SÉTA

2012.08.23. 16:11

Smink nélkül, tisztán, őszintén

Hetedik osztályos voltam, amikor az egyik ismerősöm tanácsára fekete kontúrral kihúztam a szemem. Csak épp egy vonalat tettem az alsó szemhéjamra, gondolva, attól majd felfigyel rám az a bizonyos srác.

Fejér Megyei Hírlap

Egy idő után már szempillaspirál is lapult a táskám egyik zsebében, pont a ceruza mellett. Az arcomat egészen megváltoztatta az a néhány kis kiegészítő. Igen, szépnek éreztem magam. Édesanya napjában ezerszer kérdezte meg, hogy mégis, miért festem magam... Nem állhattam oda elé, és nem közölhettem vele, hogy: - Anya, tizennégy éves vagyok, tetszik egy fiú, és úgy érzem, csak a sminkemmel tudom felkelteni az érdeklődését. Sóhajtottam egyet, majd magyarázkodás nélkül csak annyit válaszoltam: - Te ezt nem értheted!

Egy idő után már nem is éreztem jól magam smink nélkül. Belekerültek a táskámba az alapozók, a rúzsok és tusok, tükrök, mintha valamilyen létszükséglet volna számomra. Miután bekerültem a gimnáziumba, az osztálytársaim sminkkel az arcomon ismertek meg.

Aztán egy nap későn értem haza, és a család apraja-nagyja már rég aludt, amikor a fürdőbe léptem. A tükör előtt igyekeztem minél hamarabb lemosni magamról a lefolyt alapozót, ami már csak néhány helyen fedte a bőröm, és a szemem alatt elkenődött festéket. Aznap este találtam egy furcsa, régen látott barátot önmagamban. Találtam egy kislányt, aki már negyedik éve élt a smink alatt, és egy szerepbe öltöztetve nem tudott felnőni. Épp olyan kis neveletlen és őszinte, amilyennek hetedik osztályosan magára hagytam. A furcsa mégis az, hogy ha szépnek nem is, de tisztának érzem magam; lelkileg és emberileg is.

Ma már a festék nélküli arcomat ismerik meg az emberek, és csak ritkán kerül a szememre bármiféle kontúr. Egyáltalán nem érzem, hogy kevesebb lennék nélküle. Egyszerűen csak azt az énemet kapják az utcán is, amelyikkel a szobámban találkozhatnának. Ma már csak akkor kap festéket a képem, ha valaki mást akarok eljátszani, ha rejtegetni akarom önmagam.

Veigler Bettina Anna
Vasvári Pál Gimnázium,
Székesfehérvár

A Séta program további cikkeit itt olvashatja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!