Sport

2008.08.04. 02:29

Fortuna velük volt

<strong>Székesfehérvár</strong> - Visszatért a tavaszi taktikai felállásához az FC Fehérvár csapata szombaton, a Haladás elleni mérkőzésen. Noha a játék még akadozott, de a lényeg a győzelem volt.

Matók János

A kezdőrúgást Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat igazgatója végezte el. Az újonc lépett fel támadólag, a 2. percben Oross elől kapta el a labdát Sebők, majd egy szöglet után Kenesei 17 méteres lövése kerülte el a kaput. A hazai válasz a 12. percben érkezett, akkor a brazil Romero 18 méterről lőtt a kapu mellé. Az ellentámadás végén, Farkas estében kézzel ért a labdához a tizenhatos előtt, a 20 méteres szabadrúgást Kenesei a léc fölé csavarta. Újból a Haladás támadott, s a 18. percben akár a vezetést is megszerezhette volna: Tóth bal oldali hosszú ívelését Oross 4 méterről fejelte kapura, ám Sebők óriási bravúrral hárított. Aztán a 24. percben megszerezte a vezetést a Fehérvár: Dvéri kinézett jobbra, de nem Nagynak passzolt, hanem egy hirtelen mozdulattal a túloldalon felfutó Romero elé ívelt, aki Schimmert megelőzve 7 méterről a kapu bal oldalába fejelte a labdát, 1-0.

A 29. percben ismét egy Sebők bravúrt láthattunk, a hazai kapus Kenesei 25 méteres bombáját hatástalanította. A 35. percben szabadrúgáshoz jutottak a hazaiak, Dvéri 20 méteres lövése után a labda az oldalhálóban landolt. A 38. percben már a sokadik Sebők-parádénak tapsolhatott a hazai közönség: Tóth 23 méterről eleresztett lövését a jobb alsó sarok elől ütötte ki, az érkező Sipos estében a kapu mellé vágta a labdát.

Meglepő volt a játék képe, erről beszélgettek a nézők a szünetben, s nem minden alap nélkül, hiszen a Haladás játszott úgy, ahogy azt a szurkolók elvárták volna a piros-kékektől. Kuttorék nem álltak be védekezni, hanem a bátor támadójátékot alkalmazták az első félidőben, más kérdés, hogy nem jártak szerencsével.

A szünet utáni folytatásban eleredt az eső, majd a 49. percben Németh játékvezető megállította a mérkőzést: a Hali-szurkolók szektorában egy füstbombát robbantottak, ami pillanatok alatt elborította a pályát. Aztán folytatódott a találkozó, de csak Schimmer és Kenesei sárga lapja színesítette a játékot, inkább a küzdelem dominált. A 73. percben Nagy jobb oldali beadás után a partjelző magasra emelte zászlaját, Németh azonnal a tizenegyes pontra mutatott, majd kiballagott Deutsch partjelzőhöz, aki elmagyarázta neki: nem szombathelyi kézen, Dvérién csattant a labda. Így a büntető helyett Haladás-szabadrúgás következett. Az utolsó 10 percben a Haladás ismét rátett egy lapáttal, mindent megtett az egyenlítés érdekében. A 80. percben Andorka került gólhelyzetbe, de 6 méteres lövése után a labda szögletre vágódott. A 82. percben Sebők Zsolt két hihetetlen bravúrt is bemutatott: előbb Vörös 7 méteres bombáját, majd a kipattanó után Andorka 4 méterről leadott lövését hárította. Aztán Fortuna vette pártfogásba az FC Fehérvár kapusát: a 88. percben egy bal oldali beadásnál aláfutott a labdának, ráadásul ütközött egy Haladás-játékossal, aki elterült a gyepen. A vendégek büntetőt reklamáltak, miközben Mohl kivágta a labdát. Letelt a rendes játékidő, Németh 3 perc hosszabbítást jelzett, de a mérkőzés végeredménye már nem változott.

Győzött az FC Fehérvár, s ebben elévülhetetlen érdemei voltak Sebők Zsoltnak.

- Nagyon nehéz mérkőzésen vagyunk túl, de nekünk csak az eredmény volt a fontos. Ha nehezen is, de sikerült itthon tartanunk a három pontot a jó és masszív Haladás ellen. Úgy gondolom, a Hali még nagyon sok csapat dolgát megnehezíti. A védéseim? Akadt egy-két jó, de szerencsém is volt - mondta az FCF kapusa.

- Nagyon boldog vagyok, hogy az első mérkőzésemen betaláltam a kapuba. A múltkori vereség után a klubnak ez egy nagyon fontos győzelem. Tudom, hogy brazilként sokat várnak tőlem, szeretnék is még jobb játékot produkálni a mérkőzéseken - mondta a győztes gól szerzője, teljes nevén Marques Dos Santos Cesar Romero.

Disztl László, az FC Fehérvár vezetőedzője: - Gratulálok a csapatnak a nehezen megszerzett győzelemhez, de az egygólos mérkőzések ilyenek. A középpályán próbáltuk mozgatni a Haladást, sokat kezdeményeztünk, de nem volt sok helyzetünk.

Csertői Aurél, a Szombathelyi Haladás vezetőedzője: - A futballt gólra játsszák, de nem mindig az nyer, aki jobban játszik. Rengeteg helyzetünk volt, s ez a jövőre nézve biztató. A hazaiaknak csak egy volt, de abból gól lett. A 14 ember elleni focink kiváló volt.

FC Fehérvár-Haladás 1-0 (1-0)

Sóstói Stadion, 2200 néző. Vezette: Németh Ádám (Deutsch Szabolcs, Kepe Arnold).

FC Fehérvár: Sebők 9 - Andics 6, Koller 6, ifj. Horváth 6, Mohl 6 - Farkas 6, Sifter 5 - Nagy 5, Dvéri 6, Romero 5 - Sitku 5. Vezetőedző: Disztl László.

Szombathelyi Haladás: Rózsa 6 - Schimmer 5, Guzmics 6, Kuttor 6, Tóth 6 - Molnár 6, Rajos 5, Vörös 5 - Oross 5, Kenesei 6, Sipos 5. Vezetőedző: Csertői Aurél.

Csere: Sitku helyett Vujovics (71. perc), Dvéri helyett Pavlicsics (78. perc), Nagy helyett Csobánki (87. perc), illetve Oross helyett Andorka (78. perc), Sipos helyett Simon (79. perc).

Sárga lap: ifj. Horváth, Csobánki, illetve Molnár, Schimmer, Rajos, Kenesei.

Szögletarány: 3:8 (1:5).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!