Sport

2016.07.17. 18:15

18 év után mattolta a Vidit a DVTK

Felcsút - Vereséggel kezdett a Henning Berg vezette Videoton FC az OTP Bank Liga NB I-es bajnokság 1. fordulójában.

Ferencz Balázs

Felcsút felé haladva Vidi-sálas csoport hangolt a csákvári útszéli bisztró teraszán, talán népesebb, mint a hétközi Európa-Liga-találkozó előtt. Nem csoda, hiszen egy futballbarát számára igazi ünnep volt a vasárnap: elrajtolt a bajnokság. Ráadásul egy különleges rangadóval. A Videoton FC 31. alkalommal látta vendégül a Diósgyőri VTK-t, azt az együttest, mellyel szemben nyomasztó a fehérváriak összesített fölénye. A DVTK a múlt században nyert utoljára a Vidi otthonában, 1998-ban 3-2-re. Így minden bizonnyal csak a legelvakultabb borsodi hívek bíztak az újabb diadalban a bajnoki ezüstérmes ideiglenes otthonában, még akkor is, ha a miskolciak új trénerének nem kellett sokat kutakodnia a piros-kékek állapota, játéka után, Horváth Ferenc éppen a Viditől való távozása után lett edző a Diósgyőrnél.

Ferikének is jutott a tapsból, mikor belépett az arénába, de a kispadot azért nem vétette el. Bár, lehet, hogy a meccs első perceiben örült volna, ha a másik oldalon áll, mert a Videoton villámgyorsan vezetést szerzett.

Az első hazai támadás szöglettel zárult, a kombináció után pedig Oliveira tekerte középre a labdát, melynek csak az árnyákára öklözött a kimozduló Antal Botond, a 150. élvonalbeli meccsét ünneplő Feczesin Róbert pedig négy méterről az üres kapuba fejelhetett, 1-0!

A 150. NB I-es meccsén pályára lépő Feczesin Róbert (b) már az 1. percben betalált a kapuba Fotó: Koppán Viktor

Az első percek hazai fölénye után a 4-4-2-es hadrendet választó DVTK is játékba lendült, A 7. percben Bognár adott káprázatos labdát a bal oldalon felfutó Nikházinak, aki kapu felé fordult, de lövése elakadt Kovácsik kapusban. Nem sokkal később Fejes és Kovács kényszerítőztek szépen a bal oldalon, Fejes jól adott középre, Feczesin csúsztatása nem sokkal szállt el a bal kapufa előtt. Henning Berg alaposan átvariálta kezdőjét a hétközi kupameccs óta, s a hadrend is változott némileg. Pátkai volt az egyedüli szűrő, előtte pedig kettő támadó középpályás, majd három csatár rohamozott. Ha fel tudták vezetni a labdát a fehérváriak, mert a 17. percben nem sikerült, s egyenlített a vendég. A 17. percben Lang adott el egy lasztit a saját térfélen, Bognár István indult el vele, egy csel után 18 méterről ballal lőtt, Kovácsik pedig nem tudta fogni a jobb felsőbe tartó labdát, 1-1.

Továbbra is kiegyenlített volt a játék, remek az iram, élvezetes futballt játszottak a csapatok. A 25. percben jól hozták fel a labdát a fehérváriak, Kovács jó ütemű passzal billentette helyzetbe Barczit, aki 12 méterről a kapu mellé durrantott. Aztán a 38. percben fordult a kocka. megint egy labdavesztésből indult a DVTK akciója, Ugrai robogott fel a bal oldalon, négy diósgyőri támadótárs kísérte, visszapasszolt, Elek Bognárt ugratta ki, aki a védők között belépve 14 méterről a bal alsó sarokba helyezett, 1-2.

Fordulás után a Diósgyőr visszaállt, a fehérváriak pedig nagy erőket mozgósítottak az egyenlítés érdekében. Berg levette a kissé enervált Barczit, a szerb csatár, Danko Lazovics érkezett helyette. A DVTK tizenhatosa előtt állomásozott a Vidi, eregette a löketeket rendületlenül, de a labdák többnyire levágódtak. A frissen beszálló Géresi tolta a labdát Juhász elé, lövését Antal bravúrral védte. A 80. percben emberelőnybe került a Videoton, miután Lázár megkapta második sárgáját, így a piros lapot. Ideges hangulat jellemezte a hajrát. A 85. percben Fejes buktatta Bognárt a tizenhatoson belül, de a sértett büntetőjét kivédte Kovácsik. Ez adhatott volna plusz energiát a fehérvári gárdának, Az utolsó percekben ostromolt a Vidi, de Antal mindent védett, még Juhász közeli, kecsegtető ziccerét is. Jó meccs volt, de a fehérvári drukkerek csak bánatukat feledhették a haza úton, a pontok 16 év után Miskolcra kerültek.

 

Videoton FC–Diósgyőri VTK 1-2 (1-2)
Felcsút, Pancho Aréna, 2069 néző. V.: Andó-Szabó.
Videoton FC: Kovácsik 6 – Szolnoki 5, Lang 5, Juhász 5, Fejes 6 – Pátkai 5 – Barczi 3 (Lazovics, 52.), Kovács I. 5, Nego, Oliveira 6 (Suljic, 78.) – Feczesin 6 (Géresi, 65.). Vezetőedző: Henning Berg.
DVTK: Antal 6 – Lázár 5-2=3, Tamás 6, Lipták 6, Nemes 5 – Ternován 4 (Daushvili 4, a szünetben), Elek 6, Oláh 6, Nikházi 6 (Bacsa, 62.) – Bognár 7, Ugrai 6 (Okuka, 74.). V.edző: Horváth Ferenc.
Gól: Feczesin (1.) illetve Bognár (17., 39.) Sárga lap: Suljic (42.), Juhász (62.), Pátkai (73.) illetve Ternován (43.), Nikházi (56.), Lázár (60., 80.), Daushvili (80.) Kiállítva: Lázár (80.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!