tűzijátékokból nem sikerült előnyt kovácsolni, még mindig egy góllal vezetett a Graz. Mindenesetre az eredmény és a mutatott produkció is biztatóbbnak tűnt, mint pénteken, a Jesenice ellen, ugyancsak a harmadik harmad előtt.

Vajon sikerül-e most is fordítani? Ahogy a Jesenice ellen, most is kellett volna egy korai gól, és ez magával ragadta volna a közönséget és a játékosokat is. Ezzel szemben az első pár percben a Graz szorongatott az utolsó harmadban, pedig a kék-fehéreknek kellett volna. Aztán jött az óriási egyenlítési lehetőség, Ocskay jó helyzetből a még jobban lévő Fekete elé játszott, aki nagy helyzetben nem találta el a pakkot. Ezúttal hiányzott a a pontosság és a szerencse is a befejezéseknél. A 48. percben jött a feketeleves: beszorult a Volán, a pakk a bekk Kuiper elé került, aki óriási gólt ragasztott a hazai kapuba, 1-3. Elúszni látszott a hajó, nem jött be semmi a Volánnak. Az 55. percben emberelőnybe került az Alba, Sator mester időt is kért, az utolsó szalmaszálba kellett belekapaszkodni. De nem és nem: csak nem akart jönni a szépítés. Fáradt volt már a test, és ilyenkor a fej sem találja a jó megoldást... Elfogyott az idő, elfogytak a remények, elszenvedte első vereségét a fehérvári együttes. A Graz taktikusan tartotta az eredményt, több sanszot nem engedélyezett. Kiegyenlített az EBEL mezőnye, de mégis kijelenthető: talán a tegnapi vendégek voltak a leginkább verhetőek az eddigi ellenfelek közül. Probléma nincs, hosszú még az alapszakasz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!