Hambalgó Csaba

2019.11.21. 07:00

Retro slágerek újra: Sabrina Salerno, Ice MC, Peat Jr. and Fernendo és a többiek

Hazánkban is népszerűek mind a külföldi, mind a magyar slágerek a ’80-as, ’90-es, valamint a korai 2000-es évekből, ezen belül pedig külön ki kell emelni az elektronikus zenei kategóriát.

Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

A bakeliteket a mai napig szívesen gyűjtik a zene nagy szerelmesei Fotó: Hambalgó Csaba

Elsőként kb. 2 éve számoltak be arról a híradások, hogy Nagy-Britanniából indulva, újra nagy népszerűségnek örvend a bakelitlemezek gyűjtése. Ez a hanghordozó a fonográfok viaszhengeri és a gramofonok sellak lemezei után, a hang elektronikus úton történő felvétele és lejátszása során, az elsők között terjedt el. Hétköznapi elnevezése azonban téves, ugyanis nem bakelitből, hanem vinylből készül. Miután egyes cégek rájöttek, hogy az embereknek egyre több lemez kerül a gyűjteményükbe, és az ezekkel való kereskedés is megélénkült, elhatározták, hogy újra elkezdik gyártani és piacra dobni. Vannak gyártók, akik hagyományos hangzásban, és vannak, akik jobb minőségben hirdetik, ezek pedig ugyanúgy kompatibilisek a régi lejátszókkal is.

Nemcsak a bakelitlemezek gyártói, hanem a rádióadók is felfigyeltek a történelem egy darabjának, a szinte már közkincsnek számító zenékkel szemben támasztott igényekre. A legtöbb rádió egyre többször sugároz régebbi zenetörténeti korokból származó muzsikákat. Sőt, a Retro Rádió fő vonalában múltbeli zenékkel töltötte meg műsorpalettáját, a szinte már mindenhol kötelező, beszélgetős műsorokon és híradásokon kívül.

2014-től minden évben megrendezik a Total Dance Festivalt, egyre több helyszínen, az ország nagyobb városaiban. Két leggyakoribb helyszíne a Budapest Park és a Siófok Plázs. Ezen kívül megtartották a soproni Volt Fesztivál kereteiben is. A rendezvényen a ’90-es és a korai 2000-es évek legkiemelkedőbb hazai és külföldi elektronikus zenei előadói lépnek fel, például Dj Bobo, a Cascada, valamint a Modern Talking. A legközelebbi Total Dance Festival 2019. november 30-án a budapesti Hungexpo csarnokban várja a műfaj szerelmeseit, és jövőre sem maradunk Total Dance nélkül.

A bakeliteket a mai napig szívesen gyűjtik a zene nagy szerelmesei Fotó: Hambalgó Csaba

A különböző zeneirányzatokban vannak olyan előadók, akiknek a neve örökké élni fog, mert maradandót alkottak. Ilyen például az angol Beatles együttes, legsikeresebb dalaik közül megemlítendő a Yesterday, A Hard Day’s Night és a Yellow Submarine, vagy a Pink Floyd és az 1973-ban megjelent The Dark Side of the Moon című albumuk, amely az egyik legnépszerűbb album a rocktörténelemben. Kiemelkedő énekes még Michael Jackson is, aki a Billy Jean, a Beat It és a Thriller című dalokkal futott be. Ezen kívül számos zenei minősítést kapott.

Végül következzen egy Kodály Zoltán idézet: „Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!