Soponya

2014.06.24. 16:30

"Zolikám, álljál már le!" - Varga Zoltán javaslata és annak sorsa a soponyai közéletben

Egy teljesen ártatlan képviselői kezdeményezés vihart kavart a településen. Aztán utánajárva a dolognak kiderült, hogy nem is a kezdeményezés, hanem a javaslat-tevő önkormányzati képviselő személye a gond.

Zsigó Ferenc

Varga Zoltán nem először szerepel lapunkban. Megszállottként gyűjti a helyi relikviákat, a főút melletti, önkormányzattól vásárolt épületben és annak udvarán régi fényképek, iratok, személyes tárgyak, sírkődarabok, többszáz éves szerszámok, darálók, miegyebek. A folyamatosan gyarapodó gyűjteményt Varga Zoltán múzeumnak nevezi, bár ő is tudja, hogy tudományos rendszerezés híján ezt csak jóindulattal lehet tenni.

A helyi képviselő-testületben – melynek régóta tagja – Varga Zoltán megszállottsága hozzászólásaiban, javaslataiban is tettenérhető. Senki nem vitatja jobbító, közösség-építő szándékát, képviselőtársainak többsége mégis ideges lesz, amikor Zoltán a maga szertelenségével kérdez, vagy javasol valamit. Kiderül ez a helyi buszmegállók elnevezéséről szóló indítvánnyal kapcsolatban is, melyről rajta kívül a polgármestert, Béndek Józsefet is megkérdeztük. A következőkben a megszólalásokat dőlt betűs jegyzőkönyvi idézetekkel is kiegészítjük, hogy pontosan lehessen érzékelni a Varga Zoltán körüli feszültséget.

– Sokat járok külföldön, ott láttam, hogy nevük van a megállóknak, innen az ötlet, szerintem a soponyaiaknak is tetszik, ezért javasoltam az elnevezést, de mint sokszor, most is falakba ütköztem – mondja Varga Zoltán, aki aláírásokat is gyűjtött a soponyaiak körében. Az önkormányzat pedig kérdőíven gyűjtött véleményeket, de csak 18 ív jött vissza, ezek közül is csak 8 volt értékelhető.

A busz-megállós napirend tárgyalása meglehetősen zaklatott volt:

(Közgyűlés május 7.:

Ulcz Gyula: Elment egy óra 25 perc az ülésből, és egy órát Zoli biztosan te beszéltél (...) Mi lenne, ha mindenki annyit beszélne, mint te?

Béndek József: Nem igazán értem, miért kellett a kormányhivatalhoz és a Fejér Megyei Hírlaphoz fordulni, miért nem bennünket kérdeztél?)

Soponyán hat olyan fedett buszmegálló van, amiknek nevet adna az önkormányzat. Az egyik Varga Zoltán „múzeuma” előtt (Fotó: A szerző felvétele)

A polgármester elmondta, hogy elviekben mindenki támogatja a buszmegállók elnevezését, Varga Zoltán ezt már többször kezdeményezte, interpellált is.

– Jó lenne tudni, mit gondol erről a lakosság, ezt közmeghallgatáson vagy a civil szervezetek közreműködésével tervezzük kideríteni, s utána döntünk a kérdésben – mondta Béndek József a múlt héten.

(Közgyűlés, május 7.

Varga Zoltán: Azért vagyunk, hogy a falu előremenjen, hogy dolgozzunk.

Theisz Imre: Zoli, te számon kérsz mindenkit, minden testületi ülésen...

Hollósi Lászlóné: Saját magát szégyeníti, és a falut.

Varga Zoltán: A horgászok miért nem horgászhatnak? Kiváltották az engedélyt. Csak kérdezem.

Ulcz Gyula: Zoli, te úgy gondolod magadról, hogy te vagy a nemzeti számonkérőszék (...) Nem te fogod megmondani, mi lesz vagy mi nem lesz. Zoli, álljál már le!

Béndek József: A buszmegállók elnevezésével foglalkozunk...)

A hosszas vita után a testület végül arról döntött, hogy kérdőívet küldenek ki a lakosoknak, s a beérkezett javaslatok alapján a soron következő közgyűlésen döntenek az elnevezésekről. A téma iránti érdeklődés hiánya miatt a kérdést le kellett venni napirendről, ezért gondolja a polgármester a civilek bevonását. Varga Zoltán szerint valakik szándékosan gáncsolják az ügyet.

 

Egyre erősödik a "kampányszag"

Október, az önkormányzati választások hónapja már nincs olyan messze, ezért a testületeken belüli vitákkal csínján kell bánni. Nem mintha nem kéne megosztani a közvéleménnyel, ha valamelyik képviselőnek vaj van a fején, de jobban kell figyelnünk a kampány közeledtével arra, vajon a botrány kirobbantásának hátterében nincs-e ott a választási ellenfél. Tudom, a „kampányszag” ráfogható mindenre, erre a történetre is. Mégis úgy gondolom, a legfőbb tanulság fontosabb: van valaki, aki érdek nélkül tenni akar. Sajnos nem jól...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!