22°
11°

Ki is a magyar?

Elgondolkodtunk már azon, mit jelent nekünk, hogy magyarnak születtünk? Akkor kezdett el igazán foglalkoztatni ez a téma, amikor kanadai barátnőm mesélt nekem arról, miként ápolják a hagyományainkat ők, a távol élő honfitársaink.

Mesélt nekem a Kodály tánccsoportról, ahol népitáncainkat tanulják hazai tanároktól. Ugyanakkor nyaranta megszervezik a Cifra tánctábort, ahol a Kanadában élő magyarok együtt rophatják a csárdást. Minden évben megrendezik a színvonalas Helikon-bált, mely lényegében a magyar örökség, történelem és hagyomány ünneplése.
 Barátnőm, Jessica nagyon büszke származására. Mi sem árulkodik erről jobban, mint hogy szobája falán országunk hatalmas zászlaja díszeleg. Szereti a magyar holmikat, legyen az akár egy apró kis tárgy vagy egy hímzett népviselet. 
Csalódottan veszem tudomásul, hogy rengeteg ember, letagadva származását is, elhagyja gyönyörű országunkat.
Mi okozhatja azt, hogy ilyen döntést hozzanak? Senki nem tudatja velük, hogy igenis érdemes itt élni? Senki nem mondja meg nekik, hogy igenis legyen büszkék arra, hogy magyarok?
Nos, én majd megteszem.
Magyar ember, legyél büszke arra, hogy magyar ember vagy!

Molnár Csilla, 12.D
Táncsics gimnázium,
Mór

Sétatér rovatunk további cikkei itt!


Legolvasottabb

1
Halálos vonatgázolás Gárdonyban (frissítve!)
2
Fának hajtott egy személyautó Pákozd és Sukoró között
3
Három sérültje van a Budai úton történt balesetnek
4
Székesfehérvár akkor és most – Piac tér
5
A jövő év közepén kezdik az építését a fedett arénának Fehérváron
avatás
Átadták a Zentai Magyar Kamaraszínház új termét
Európa Liga / 25 perce
Pontokat vesztett a Milan és a Dinamo Kijev
Mindkét csapat döntetlent játszott.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *HOMAI LÁSZLÓ* *kislángi lakos* 57 éves korában elhunyt. Temetése 2017. október 25-én 11 órakor lesz a kislángi római katolikus temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik elkísérik és fájdalmunkban bármilyen formában osztoznak. Gyászló család
/"Küzdöttél, de már nem lehet, A csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, kit elfelejtenek, Örökké él, akit nagyon szerettek."/ Mély fájdalomal tudatjuk, hogy *KALESZDORFER JÓZSEFNÉ* *Kati néni* életének 90. évében csendesen elhunyt. Temetése 2017. október 21-én, szombaton 11 órakor lesz a dinnyési temetőben. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy *OZSVÁTH MIKLÓS* *volt BM főhadnagy (Rugó) és minőségellenőr az Ikarusban,* 2017. október16-án eltávozott közülünk. 80. évét megosztotta feleségével, Erzsivel, lányával, Zsuzsival, vejével, Jocóval, két unokájával, Diánával és Zsanettel és sok-sok barátjával. Temetése a szabadbattyáni katolikus temetőben lesz október 22-én 12.30-kor. Szeretettel várunk mindenkit a szertartás után a Pokol Pincébe.
/"Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek az égre."/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *IMRE JÁNOS* *seregélyesi lakos* 58 éves korában elhunyt. Temetése 2017. október 21-én 15 órakor lesz a seregélyesi református temetőben. A gyászoló család
Soponya / 2 órája
A kézmosás világnapja az iskolában
V. Varga József
Elitbajnokság / 2 órája
A legjobb hazai utánpótlás öttusázók bizonyíthattak a bajnokságon
Horog László
Európa Kupa / 2 órája
Jobb volt a Herzliya – A fehérvári tréner szerint a védekezésen múlt
Horog László
Erste Bank Eishockey Liga / 3 órája
Rettentő nehéz lesz a Fehérvár AV19 jégkorong csapatának
Ferencz Balázs
Dunaújvárosi Kohász KA / 3 órája
Fájó fiaskóba szaladtak a Dunaújváros kézis lányai
Ferencz Balázs
Fehérvári Titánok / 3 órája
Többet kell tenni a Fradi ellen
Káldor András