Bodrogai László

2019.11.21. 07:00

Manapság elengedhetetlen valamilyen szintű nyelvismeret

A globalizáció miatt az egész világban nélkülözhetetlenné válik, hogy minimum az angolt legalább középszinten beszéljék az emberek.

Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola

Újabb felmérés készült 170 intézmény bevonásával, remélni lehet, hogy az új statisztikák javuló nyelvtudást mutatnak

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az informatikai kifejezéseket angol nyelven kódolják, így ez szakmaspecifikus nyelvvé is vált – akár az orvostudomány esetében a latin – ezért sarkalatos pont a nyelv bizonyos szintű ismerete.

Számtalan helyzetben tudunk előnyt kovácsolni nyelvtudásunkból. Akár hazánkba érkező külföldiekkel való kommunikáció során, vagy külföldi utazás esetén csöppenhetünk váratlan szituációba, melyben meg kell értetnünk magunkat a más nyelven beszélőkkel, és ahelyett, hogy pánikolnánk, magabiztosan tudunk helytállni. Halkan jegyzem meg, hogy egy fesztivál vagy külföldi nyaralás során sem hátrány, ha elismerő pillantásainkat néhány frappáns megjegyzéssel is ki tudjuk egészíteni.

Imádok surfözni – ezt itthon is lehet űzni hazánk nagyobb tavain, de ez kifejezetten tengeri sport. Szerencsére több esetben volt alkalmam megtapasztalni a spanyolok és a horvátok vendégszeretetét, azonban annak ellenére, hogy sem spanyolul, sem horvátul nem tudok, angolul mégis megértettem magam mindkét országban.

Mindezek ellenére még manapság is nagy gondot okoz az embereknek a nyelvtanulás. Sokan kifejezetten nehéznek tartják, gátlásaik vannak az általános megfelelési kényszer miatt, hiszen az emberek úgy vannak vele, amig nem beszélik tökéletesen a nyelvet, addig nem is beszélnek, pedig a próbálkozás és a kitartás hozza meg mindennek a gyümölcsét – ami nem csak a nyelvtanulásra igaz, de az élet minden területén megállja a helyét.

Pedig egy nyelvvizsga, vagy önmagában a nyelvtudás rengeteg pozitív dolgot hozhat az életünkbe. Ahány nyelvet beszélsz, annyiféle ember vagy, hiszen ahogy más nyelven kezdesz el beszélni, akkor a gondolkodásod is megváltozik, sőt, az élethez való hozzáállásod, még az önmagadba vetett hited is.

 

Vezető képünk archív felvétel, illusztrációként szolgál!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!