SÉTA

2017.08.27. 13:05

A rejtvénykészítés világának titkairól

KISLŐD Jánossy Gábor, a Magyar Lapkiadók Egyesülete Olvasásra Nevelési Bizottságának elnöke tartotta a Séta tábor első előadását.

- Mióta foglalkozik keresztrejtvények készítésével?

- 1996 óta, de már fiatalon baráti körrel is versenyeztünk. Amikor a Füles megjelent, zajlottak a szellemi megmérettetések.

- Hogyan került a keresztrejtvény-készítők világába?

- A véletlen műve volt. Az 1996-os leépítéskor a Füles főszerkesztője utcára került. Együtt megalapítottuk a Fülesbagoly című lapot. László a magyar rejtvénykészítés atyja és a mesterem volt.

Kötélhúzás teljes erőbedobással Fotó: Rozmán László

- Miben változott az évek során a rejtvénykészítés folyamata?

- Kezdetben kézzel, fejből készítettük őket, ehhez nagy lexikális tudás kellett. Azóta sokat fejlődött a világ, ez a munka is. Ma már egy külön erre a célra kifejlesztett, saját szókinccsel dolgozó adatbázist használunk. Emiatt sajnos sok igénytelen keresztrejtvény is megjelent az elmúlt években.

- Mostanában fejt rejtvényt?

- A beosztottjaimét mindig, a riválisaim által készítetteket gyakran megoldom. Fejtsünk rejtvényeket, hogy az agyunkat frissen tartsuk.

Gregorics Dóra

Székesfehérvár, Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium

Susorányi Evelin, Wágner Csilla

Mór, Táncsics Mihály Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!