Sport

2007.06.22. 02:29

A kicsiknek jó

Székesfehérvár - Az MLSZ az utánpótlásnevelés korszerűsítése céljából hozta létre és indította be az országos labdarúgópálya létesítési (Ollé) programját. A kezdeti felbuzdulás után már óvatosabbak az önkormányzatok.

Kovalcsik Katalin

Nézzük a számokat. Az Ollé program keretén belül négyféle pályatípus megvalósítására nyílik lehetőség: a FIFA nagypálya 108x68 méteres, a futsalpálya 20x40 méteres, a grundpálya 12x24 méteres és lehetőség van iskola- udvarok beépítésére is. Ezek nettó beruházási költségei sorrendben: 120 millió, 20 millió, 14 millió, 14 millió. A programhoz csatlakozó önkormányzatok a 15 éves futamidő alatt az alábbi törlesztőösszegeket fizetik: nagypálya: 12,05 millió/év, futsalpálya: 2 millió/év, grundpálya: 1,41 millió/év, iskolapálya: 1,41 millió/év. Kiszámítható, hogy a végösszeg egy nagypálya esetében, több mint 180 millióra rúg. Február 28-áig 285 önkormányzat jelezte részvételét, összesen 546 pályát igényelve, 21,7 milliárd forint összértékben. Fejér megye az igénylések szempontjából a második helyen végzett, 19 település - köztük például Székesehérvárral, Mórral, Polgárdival, Velencével, Szabadegyházával, Pátkával, Magyaralmással - közel negyven pálya építését vállalta.

- Az MLSZ Ollé programja remek kezdeményezés, hiszen lehetőséget nyújt arra, hogy egy nagy befektetést minden résztvevő a saját gazdasági erejéhez igazítva valósítsa meg - vélekedett a programról Gál Péter Pál, Székesfehérvár sportbizottságának elnöke. - Fehérvár viszont nem vesz részt a programban, mert úgy érezzük, saját erőnkből sokkal hatékonyabban dolgozhatunk. A pályázati kiírásoknál mi választhatunk kivitelezőt, így pénzügyileg kedvezőbb feltételek állnak rendelkezésre. Terveink szerint egyébként 2009-re minden városrész számára vilá-gítással ellátott futsalpályát építünk, mely a szabadidős sportolás lehetőségét teremti meg az ott élők számára.

- A Sóstói Stadion műfüves pályája két évvel ezelőtt bruttó 150 millióba került lelátóval, térkővel, világítással, kispaddal, kerítéssel - mondta Bozai István, a Sóstói Stadion Kft. ügyvezetője. - Véleményem szerint 110 millióból most is kijönne egy ilyen pálya. De mivel az egész program lényege, hogy hitelből biztosítja a pálya felépítését, egy kistelepülésnek szerintem érdemes belevágni, hiszen egész jók a hitelfeltételek, ráadásul a programiroda segít a közbeszerzésben is.

Az első pályát múlt szombaton Hatvanban már átadták, Fejérben viszont még egyet sem. Móron egy nagypálya és három futsalpálya építését tervezték, azonban a lehetőségek szűkösebbé váltak.

- Az önkormányzat pénzügyi bizottsága előtt van az ügy, a képviselők rábólintottak arra, hogy legyen műfüves pályája Mórnak, de hogy miből és milyen finanszírozással, még kérdéses. De az valószínű, hogy egy nagy- és csak egy futsalpálya fog megvalósulni - mondta Arany Tamás, az oktatási, kulturális és sportbizottság alelnöke. - Móron és környékén nincs ilyen létesítmény, a Wekerle Sándor Szabadidőközponttal közreműködve pedig egészen más távlatokat is megcélozhatna a város.

Polgárdin mindig mertek nagyot álmodni. A város is beadta pályázatát az Ollé programirodához, bár a kivitelezéshez a financiális lehetőségek nem adottak.

- A képviselő-testület úgy döntött, amennyiben lesz rá pénz a költségvetésben, és belefér a hitelkeretbe, úgy a város belevág a pályaépítésbe. Bár erre jelenleg nincs fedezetünk - mondta dr. Pahola Tünde Polgárdi jegyzője.Az Ollé programban épülő műfüves nagypályák 180 millió forintba kerülnek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!