SÉTA

2017.05.17. 17:25

Parti-túra: klasszikus zene, fiataloknak

Május 3-án lezárult a 2016-2017-es tanévre meghirdetett ifjúsági hangversenysorozat. A program 4 előadást foglalt magában, mindegyik olyan téma köré szerveződött, amely kapcsolatot teremtett napjaink ifjúsága és az oly gyakran mellőzött komolyzene között.

SÉTA

Az első alkalom 2016. október 3-án volt, ekkor mindössze egy zeneművet hallgattunk meg. Maurice Ravel Bolerója különleges felépítésű: először csak egyetlen kisdobon halljuk a témát, ami aztán a darab végéig ismétlődik, egyre bővülve egy-egy hangszercsoporttal. A dobhoz először a fuvola társul, majd különböző fúvós hangszerek kapcsolódnak be, amit vonósok egészítenek ki, hogy végül minden hangszer egyszerre megszólalva fejezze be az előadást - a kezdeti témával. A fokozatosan növekvő hangerő és az osztinátó, azaz a makacsul ismétlődő motívum együttes hatása nem mindennapi élményt nyújtott az erre fogékonyaknak. November 25-én három fiatal művész lépett színpadra: Sergio Ligabue trombitán, Jász Ábel gordonkán, Drahos Rebeka pedig fuvolán játszott. Mindhárman kimagasló eredményeket értek el zenei tanulmányaik során, ezúttal pedig a Vörösmarty Színház közönségének mutatkoztak be. Februárban Hajnóczy Soma bűvész világbajnok volt a produkció sztárja, ez alkalommal kevesebb zenét hallhattunk, de bőségesen kárpótoltak ezért a különféle hihetetlen mutatványok. A trükkök kíséretét, mint a korábbiak során, ekkor is az Alba Regia Szimfonikus Zenekar szolgáltatta, a zenék között szerepelt egy részlet Mozart Varázsfuvolájából, Strauss Kék Duna keringője, valamint művek Sir Karl Williams Jenkinstől, Leroy Andersontól és Edvard Griegtől is. Az utolsó előadás az In Medias Brass címet viselte. Ez a neve annak a magyar rézfúvós kvintettnek, amely 2010-ben alakult, és első sikerét Dél-Koreában érte el. Ott egy nemzetközi rézfúvós versenyen kamarazenei első díjat nyertek, illetve tagjai külön-külön is indultak szólóhangszeres kategóriában, ahol szintén első helyezést érdemeltek ki.

Előadásukban meghallgattuk egy 16. századi angol zenész, Giles Farnaby Ábrándok, Játékok és Álmok című művét. Különleges formában, orgona helyett trombitán, harsonán, kürtön és tubán szólalt meg Johann Sebastian Bach híres d-moll toccatája és fúgája.

Ezután az kvintett tagjai egyesével léptek színpadra. Benyus János kürtön adta elő Mozart D-dúr kürtversenyének részletét, Sztán Attila harsonán játszott Leopold Mozarttól, majd Nagy Antal Endre következett, aki Johann Nepomuk Hummel egyik virtuóz trombitaversenyét mutatta be. Végül pedig ifj. Bazsinka Józseftől tubán hallgattunk Variációkat régi stílusban Thomas Stevenstől. Az előadás és a hangversenysorozat zárásaként újra együtt játszott az együttes: Joseph Haydn Magyar rondójával, és Enrique Crespo Amerikai szvitjével zárult az évad.

Napjainkban a komolyzene nem kap elegendő hangsúlyt a kulturális rendezvények, fesztiválok, vásárok között. Színvonalas, egyedülálló program volt ez, amely méltán népszerű, remélem, a továbbiakban is lesz lehetősége az itt élőknek, hogy egyszerre művelődjenek és szórakozzanak minőségi, értékes és tartalmas alkotások által, érdemes művészek tolmácsolásában.

Érsek Máté 10.A

Teleki Gimnázium,

Székesfehérvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!