Lippai Kata Luca

2019.11.21. 07:00

Önkultúra

A kultúra alatt általában egy ország, térség vagy kontinens jellemző öltözködését, ételeit, dalait, építészetét és életvitelét értjük. De mi van a kisebbekkel, az egyénnel? Létezik olyan, hogy önkultúra? Számíthat egy ember lelkivilága kultúrának?

Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium

Forrás: shutterstock

Ahhoz, hogy megértsük és értékelni tudjuk a minket körülölelő szín-, íz- és hangkavalkádot, meg kell ismernünk önmagunkat. Fel kell térképeznünk, hallgatnunk és ízlelnünk ezt a misztikus szentélyt.

A mentális birodalmunk lehet egy elvarázsolt királyság, melynek megmentői mi vagyunk; egy barokk királyi udvar, ahol a legnagyobb problémánk az ét- és fehércsokoládé közötti választás; egy távoli bolygó, melyen a legújabb űrsikló fejlesztései zajlanak; egy sötét dimenzió, ahová mi visszük a fényt.

A helyszín már megvan, de a csend zavar. Egy kis madárcsicsergés már komfortosabbá teszi a vidéket. Amonnan kürt szól, itt hegedűt hallok. Erre gyerekzsibogás van, ott pedig az univerzum egyenletes morajlása.

A felfedezés fárasztó, megéheztem. Szavamra hétfogásos vacsora jelenik meg; hatalmas epertorták, ezerféleképpen fűszerezett fácánok és kókuszos italkülönlegességek hada.

Egyedül már csak a magány zavar. Kell egy kis vérfrissítés is az önkultúránkba.

Utazóköpenyt veszek magamra, elemózsiát kerítek és elindulok világot látni.

Küldetésem sikerrel jár, találkozom más kultúrákkal is, mély kapcsolat alakul ki velük, és akarva-akaratlanul beleépítek a másikéból az enyémbe is. Rájövök, hogy mindegyikük egyedi és különleges, és csak arra vár, hogy felfedezzék.

 

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!