Fésű Anna

2019.11.28. 07:00

Mechanikus narancs (filmajánló)

Anthony Burgess 1962-ben publikálta a Gépnarancs című disztópikus regényt, majd Stanley Kubrick elkészítette a filmművészet egyik legzseniálisabb darabját Mechanikus narancs néven.

Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium

A kép a film nyitójelenetét ábrázolja, Alex a tejivóban van

Fotó: ImdB

A történet a kamasz Alexről szól, aki rajong Beethovenért, szuszpenzort hord a nadrágján kívül, illetve barátaival éjszakánként betörnek házakba, erőszakolnak, vernek és ölnek. Ám egy akció után Alex börtönbe kerül, ahol jelentkezik egy újfajta kezelésre, aminek a célja az, hogy maximálisan kiölje az emberből az agressziót. A sikeres terápia után Alexet elengedik, de teljesen életképtelenné és védtelenné válik a külvilággal szemben, ami sorozatosan bosszul meg mindent. A cselekmény fanyarú csattanóval zárul.

A kép a film nyitójelenetét ábrázolja, Alex a tejivóban van
Fotó: ImdB

A film talán túl durva lehet, de ha képesek vagyunk túllátni azon, ami a képernyőn van, akkor egy felejthetetlen filmélménnyel gazdagodunk és rengeteg elgondolkodtató kérdéssel találjuk szemben magunkat. A művet Beethoven zenéje és angolosított orosz kifejezések színesítik. Két és negyed órás szürreális kaland.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!