Sport

2006.06.06. 22:00

Aranyba foglalva

Székesfehérvár - Két és fél év alatt nem kapott ki a bajnoki döntõben, három aranyéremmel büszkélkedhet. A Volán mestere, Pat Cortina mesterhármassal köszönt el Fehérvártól.

Mórocz Zsolt

Két és fél éve, egy szürke január délután Pat Cortina belépett a székesfehérvári jégcsarnokba és a magyar jégkorong világába. "Messzirõl jött ember" - gondolták sokan, ám a kanadai-olasz szakvezetõ néhány nap alatt mindenkit meggyõzött, hogy jó választás volt. "Szegény" Brano Sajban után vette át az együttest, meglehetõsen zaklatott állapotban volt akkor a csapat, ám Cortina "gatyába rázta" a társaságot és a Volán elindult az aranyérem felé. Innentõl nem volt megállás, jöttek bajnoki címek, az Interliga és a Kontinentális Kupa döntõi, valamint a második évtõl a sikerek a válogatottal. A sors úgy hozta, hogy elválnak a szakember és az Alba Volán-FeVita útjai. Pat Cortina igazi aranygyárosként köszönt el, de nem végleg...

- Két és fél év, valamint további rengeteg siker. Megérte Magyarországra jönnie?
- Az elvégzett munkát, a fejlõdést és az eredményeket látva egyértelmûen kijelenthetem, hogy igen. Csak nagyszerû emlékeim vannak a játékosokról, az egyesületrõl, a szurkolókról, még a médiáról is. A minap voltam utoljára az öltözõben, mit mondjak, nagyon elérzékenyültem.

- Mi jutott elõször eszébe, amikor belépett a fehérvári jégcsarnokba?
- Az elsõ, nem túl kellemes élményem az volt, amikor besétáltam az öltözõbe. Nem állíthatom, hogy rend volt, ráadásul a helység elrendezése sem volt ideális. Ami azonban ennél sokkal fontosabb, hogy olyan játékosokkal találkoztam, akik nyitottak voltak az újra, meg akarták érteni, amit mondok és jókedvûen végezték a munkát. A jégen kiderült, hogy remek, technikás játékosokkal dolgozhatok, sokkal jobbak, mint amire elõzetesen számítottam. Úgy gondoltam, hogy taktikailag és védekezésben kell javulni, így ezen volt a fõ hangsúly.

- Sokat fejlõdtek a játéko-sok az elmúlt idõszakban?
- Azt hiszem, ezt tõlük kellene megkérdezni. Úgy érzem, én jobb edzõ lettem, köszönhetõen a játékosoknak. Sokat segítettek nekem és sokat tanultam tõlük.

- Volt olyan pillanata a két és fél év alatt, amelyik a kedvencévé vált?
- Az elsõ bajnoki cím mindig különleges, de a második is nagy tett volt, hiszen 1-3-ról fordítottunk a Dunaújváros ellen a fináléban. A harmadik aranyérem megszerzése pedig azért fontos, mert egy új trónkövetelõ ellen kellett nyerni úgy, hogy sokan azt remélték, letaszítanak bennünket a csúcsról. Persze ott vannak a Kontinentális Kupa döntõk, amelyek nem csak az eredmények miatt emlékezetesek, hanem a fantasztikus hangulat és a felhajtás miatt is. Nagy sikernek számított az idei, jesenicei gyõzelmünk az Interliga fináléjában, sajnos végül nem a miénk lett a végsõ diadal.

- Tudja már, hogy hol dolgozik a következõ szezonban? Van konkrét ajánlata?
- Két csapattal tárgyaltam Olaszországban, de ugyancsak két lehetõségrõl szó van Svájcban és egyrõl Németországban. A legkonkrétabb ajánlatot azonban a magyar szövetségtõl kaptam. Igaz, anyagiakról még nem volt szó, csak szakmai elképzelésekrõl. Én szeretnék legalább még egy évet a válogatottal dolgozni, hogy legyen lehetõség végigérni azon az úton, amelyen elindultunk. Remélem, hogy megegyezünk.
- Van olyan játékos, akit szívesen magával vinne új csapatához?
- Bár nem szívesen emelek ki senkit, de azt hiszem, ifjabb Ocskay Gábort örömmel tudnám új csapatomban. Az elmúlt évben rengeteg bajon ment keresztül, hihetetlen sportemberi tartásról tett tanúbizonyságot és bevallom, remek összhang alakult ki közöttünk. Mellette Palkovics Krisztián az, akit gondolkodás nélkül leigazolnék. Ez nem csak az én javamat szolgálhatná, minden bizonnyal számukra is érdekes kihívás lenne egy új közegben kipróbálniuk magukat.

- Elképzelhetõ, hogy egyszer ismét a Volán edzõje lesz?
- Természetesen, ha úgy alakul, örömmel térek vissza. Nem örökre búcsúzok, inkább azt mondom viszontlátásra. Megszerettem az egyesületet, a jégcsarnokot, a környezetet, ezt a csodaszép várost, ráadásul barátokra leltem. Immár igazi fehérvári polgárnak vallom magam.

Fotó Pati-Nagy Bence

Ezek is érdekelhetik